Lockdown : Οι δείκτες που τρομοκρατούν τους ειδικούς και ζητούν «έρημες πόλεις» – Εφιαλτικές προβλέψεις
Στον «προθάλαμο» του τρίτου κύματος του κοροναϊού φαίνεται να βρίσκεται η Ελλάδα με την αύξηση των κρουσμάτων και την εξάπλωση των μεταλλάξεων να έχει σημάνει συναγερμό στους επιστήμονες της χώρας μας
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Στον «προθάλαμο» του τρίτου κύματος του κοροναϊού φαίνεται να βρίσκεται η Ελλάδα με την αύξηση των κρουσμάτων και την εξάπλωση των μεταλλάξεων να έχει σημάνει συναγερμό στους επιστήμονες της χώρας μας. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα η κυβέρνηση, μετά από εισήγηση της επιτροπή λοιμωξιολόγων προχώρησε σε ανακοίνωση νέων μέτρων, ακόμα αυστηρότερων από αυτά που είχε ανακοινώσει μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σήμερα, περίπου οι μισοί επιστήμονες της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό τάχθηκαν υπέρ καθολικού lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική. Δηλαδή να μην κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους, καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, ενώ να κλείσουν καταστήματα και σχολεία.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτή ήταν η πρόταση που «άναψε» τα αίματα στη συνεδρίαση και μάλιστα συζητήθηκε από τους λοιμωξιολόγους για περισσότερες από τρεις ώρες.
Τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν στην αυστηροποίηση των μέτρων, με την Αττική να φτάνει μια «ανάσα» από μέτρα που θυμίζουν… Μάρτιο, εξήγησαν τόσο η Βάνα Παπαευαγγέλου, όσο και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό.
«Μας ανησυχεί η Αττική»
«Μας ανησυχεί η Αττική. Η Αττική όπου παρατηρείται μία γενικευμένη αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές της, παρά το γεγονός ότι ήδη έχει χαρακτηριστεί σαν μία ‘κόκκινη’ περιοχή από την προηγούμενη εβδομάδα» είπε και εξήγησε πως «ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων υπολογίζεται στις 4.400 περίπου άτομα και αυξήθηκε κατά 60% περίπου μέσα στην πρώτη εβδομάδα του μερικού lockdown».
«Επώδυνη είναι και η παρατήρηση ότι έχουμε αύξηση των νέων κρουσμάτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, με μία αύξηση της τάξεως του 30% από την προηγούμενη εβδομάδα και 850 ενεργά κρούσματα. Προκαλεί έκπληξη που τα κρούσματα αυξάνουν μόνο λίγες εβδομάδες αφού πήρε μία ανάσα αυτή η περιοχή, από αυτά που περάσανε το περασμένο φθινόπωρο και αρχές του χειμώνα» τόνισε.
«Επίσης, έχουμε αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην Αττική. Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 1.600 νοσηλευόμενοι ασθενείς σε όλη την επικράτεια. Ο μέσος όρος των νέων εισαγωγών ανά ημέρα αυξήθηκε στις 150 εισαγωγές, ενώ στην Αττική υπολογίζεται ότι κάθε μέρος έχουμε 70-80 νέες εισαγωγές» συμπλήρωσε.
«Πρέπει να τονιστεί ότι το 77% των νοσηλευόμενων ασθενών σήμερα, αφορά σε συνανθρώπους μας ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών, δηλαδή είναι άτομα που έχουν υψηλή θνησιμότητα κίνδυνο από την λοίμωξη COVID-19» ανέφερε.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την κ. Παπαευαγγέλου, στην Αττική σήμερα έχουμε μία πληρότητα 52% των απλών κλινών και 64% των κλινών ΜΕΘ-COVID. Είναι, λοιπόν, ευκρινές ότι βρισκόμαστε άλλη μία φορά σε μία κρίσιμη στιγμή για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Δεν επιτρέπεται ούτε αδιαφορία, ούτε άγνοια.
«Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες στις ‘κόκκινες’ περιοχές ήταν ικανοποιητικά, όμως δυστυχώς φαίνεται ότι δεν εφαρμόστηκαν. Είναι απόλυτα κατανοητό ότι όλοι μας κουραστήκαμε. Κουραστήκαμε πια να ζούμε υπό περιορισμό, κάποιοι από εμάς με φόβο και πολύ περισσότερο με θυμό και θλίψη. Αποδείχθηκε άλλη μία φορά ότι ζούμε έναν μαραθώνιο και έχουμε ακόμα κάποια χιλιόμετρα να διανύσουμε. Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι τώρα έχουμε μπροστά μας μία ανηφόρα» κατέληξε.
«Περιμένουμε αύξηση διασωληνωμένων και θανάτων»
Από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως «στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια με μέτριους ρυθμούς και ενώ και η πίεση στο σύστημα Υγείας φαίνεται να περνάει σε μία φάση μικρής αύξησης».
«Ενδεικτικά, η αποσυμπίεση στις ΜΕΘ επιβραδύνθηκε και σταθεροποιήθηκε εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 έχει σημειώσει μία σημαντική αύξηση που φτάνει σε ποσοστό ως και 50%» συμπλήρωσε.
Μάλιστα, στη συνέχεια προχώρησε σε μια τρομακτική πρόβλεψη. «Αυτή η είναι αύξηση των εισαγωγών αναμένουμε να οδηγήσει σε ήπια αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ και στους θανάτους μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες» είπε.
«Στην Αττική, ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα εξακολούθησε να δείχνει σημεία σημαντικής αύξησης, στο επίπεδο του 50%, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη η επιδείνωση της επιδημίας πέρασε σε επίπεδα πάνω από 20%, με τάση ακόμα μεγαλύτερης αύξησης» είπε.
Ο στόχος των νέων μέτρων
Παράλληλα, αναφερόμενος στα μέτρα που πρότεινε σήμερα η Επιτροπή είπε ότι στόχος τους παραμένει η εξισορρόπηση της επιδημιολογικής μετάδοσης και της κοινωνικής δραστηριότητας. «Η Επιτροπή έχει προβληματιστεί ιδιαίτερα, στη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων για την επιδείνωση της επιδημίας στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα» εξήγησε.
«Και στην Ελλάδα, όπως και στον κόσμο, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιδείνωση της πανδημίας αναδεικνύεται η κόπωση. Σε αυτόν τον αγώνα να σας υπενθυμίσουμε ότι είμαστε όλοι μαζί και με υπομονή και επιμονή θα διαβούμε τους επόμενους δύσκολους μήνες» κατέληξε.
Να κλείσουν τα πάντα ζητούν οι επιστήμονες
Ακόμα, περισσότεροι επιστήμονες ζητούν να «κλείσουν» τα πάντα, προκειμένου να αποφύγουμε την «έκρηξη» του τρίτου κύματος του φονικού ιού.
Για παράδειγμα, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εμμένει στην άποψή του, ότι ένα ολικό lockdown τριών εβδομάδων, το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενά του θα αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο ανάσχεσης του τρίτου κύματος του κοροναϊού στη χώρα μας.
«Το μοντέλο προβλέπει αύξηση που θα είναι φανερή από τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Θα έχουμε μία ύφεση την επόμενη εβδομάδα λόγω καλού καιρού. Όμως δεν πρέπει να μας ξεγελάσει, γιατί από τις 17 Φεβρουαρίου περιμένουμε την αύξηση. Αυτή μπορεί να οδηγήσει στα 2.000 κρούσματα πανελλαδικά» είπε χαρακτηριστικά.
O κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει μοχλό πίεσης στο ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας της χώρας μας, για αυτό και θεωρεί πολύ σημαντική την προληπτική κίνηση του ολικού lockdown.
Από την πλευρά του ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», ζήτησε να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων από τη Δευτέρα ζήτησε, προειδοποιώντας για επιδημιολογική έκρηξη στην αντίθετη περίπτωση.
«Ήταν υψηλού ρίσκου η απόφαση να ανοίξουμε τα σχολεία, το είχα πει από τις 15 Ιανουαρίου» σημείωσε.
«Δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές πριν φτάσουμε στην έκρηξη. Χρειάζεται αυστηροποίηση μέτρων, όχι ελέγχων. Σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα Αθήνα πρέπει αυτή τη στιγμή να επανεξετάσουμε ζητήματα» τόνισε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.
«Κρούσματα αρχίσαμε να βλέπουμε σε νεαρή ηλικία ευτυχώς που δεν έχουν βάρια συμπτωματολογία, ακόμα οι ΜΕΘ δεν πιέζονται» διευκρίνισε ο κ. Καπραβέλος.
«Υπάρχουν κρούσματα και στα παιδιά σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν υπάρχει πια ο μύθος ότι τα παιδιά δεν νοσούν. Υπάρχει χαμηλή ανοσία, χαμηλή διαθεσιμότητα εμβολίων, δεν είμαστε οπλισμένοι» προειδοποίησε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις