Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πώς η Αττική «πέρασε ξυστά»  από το σκληρό lockdown τύπου Πάτρας – Το παρασκήνιο της συνεδρίασης των ειδικών

Πώς η Αττική «πέρασε ξυστά» από το σκληρό lockdown τύπου Πάτρας – Το παρασκήνιο της συνεδρίασης των ειδικών

Οι αποφάσεις στην Αττική δεν ελήφθησαν τόσο εύκολα. Οι επιδημιολόγοι ξεκίνησαν από τις 14:00 να ασχολούνται με την Αττική, πράγμα που σημαίνει πως χρειάστηκαν περισσότερο από 3 ώρες για να καταλήξουν σε εισήγηση.

Μία συνεδρίαση για γερά νεύρα ήταν αυτή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που πραγματοποιήθηκε χτες και διήρκησε περίπου 8 ώρες.

Αφενός η σημαντική αύξηση κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και αφετέρου τα διαφορετικά επιδημιολογικά δεδομένα σε κάθε περιοχή είχε ως αποτέλεσμα να ληφθούν πολλά και εξειδικευμένα μέτρα.

Άλλωστε μόνο και μόνο από την δομή των περίπλοκων μέτρων, τα οποία χωρίζονται ουσιαστικά σε τρεις ζώνες (τις κόκκινες περιοχές, τις περιοχές με σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου και τις περιοχές με εξειδικευμένα μέτρα κυρίως για το Σαββατοκύριακο) αποδεικνύεται πως οι ειδικοί ανέλυσαν λεπτομερώς τα επιδημιολογικά δεδομένα σε κάθε περιφέρεια.

Κι αυτό συνέβη γιατί στην επιτροπή υπήρχαν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Η μία μερίδα των ειδικών ήθελε σκληρά μέτρα στις περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και η άλλη μερίδα των ειδικών πρότεινε να επικρατήσουν τα περιοριστικά μέτρα για το Σαββατοκύριακο.

Εν τέλει όπως αποδεικνύεται και από την μορφή των μέτρων, ίσχυσαν και τα δύο καθώς όπου παρουσιάστηκε εκθετική αύξηση κρουσμάτων (Πάτρα, Χαλκίδα, Άγιος Νικόλαος, Σαντορίνη, Μύκονος) οι περιοχές αυτές μπήκαν σε καραντίνα τύπου Μαρτίου και όπου η κατάσταση είναι κρίσιμη (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική)  αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό εφαρμόστηκαν σκληρά μέτρα για συγκεκριμένες ημέρες.

Βέβαια οι αποφάσεις για την Αττική δεν ελήφθησαν τόσο εύκολα. Οι επιδημιολόγοι ξεκίνησαν από τις 14:00 να ασχολούνται με την Αττική, πράγμα που σημαίνει πως χρειάστηκαν περισσότερο από 3 ώρες για να καταλήξουν σε εισήγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα η Αττική βρέθηκε πολύ κοντά και αυτή στο καθολικό lockdown όπως η Πάτρα, ωστόσο οι ειδικοί αντιλαμβανόμενοι την κόπωση των πολιτών αλλά και αξιολογώντας τους σκληρούς και πρόδρομους δείκτες στην πρωτεύουσα αποφάσισαν να προχωρήσουν με χειρουργικές κινήσεις σε εξειδικευμένα μέτρα στοχεύοντας στην δραστική μείωση της κοινωνικής κινητικότητας τα Σαββατοκύριακα.

Σε κάθε περίπτωση όπως ανέφερε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα μέτρα θα εξετάζονται καθημερινά, ενώ από την πλευρά τους οι ειδικοί πιθανώς θα επανεξετάσουν από εβδομάδα το θέμα της λειτουργίας των σχολείων στην Αττική και συγκεκριμένα των βρεφονηπιακών, καθώς στην χτεσινή συνεδρίαση υπήρξαν πολλές φωνές που ήθελαν να κλείσουν.

Για την χτεσινή συνεδρίαση και τα μέτρα μίλησαν σήμερα και Έλληνες ειδικοί:

Βατόπουλος : Αυξήθηκαν τα κρούσματα γιατί δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα στις κόκκινες περιοχές

Πώς οδηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Παρασκευής, στην απόφαση να ληφθούν νέα μέτρα, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού, εξήγησε σήμερα ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Προσπαθούμε να αποφύγουμε το τρίτο κύμα. Υπάρχει τάση ανόδου και τα μέτρα αποσκοπούν στο να ανακοπεί η αύξηση, για να μη γίνει ανεξέλεγκτη. Το στοίχημα είναι αυτό, να πιάσουν τα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση υπογράμμισε: «Χθες συζητούσαμε για 7-8 ώρες. Συνυπολογίσαμε και τη δυνατότητα της κοινωνίας να αντέξει τα νέα μέτρα. Χθες συζητήθηκαν τα πάντα, ήταν κρίσιμη συνάντηση. Μεγάλο μέρος της συζήτησης για να ερμηνεύσουμε τα δεδομένα και μετά τι μπορεί να αντέξει η κοινωνία».

Όσον αφορά στον λόγο για τον οποίο οδηγήθηκαν οι ειδικοί στις χθεσινές αποφάσεις, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα στις περιοχές που ήταν κόκκινες για αυτό αυξήθηκαν τα κρούσματα.

Γιατί τελικά δεν έκλεισαν τα σχολεία

Σχολιάζοντας στο OPEN τη λειτουργία των σχολείων, τόνισε ότι οι μεταλλάξεις αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού σε μεγάλους και παιδιά, αλλά στα παιδιά μεταδίδεται λιγότερο από ότι στους ενήλικες.

«Σκεφτήκαμε ότι στα σχολεία είναι πιο ελεγχόμενη η κατάσταση, σε αντίθεση με το να μένουν σπίτι και να βγαίνουν στα πάρκα. Περισσότερο μεταδίδουν τον ιό απ’ότι φαίνεται οι γονείς στα παιδιά και όχι τα παιδιά στους γονείς», είπε.

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, αναφερόμενος στην μεταδοτικότητα του ιού στα παιδιά, ανέφερε ότι όσο μικρότερα είναι τα παιδιά, τόσο πιο εύκολα κολλάνε από τους γονείς, ενώ όσο μεγαλύτερα είναι, στην εφηβεία, τόσο πιο εύκολα κολλούν τα ίδια τους γονείς. Ερωτηθείς αν θα πρέπει να στείλει ένας γονιός το παιδί του σχολείο είπε «Τα σχολεία να ανοίγουν, αλλά με προϋποθέσεις: με λίγα παιδιά στην τάξη!»

Όσον αφορά στα εμβόλια, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις, όμως τόνισε ότι πρέπει να αυξηθεί η ταχύτητα των εμβολιασμών. «Πρέπει ο εμβολιασμός να γίνει όσο πιο γρήγορα και να καλύψει μεγάλο μέρος πληθυσμού του πλανήτη. Πρέπει να αυξηθούν οι ρυθμοί! Βγαίνουν και νέα εμβόλια. Θέλω να ελπίζω ότι ως το καλοκαίρι θα πάρουμε ανάσα».

Καπραβέλος: Δίνουμε μάχη για να αποτρέψουμε τα χειρότερα

Ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», αναφερόμενος στο αυστηρότερο lockdown που ισχύει σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και ακόμη πέντε δήμους, τόνισε πως τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε πως στόχος είναι να σπάσει η αλυσίδα της διασποράς, και η αποτροπή της ροής ενός τρίτου κύματος της COVID-19.

Όπως είπε, οι περιοχές μοιράστηκαν ορθά ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο που διαθέτουν.

Στοίχημα, σύμφωνα με τον ίδιο είναι να μην φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις, ενώ υπογράμμισε πως η 9η Νοεμβρίου αποτελεί αποφράδα μέρα για τη Θεσσαλονίκη.

«Φτάσαμε στην έκρηξη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως οι εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων συμβάλλουν στην «ισορροπία των πάντων».

«Δίνουμε μάχη να αποτρέψουμε τα χειρότερα, τα μέτρα είναι σωστά. Μαζί με τα εμβόλια και την αύξηση των εμβολιασμών θα έρθει έλεγχος» κατέληξε ο ειδικός

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024