Βασιλακόπουλος στο MEGA: Όταν ανοίγεις δραστηριότητες αυξάνονται τα κρούσματα
«Η αύξηση των κρουσμάτων είναι σαφής. Ήταν λιγότερο από 2% η θετικότητα όταν ανοίξαμε τις δραστηριότητες. Τώρα είναι σταθερά πάνω από 3%, πλησιάσαμε το 4%, ενώ σε ορισμένες περιοχές είναι πάνω από 4%», τόνισε ο καθηγητής πνευμονολογίας
«Σαφή» χαρακτήρισε την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».
«Η αύξηση των κρουσμάτων είναι σαφής. Ήταν λιγότερο από 2% η θετικότητα όταν ανοίξαμε τις δραστηριότητες. Τώρα είναι σταθερά πάνω από 3%, πλησιάσαμε το 4%, ενώ σε ορισμένες περιοχές είναι πάνω από 4%. Ήταν αναμενόμενη η αύξηση. Όταν ανοίγεις δραστηριότητες, αυξάνονται τα κρούσματα. Το ερώτημα είναι πόσο και με ποιον ρυθμό. Κάτι που δεν είναι απόλυτα προβλέψιμο, γιατί εξαρτάται σε σημαντικό ποσοστό από τη συμπεριφορά που δείχνει ο καθένας από εμάς. Κάθε μέτρο που λαμβάνεται δεν έχει συγκεκριμένη αποτελεσματικότητα. Ποικίλει από το πόσο σωστά το εφαρμόζουμε εμείς» τόνισε.
Παράλληλα, έκανε λόγο ότι δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης στο σχολείο. «Ήταν πρόβλημα παλαιότερα τα λύκεια. Λόγω του επαναστατικού πνεύματος της νιότης αλλά και επειδή υπάρχει και το θέμα της εξωσχολικής δραστηριότητας» συμπλήρωσε.
Τέλος, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ότι οι υγειονομικοί «και δη οι γιατροί να αρνούνται να εμβολιαστούν. Δεν μπορούν να βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή. Υγειονομικά αυτό είναι απαράδεκτο».
Ο ρόλος των σχολείων και τα μέτρα που ελήφθησαν
«Τα σχολεία στη φάση που είμαστε δεν παίζουν μεγάλο ρόλο. Υπάρχει ενδοοικογενειακή διασπορά που μεταφέρεται στα σχολεία. Τα σχολεία λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής της διασποράς. Είμαστε σε φάση αυξητική, αλλά όχι μεγάλη. Αν συγκρατήσουμε τη διασπορά χωρίς να κλείσουμε τα σχολεία, θα είναι το ευκταίο. Αν όχι, προφανώς επόμενο βήμα θα είναι το κλείσιμο των σχολείων» δήλωσε ο καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σε ότι αφορά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, έκανε λόγο για «διορθωτικές κινήσεις, για να μη ληφθούν υπερβολικά μέτρα», χαρακτηρίζοντας τα μέτρα «λογικά και ήπια». «Είναι προσπάθεια ισορροπίας μεταξύ ελέγχου της πανδημίας και του κοινωνικού και οικονομικού κόστους από από τα μέτρα περιορισμού».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν δεν είχαν ληφθεί τα χθεσινά μέτρα, στο τέλους του μήνα, τα ημερήσια κρούσματα θα ανέρχονταν στα 1400 – 1500.
«Ευελπιστώ ότι μπορούμε να κρατηθούμε μέχρι τα 1300 κρούσματα. Να έχουμε επιβράδυνση της αύξησης» υπογράμμισε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις