Κοροναϊός : Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων και μεταλλάξεων – Προειδοποιήσεις από τους ειδικούς
Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας σε συνδυασμό με την εμφάνιση νέων στελεχών, τα κρούσματα των οποίων όλο και αυξάνονται, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στους λοιμωξιολόγους οι οποίοι μελετούν ποιο θα είναι το αποτελεσματικότερο κοκτέιλ μέτρων που θα πρέπει να επιβληθεί προκειμένου να ελεγχθεί η πανδημία.
Ανησυχία έχει προκαλέσει η αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού και η έκρηξη αυτών στην Αττική, όπου εντοπίζονται σχεδόν καθημερινά οι μισές περιπτώσεις.
Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας σε συνδυασμό με την εμφάνιση νέων στελεχών, τα κρούσματα των οποίων όλο και αυξάνονται, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στους λοιμωξιολόγους οι οποίοι μελετούν ποιο θα είναι το αποτελεσματικότερο κοκτέιλ μέτρων που θα πρέπει να επιβληθεί προκειμένου να ελεγχθεί η πανδημία.
Σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 733 νέα κρούσματα και 167 κρούσματα των μεταλλάξεων.
Πλέον ο συνολικός αριθμός των μεταλλάξεων στην χώρα αγγίζει τα 403.
Γώγος: Να τηρήσουμε τα μέτρα, αλλιώς θα χρειαστούν κι άλλα
Ο κ. Χαράλαμπος Γώγος λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας που κάνει τις εισηγήσεις για τα μέτρα μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και την Κατερίνα Παναγοπούλου για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και την πιθανότητα ενός ολικού lockdown.
«Ο συγχρωτισμός δεν είναι καλό πράγμα οπουδήποτε κι αν γίνεται. Φυσικά είναι καλύτερα, λιγότερο βλαπτικός σε ανοιχτούς χώρους. Οι εικόνες σήμερα είναι ανησυχιτικές. Είμαστε σε μεγάλη πίεση επιδημιολογική. Υπάρχει πρόβλημα σε μεγάλες αστικές περιοχές. Ελαττώνεται η διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ. Η αύξηση της κάλυψης δημιουργεί προβλήματα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μείγμα δύσκολο στη διαχείριση.», ανέφερε αρχικά σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού το Σαββατοκύριακο.
«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο όπου τα μέτρα κλιμακώνονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση, είτε σε αποκλιμάκωση. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του κόσμου. Είμαστε κοντά στη φάση της εμβολιαστικής κάλυψης, υπάρχει μεγάλη ανάγκη τήρησης των μέτρων. Αλλιώς είναι πιθανό να χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, ακόμα και lockdown.», δήλωσε ερωτηθείς για την πιθανότητα ολικού lockdown.
«Τα μέτρα είναι ήδη αυστηρά… Χρειάζεται τήρηση των μέτρων. Να εφαρμόσουμε τα ήδη υπάρχοντα.», πρόσθεσε.
«Ένα επιπλέον πρόβλημα προστίθεται το θέμα των μεταλλάξεων. Υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας. Τα δεδομένα που έχουμε για τα εμβόλια είναι σε μεγάλο βαθμό καλύπτονται, τουλάχιστον για την βρετανική μετάλλαξη. Για την νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη υπάρχει μικρότερη κάλυψη, αλλά επαρκή. Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα όλοι. Όσο μένουμε ανεμβολίαστοι οι πιθανότητες να έρθουν καινούργιες μεταλλάξεις αυξάνονται», σημείωσε αναφορικά στις μεταλλάξεις.
Βασιλακόπουλος: Αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία
Για σοβαρή αύξηση στις εισαγωγές έκανε λόγο ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε αύξηση. Το ποσοστό θετικότητας είναι σταθερά πάνω από το 3% εδώ και πολλές μέρες» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.
«Όταν αρχίσαμε να χαλαρώνουμε τα διάφορα μέτρα, όπως άνοιγμα σχολείων και λιανεμπόριο, ήμασταν σταθερά κάτω από το 2%. Είναι προφανές ότι υπάρχει μια επιδείνωση της επιδημίας, μέρος της οποίας το αναμέναμε, γιατί όταν ανοίγεις δραστηριότητες πάντα η επιδημία θα έχει μια επιδείνωση, γιατί ο ιός μεταδίδεται με την επαφή».
«Το ζητούμενο, συνέχισε, είναι αυτή η αύξηση να μην ξεφύγει τελείως από τον έλεγχο και γίνει τελείως επιθετική και μετά… δεν συμμαζεύεται με τίποτα».
Εφιαλτική πρόβλεψη: Αύξηση κρουσμάτων και θανάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες
Ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ανέφερε πως «έχουμε μία αύξηση των κρουσμάτων. Το πως θα εξελιχθεί αυτή η αύξηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες».
Όπως είπε ο κ. Βατόπουλος «αυτήν την εβδομάδα ή την επόμενη περιμένουμε μία αύξηση στους θανάτους και τα βαριά περιστατικά που θα νοσηλευτούν». Παράλληλα σημείωσε ότι το βασικό είναι να προχωρήσει ο εμβολιασμός, είναι για μένα το σημείο – κλειδί».
«Δεν μπορούμε να έχουμε επ’ άπειρον lockdown»
Ο καθηγητής σημείωσε δε πως όλα όσα έχουμε ζήσει εδώ και έναν χρόνο λύνουν το πρόβλημα μερικώς και τόνισε πως «δεν μπορούμε να έχουμε επ’ άπειρον lockdown, απαγόρευση κυκλοφορίας, κλειστά σχολεία, μαγαζιά γιατί πλέον καταστρέφεται η κοινωνία και η οικονομία».
Ο κ. Βατόπουλος δε είπε: «η συμπεριφορά μας και η κοινωνία θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτήν την κατάσταση για ένα εξάμηνο ακόμη. Το σημείο – κλειδί είναι η εφαρμογή των μέτρων. Πριν αποφασίσουμε σκληρότερα μέτρα, καλό είναι να δούμε αν αυτά που τώρα υποτίθεται ότι εφαρμόζονται, εφαρμόζονται».
Κατέληξε δε λέγοντας: «το θέμα που είναι ανησυχητικό είναι ότι από μία εκδήλωση ή ένα τυχαίο γεγονός και έχουμε υπερμεταδόσεις. Π.χ. μία αθώα συνάντηση 5 ανθρώπων έξω από ένα περίπτερο που κάθισαν να μιλήσουν. Τέτοιου είδους μικρά γεγονότα που μπορούν να προκαλέσουν μία αύξηση των κρουσμάτων που μετά μπορεί να εξελιχθεί».
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»