Γερμανίδα ευρωβουλευτής : Το Βερολίνο να μην πουλά υποβρύχια στην Τουρκία
«Επιμένουμε να σταματήσει η γερμανική κυβέρνηση να πουλά υποβρύχια ή μέρη των υποβρυχίων στην Τουρκία, γιατί έχουμε την ανησυχία ότι αυτά τα υποβρύχια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εναντίον της Ελλάδας. Αυτό είναι το βασικό μας κίνητρο», λέει η γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Πούτιν σε Σολτς: Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τη νέα εδαφική πραγματικότητα
- «Sex Education»: Ηθοποιός της σειράς κατηγορείται για 26 σεξουαλικά εγκλήματα εις βάρος παιδιών και γυναικών
Στην επιβολή εμπάργκο στην πώληση γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία επιμένουν οι Πράσινοι της γερμανικής Βουλής.
Όπως εξηγεί η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Χάνα Νόιμαν, το κόμμα της επιμένει σε αυτή τη θέση επιμένουν σε αυτή τη θέση, καθώς προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι τα υποβρύχια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εναντίον της Ελλάδος.
«Επιμένουμε να σταματήσει η γερμανική κυβέρνηση να πουλά υποβρύχια ή μέρη των υποβρυχίων στην Τουρκία, γιατί έχουμε την ανησυχία ότι αυτά τα υποβρύχια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εναντίον της Ελλάδας. Αυτό είναι το βασικό μας κίνητρο».
Παράλληλα, διαψεύδει την κυβέρνηση ότι ακύρωση της συμφωνίας δεν είναι νομικά εφικτή επισημαίνοντας ότι «μια αδειοδότηση μπορεί να ανακληθεί όταν ελλοχεύει ο κίνδυνος η παράδοση να οδηγήσει σε σύγκρουση ή πόλεμο».
Προσθέτει δε, μιλώντας στον Σκάι, ότι η μοναδική σκόπελος, η οποία πρέπει να ξεπεράσει η Γερμανία, είναι οι οικονομικές συνέπειες που προβλέπουν οι ρήτρες των συμφωνιών.
«Το πραγματικό πρόβλημα, είναι ότι ένα εμπάργκο σε αυτή την παράδοση θα μπορούσε να έχει μια σειρά οικονομικών συνεπειών για τη γερμανική κυβέρνηση, γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε πριν από αρκετά χρόνια με μια συγκεκριμένη ρήτρα. Συνεπώς, αν δεν γίνει αυτή η παράδοση, η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει στην κατασκευάστρια εταιρία αποζημίωση. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο και θέλουμε να αλλάξουμε αυτή την πρακτική εδώ και χρόνια, να υπάρχουν, δηλαδή, τέτοιες ρήτρες για εξαγωγές εξοπλισμού», αναφέρει η κ. Νόιμαν.
Σε ό,τι αφορά στην αλλαγή της στάσης του Τούρκου προέδρου, σημειώνει ότι οφείλεται στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων και στην αλλαγή κυβέρνησης των ΗΠΑ υπογραμμίζοντας ότι «στην πράξη δεν βλέπουμε καμία μεγάλη αλλαγή, όπως και στις πράξεις του εναντίον της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, εξ ου και θεωρώ σημαντικό η απειλή των κυρώσεων να μείνει στο τραπέζι. Βρίσκω, επίσης, απαραίτητο να υπάρξουν κυρώσεις».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις