Κοροναϊός : Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν ολικό lockdown – Ξανά στο προσκήνιο η πίεση στο ΕΣΥ
Από την κυβέρνηση διαμηνύεται ότι αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.
Μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις βρίσκεται η κυβέρνηση, που μαζί με τους ειδικούς, αναζητεί τον τρόπο, ωστε να ανασχεθεί η πανδημία που βρίσκεται πλέον σε σταθερά ανοδική τροχιά, και ταυτόχρονα να μην καταστραφεί η οικονομία.
Με τα κρούσματα να παραμένουν σε τετραψήφια νούμερα, τις μεταλλάξεις να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία να έχουν πάρει την ανιούσα, είναι έκδηλη η ανησυχία για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας.
Υπό αυτό το πρίσμα, κυβέρνηση και ειδικοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για την λήψη νέων σκληρών μέτρων, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την επιβολή ολικού lockdown.
Παρά το ότι από το Σάββατο, τέθηκαν σε ισχύ νέα μέτρα, οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν πιθανό να ληφθούν και άλλα, ενδεχομένως ακόμη πιο αυστηρά, εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία το απαιτήσουν.
Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη ότι «η κατάσταση αξιολογείται ανά πάσα στιγμή», υπογραμμίζοντας ότι εάν χρειαστεί θα ληφθούν νέα μέτρα.
Το ολικό lockdown προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά και να μειωθούν τα κρούσματα, παραμένει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο, το οποίο δεν επιβληθεί προς το παρόν για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους. Ωστόσο όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, «θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία».
Υπό αυτό το πρίσμα επανέρχονται τα σενάρια για επιβολή «κόφτη» στη μετακίνηση από δήμο σε δήμο με περιορισμούς σε συγκεκριμένους κωδικούς στο SMS μετακίνησης και συγκεκριμένα στους «2» και «6», με τους κυβερνώντες ωστόσο να βάζουν έναν αστερίσκο, τονίζοντας ότι πέρα από την οποία σκοπιμότητα μπορεί να έχουν, πρέπει να είναι και εφαρμόσιμα.
«Το lockdown είναι στο τραπέζι ως τελικό μέτρο»
Η τρέχουσα εβδομάδα, θεωρείται κρίσιμη για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν καθώς η πορεία των κρουσμάτων θα κρίνει και την πίεση στα νοσοκομεία.
«Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, προσθέτοντας ότι το ολικό lockdown, δεν έχει επιβληθεί για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, όμως υπάρχει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο.
«Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία», σημείωσε, μιλώντας στο Σκάι, προσθέτοντας ότι στους επόμενους μήνες ο εμβολιασμός θα γίνει πιο εντατικός και θα έχουμε λιγότερη πίεση στο σύστημα Υγείας.
Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο MEGA, εκτίμησε ότι εάν τηρηθούν τα μέτρα δε θα χρειαστεί ολικό lockdown, αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν γεμίσει οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα υποστήριξε πως ο λόγος της εφαρμογής αυτού του μέτρου, είναι να μειωθεί συνολικά η κινητικότητα και να περιοριστούν οι μετακινήσεις.
Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης εκτίμησε πως μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ο αριθμός των κρουσμάτων θα έχει ανέλθει σε 1800. Σημείωσε ότι τα σχολεία θα ήταν καλό να κλείσουν και να επανέλθει η τηλεκπαίδευση. Κάτι που θα δημιουργήσει και λιγότερες επιπτώσεις στην οικονομία.
Τα σενάρια για «κόφτη» στα SMS
Στο τραπέζι επανέρχονται και τα σενάρια για επιβολή «κόφτη» στη μετακίνηση από δήμο σε δήμο με περιορισμούς σε συγκεκριμένους κωδικούς στο SMS μετακίνησης και συγκεκριμένα στους «2» και «6», με τους κυβερνώντες ωστόσο να βάζουν έναν αστερίσκο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, υπογραμμίζοντας ότι εάν χρειαστεί θα ληφθούν νέα μέτρα, σημείωσε ότι «η κατάσταση αξιολογείται ανά πάσα στιγμή. Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι και εφαρμόσιμα» και πρόσθεσε με νόημα ότι «τα μέτρα πέρα από τη σκοπιμότητα θα πρέπει να είναι και πρακτικά εφαρμόσιμα».
Αποστάσεις από ένα τέτοιο ενδεχόμενο πήρε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον Ant1 ο οποίος, ερωτηθείς για τα σενάρια που φέρουν την κυβέρνηση να σκέφτεται να βάλει «κόφτη» στις μετακινήσεις μέσω sms και ιδίως στους κωδικούς 2 και 6, που αφορούν τις αγορές και την άθληση, είπε τι όντως αυτό το σενάριο υπάρχει στο τραπέζι, αλλά ο ίδιος είναι αντίθετος και το θεωρεί πρακτικά ανεφάρμοστο.
Τέλος και σε ότι αφορά την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 18:00 το Σαββατοκύριακο, παρατήρησε ότι έφερε μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των σούπερ μάρκετ, όπου παρατηρήθηκαν ουρές και πρέπει να δούμε το πρόβλημα.
Φόβος για τις μεταλλάξεις
Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι φόβοι ότι η ολοένα και μεγαλύτερη εμφάνιση των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού θα προκαλέσει έκρηξη της διασποράς του ιού.
Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί 6 κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και 403 κρούσματα της βρετανικής, «κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά», όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
«Αυτό το στέλεχος (σ.σ της βρετανικής μετάλλαξης), επειδή είναι πιο μεταδοτικό, πιθανόν να επικρατήσει τους επόμενους μήνες», σημείωσε προσθέτοντας ότι στην Αμερική υπολογίζεται ότι θα έχει επικρατήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι κάθε 10 μέρες διπλασιάζεται ο ρυθμός του στελέχους.
«Το στέλεχος αυτό φαίνεται πως είναι έως 40% πιο μεταδοτικό, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες ότι είναι και πιο θανατηφόρο», είπε ο κ. Αρκουμανέας.
Όσον αφορά τα εμβόλια και το κατά πόσο είναι αποτελεσματική και με τις μεταλλάξεις, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι «ειδικά για τη βρετανική μετάλλαξη, τα εμβόλια έχουν καλή αποτελεσματικότητα. Για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχουμε δεδομένα, εκτός από αυτά της AstraZeneca που δείχνουν μειωμένη αποτελεσματικότητα, αλλά ακόμα αρκετά σημαντική για να αποφευχθεί ο θάνατος ή η βαριά νόσηση. Και αυτό το στέλεχος, όμως, είναι πιο μεταδοτικό», ανέφερε.
- Αμαλιάδα: Εμείς σώσαμε τη 17χρονη από την Ειρήνη στο ηχητικό που ακούσατε λέει μάρτυρας
- Σε υψηλό 18μήνου καλπάζουν οι τιμές τροφίμων
- Αμαλιάδα: «Με χτυπούσε και με απειλούσε…» λέει για την Ειρήνη Μουρτζούκου η μητέρα της
- Πώς οι δασμοί του Τραμπ μπορούν να επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές IPOs
- Η Bentley βάζει στο ψυγείο το σχέδιο για ηλεκτρικά οχήματα
- Αμαλιάδα: «Τώρα το θυμήθηκε η μάνα μου; – Δεν με κοίταξε ποτέ ειδικός» λέει η Ειρήνη Μουρτζούκου