Κοροναϊός : Στο τραπέζι νέα περιοριστικά μέτρα – Φόβοι για την εμφάνιση σοβαρότερων μεταλλάξεων
Η αύξηση των διασωληνωμένων που καταγράφηκε χθες, οι περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία, αλλά και εμφάνιση 167 νέων μεταλλαγμένων κρουσμάτων, είναι τρία από τα σημάδια που δείχνουν ότι η πανδημία μπορεί να ξεφύγει το επόμενο διάστημα
Φόβοι ότι η ολοένα και μεγαλύτερη εμφάνιση των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού θα προκαλέσουν έκρηξη της διασποράς του ιού , εκφράζουν οι ειδικοί χτυπώντας «καμπανάκια» για το επόμενο διάστημα για το οποίο προβλέπουν επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων.
Η αύξηση των διασωληνωμένων που καταγράφηκε χθες, οι περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία, αλλά και εμφάνιση 167 νέων μεταλλαγμένων κρουσμάτων, είναι τρία από τα σημάδια που δείχνουν ότι η πανδημία μπορεί να ξεφύγει το επόμενο διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο των 382 δειγμάτων που αναλύθηκαν το τελευταίο διάστημα αναδείχθηκαν συνολικά 168 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από αυτά, 166 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και 2 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).
Πιθανές πιο σοβαρές μεταλλάξεις
Την ανησυχία του επιστημονικού κόσμου για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού εξέφρασε το πρωί ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μάριος Λαζανάς σημειώνοντας ότι ότι είναι πιθανό να εμφανιστούν κι άλλες μεταλλάξεις, πολύ πιο σοβαρές.
«Μας ανησυχούν οι μεταλλάξεις, αλλά ήταν αναμενόμενο. Όταν έχουμε μια επιδημία από ιούς, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν μεταλλάξεις, όπως συμβαίνει με όλους τους ιούς. Με τον ιό της γρίπης έχουμε συνέχεια μεταλλάξεις. Και πολλές φορές και το εμβόλιο που γίνεται κατά τη διάρκεια του έτους με τα στελέχη που κυκλοφορούσαν την προηγούμενη χρονιά, βλέπουμε το εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό. Έτσι συμβαίνει και με τον κοροναϊό και θα έχουμε κι άλλες μεταλλάξεις στην πορεία που ενδεχομένως θα είναι και πολύ πιο σοβαρές», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Οι μεταλλάξεις έχουν κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό
Ο ίδιο πρόσθεσε ότι οι μεταλλάξεις έχουν κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι να μη γίνουν πιο θανατηφόρες οι λοιμώξεις που θα εμφανίζονται από τα καινούρια στελέχη.
Σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, φαίνεται ότι καλύπτουν τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία έχει επικρατήσει, αλλά υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις για τη μετάλλαξη της Βραζιλίας. «Οι εταιρείες βέβαια έχουν δηλώσει ότι θα μπορέσουν άμεσα να προσαρμοστούν ή σαν τρίτη δόση ή σαν νέο εμβόλιο. Αυτό δημιουργεί δυσκολίες στην εμβολιαστική κάλυψη, την οποία θέλουμε να επιτύχουμε», τόνισε.
Και στο βάθος νέα μέτρα
Παρά τη λήψη νέων μέτρων την προηγούμενη Παρασκευή, οι ειδικοί θεωρούν πιθανό ότι θα ληφθούν και άλλα μέτρα εάν το απαιτήσουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.
Αναφορικά με το επόμενο βήμα για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού, όπως τόνισε ο κ. Λαζανάς θα είναι περαιτέρω περιορισμοί, κάτι βέβαια που δεν επιθυμεί η Επιτροπή. «Έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Είναι σωστές οι αποφάσεις οι οποίες προτείνουμε; Πρέπει να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία. Τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει ήδη να κατακλύζονται από ασθενείς με κοροναϊό και μετά θα αρχίσουν να γεμίζουν και οι ΜΕΘ», συμπλήρωσε.
Τι είπε ο Γεωργιάδης για τη λήψη νέων μέτρων
Στο ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Ερωτηθείς (Ant1) για τα σενάρια που φέρουν την κυβέρνηση να σκέφτεται να βάλει «κόφτη» στις μετακινήσεις μέσω sms και ιδίως στους κωδικούς 2 και 6, που αφορούν τις αγορές και την άθληση, είπε ότι όντως αυτό το σενάριο υπάρχει στο τραπέζι, αλλά ο ίδιος είναι αντίθετος και το θεωρεί πρακτικά ανεφάρμοστο.
Δυσοίωνες προβλέψεις για αύξηση κρουσμάτων
Μιλώντας το πρωί στο Mega, ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης αναφέρθηκαν στην πορεία της πανδημίας και το ενδεχόμενο λήψης νέων και πιο αυστηρών μέτρων για την καταπολέμησή της.
Ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε πως μέχρι το τέλος Μαρτίου, οι ΜΕΘ στην Αττική θα έχουν γεμίσει. Ωστόσο, θεωρεί ότι δεν χρειάζεται ένα ολικό lockdown. Αυτό που πρέπει να γίνει – όπως είπε – είναι να αυξηθεί η τηλεργασία και να τηρούνται τα μέτρα.
Για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα υποστήριξε πως ο λόγος της εφαρμογής αυτού του μέτρου, είναι να μειωθεί συνολικά η κινητικότητα και να περιοριστούν οι μετακινήσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Τζανάκης έκανε τη δική του εκτίμηση λέγοντας πως μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ο αριθμός των κρουσμάτων θα έχει ανέλθει σε 1800.
Για την ηλικιακή ομάδα 0-14 υποστήριξε πως οι αναλύσεις δείχνουν μια σαφή σχέση με το κλείσιμο και το άνοιγμα των σχολείων.
Με το επιχείρημα ότι το κλείσιμο των σχολείων μπορεί να αντικατασταθεί από την τηλεκπαίδευση και πως ένα τέτοιο μέτρο δε θα έχει σοβαρή επίπτωση στην οικονομία της χώρας, εξέφρασε την άποψη πως τα σχολεία είναι καλό να κλείσουν.
Τα δημοτικά λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής της διασποράς
Συμφωνώντας ο κ. Σαρηγιάννης, είπε πως τα δημοτικά λειτουργούν σαν πολλαπλασιαστής της διασποράς και πως με την πορεία έως τώρα, ενδέχεται να κλείσουν προς το τέλος Φεβρουαρίου.
«Μπορούμε να πέτυχουμε χαμηλά επίπεδα διασποράς σε συντομότερο lockdown, τύπου Απριλίου, αν το εφαρμόσουμε αυστηρά», δήλωσε.
«Θα πρέπει να ανεχτούμε μια ελέγξιμη κατάσταση στην επιδημία ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει το σύστημα υγείας», είπε ο κ. Τζανάκης και πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να μηδενίσουμε την πανδημία, πρέπει να την ελέγξουμε».
Τρομάζουν τα στοιχεία από τα λύματα
Η ραγδαία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής είναι ένα άλλο στοιχείο το οποίο προβληματίζει έντονα τους ειδικούς καθώς δείχνει επί της ουσίας την αύξηση που θα υπάρ΄ξει το επόμενο διάστημα στην πρωτεύουσα, όσο αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων.
Η αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα ξεπερνά το 200% συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας, Ν. Θωμαΐδης.
Μιλώντας στον Antenna ο καθηγητής παρατήρησε «εκτεταμένη διασπορά στην Αττική η οποία ενδέχεται να συνδέεται με τα στελέχη που είναι πιο μεταδοτικά».
Στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γ. Παναγιωτακόπουλος ανέφερε ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη δεν σχετίζονται με την αυξημένη θνητότητα, όμως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να σχετίζονται με την αυξημένη, συγκριτικά με το διάστημα προ 15 ημερών, διασπορά του κοροναϊού στα σχολεία.
«Ενδεχομένως να οφείλεται στη μετάλλαξη, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν τηρούνται τα μέτρα», δήλωσε σχετικά ο καθηγητής.
Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως βρισκόμαστε σε μια «κρίσιμη καμπή της επιδημίας» απαντώντας στο ερώτημα αν προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, εξηγώντας ότι, «υπάρχουν δεδομένα που επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα».
Όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥΑ τόνισε πως «δεν σημαίνει ότι δεν είναι αποτελεσματικό, αλλά ορισμένες χώρες θεώρησαν ότι δεν έχουν επαρκή δεδομένα».
- Το φαινόμενο Σαμπρίνα Κάρπεντερ «διδάσκει» από μια νέα στάση στο σεξ στα live της και τρελαίνει το διαδίκτυο
- Λίβανος: Νέο πλήγμα του Ισραήλ στη Βηρυτό – Εντολές εκκένωσης τριών χωριών στα νότια
- Ολυμπιακός: Mε επίθεση που πετάει!
- Λακωνία: Νεκρός ανασύρθηκε άνδρας από κτίριο στο οποίο ξέσπασε φωτιά
- Emily in Paris: Ο Γκάμπριελ τελικά και στην 5η σεζόν μετά την «ωμή» κριτική του
- GP Λας Βέγκας: Μία επιχείρηση με κέρδη άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων