Στις αντοχές των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας βρίσκεται στραμμένο το βλέμμα των επιστημόνων με τη κυβέρνηση να εμφανίζεται έτοιμη να πατήσει ξανά το… κουμπί «switch off» στις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες  εφόσον διαπιστώσει ανησυχητική αύξηση στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.

Η αγωνία, άλλωστε, για την έλευση του τρίτου κύματος εντείνεται από την κυκλοφορία των νέων στελεχών του κοροναϊού που έχουν ενοχοποιηθεί για υψηλή μεταδοτικότητα και συνεπακόλουθα για έξαρση νοσηλειών.

Ηδη, η πανδημία αγγίζει τα όρια ασφαλείας στα νοσοκομεία της Αττικής η οποία βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της πανδημίας. Ο συναγερμός που έχει σημάνει στους κόλπους κυβέρνησης και επιστημόνων οφείλεται στις αυξημένες εισαγωγές που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία της Αττικής.

Oι δυνατότητες των ΜΕΘ δεν είναι ανεξάντλητες, με την κλεψύδρα του χρόνου να μετρά αντίστροφα εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις των ειδικών για περισσότερο από 2.000 κρούσματα τις ημερησίως τις επόμενες εβδομάδες. Aλλωστε, οι αριθμοί που περιγράφουν την κατάσταση στο υγειονομικό σύστημα στο σύνολο της χώρας όχι μόνο δεν καθησυχάζουν αλλά προκαλούν επιπλέον ανησυχία.

Tον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαϊδης (MEGA), τονίζοντας ότι η κατάσταση στην Αττική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς. «Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου. Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει, κι επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι «τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα γιατί δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη» σημείωσε ερωτηθείς για τα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα.

«Οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, κοντά στο 60%. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν κρίνουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο» είπε.

Την ίδια ώρα το υγειονομικό προσωπικό βρίσκεται σε θέση μάχης, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών αναμένεται να αποτυπωθεί και σε ένα νέο κύμα εισαγωγών το επόμενο διάστημα στα νοσοκομεία της χώρας.

Στα νοσοκομεία Γεννηματάς, Σισμανόγλειο και Ελπίς ήδη η πληρότητα είναι 100%. Μόλις το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή καταγράφηκαν συνολικά 622 εισαγωγές και τα εξιτήρια ήταν μόλις 296. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε δύο άτομα που μπαίνουν στα νοσοκομεία μόνο ένας καταφέρνει να πάρει εξιτήριο.

Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν ότι την περασμένη Παρασκευή οι νέες εισαγωγές έφθασαν συνολικά τις 232 εκ των οποίων τουλάχιστον 140 αφορούσαν την Αττική και τα εξιτήρια τα 126 Ανάλογη ήταν και η εικόνα το Σάββατο, όπου τα νοσηλευτικά ιδρύματα της 1ης και 2ης ΥΠΕ δέχθηκαν τουλάχιστον 120 νέους ασθενείς.

Την Κυριακή οι εισαγωγές ήταν 165 και τα εξιτήρια μόλις 48.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ 276 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 198 (71.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1169 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Κοντοζομάνης: Η μάχη δεν έχει τελειώσει

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει, έχουμε δρόμο ακόμη να κάνουμε και δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Πολλές περιοχές είναι στο “κόκκινο” τις τελευταίες ημέρες καθώς υπάρχει αύξηση στα κρούσματα, είπε από την Κρήτη  ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Δεν είμαστε στο τρίτο κύμα, τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τα στοιχεία που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να είμαστε προετοιμασμένοι. Έχουμε προετοιμαστεί για το τρίτο κύμα τόσο σε προσωπικό όσο σε υποδομές και εξοπλισμό. Η χώρα μας πρώτη φορά έχτισε ένα στρατηγικό εθνικό απόθεμα μέσων ατομικής προστασίας, ώστε εφόσον υπάρχει παγκόσμια ζήτηση, εμείς να έχουμε τα μέσα προστασίας για να μπορέσει το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού να παρέχει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες του», σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης αναφερόμενος στις νέες εξάρσεις του ιού στη χώρα μας.

Οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής

Πολλά από τα νοσοκομεία καταγράφουν αρνητικά ρεκόρ. Σύμφωνα, με την ΠΟΕΔΗΝ, ελάχιστες πλέον είναι οι ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής.

Ειδικότερα:

ΣΩΤΗΡΙΑ. Ρεκόρ ασθενών σε σύνολο και ΜΕΘ. Νοσηλεύονται συνολικά 283 ασθενείς εκ των οποίων 65 στις ΜΕΘ. Κενές κλίνες ΜΕΘ 19.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. Νοσηλεύονται 31 ασθενείς στις ΜΕΘ σε 32 κλίνες. Μία κλίνη κενή.

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ. Νοσηλεύονται στις κλινικές 21 ασθενείς στις 27 κλίνες και η ΜΕΘ γεμάτη με 14 ασθενείς.

ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΚ. πριν δύο εβδομάδες νοσήλευε 20 ασθενείς. Τώρα νοσηλεύονται 65 ασθενείς με κοροναϊό.

ΠΑΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ. Μέχρι πριν δύο εβδομάδες είχε ένα με δύο ασθενείς. Τώρα νοσηλεύει πάνω από 25.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. Η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 11 ασθενείς και στις κλινικές νοσηλεύει 43 ασθενείς στις 60 κλίνες που διαθέτει.

ΚΑΤ. Στη ΜΕΘ νοσηλεύει 6 ασθενείς στις 7 κλίνες που διαθέτει.

ΕΛΠΙΣ. Η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 6 ασθενείς και στις κλινικές νοσηλεύονται 40 ασθενείς στις 42 κλίνες που διαθέτει.

ΝΙΜΙΤΣ. Νοσηλεύει 2 ασθενείς στη ΜΕΘ στις 4 κλίνες που διαθέτει.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ. Στη ΜΕΘ νοσηλεύονται 9 ασθενείς στις 12 κλίνες και στις κλινικές 18 ασθενείς στις 24 κλίνες.

ΘΡΙΑΣΙΟ. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 7 ασθενείς στις 12 κλίνες και στις κλινικές νοσηλεύονται περί τους 45 ασθενείς σχεδόν γεμάτες.

ΑΤΤΙΚΟΝ. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 10 ασθενείς στις 23 κλίνες και στις κλινικές 50 ασθενείς στις 65 περίπου κλίνες που διαθέτει.

Ρεκόρ ασθενών με κοροναϊό στις ΜΕΘ νοσοκομείων Αττικής.

Στις 205 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν για κοροναϊό στην Αττική οι 161 είναι καλυμμένες. Κενές 44.

Προειδοποιητικό μήνυμα εξέπεμψε και η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείο «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα τονίζοντας ότι «η κάλυψη είναι σχεδόν 100% στους θαλάμου Covid». Στις ΜΕΘ είπε πως τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, αλλά ένα μικρό ποσοστό των ασθενών που βρίσκεται στους θαλάμους, που κυμαίνεται από 10% έως 15%, «θα χρειαστούν λογικά μονάδα τις επόμενες ημέρες»

Σύμφωνα με την πρόεδρο των Νοσοκομειακών Ιατρών Ματίνα Παγώνη (MEGA), τα κενά κρεβάτια στην Αττική είναι 34% και στη υπόλοιπη επικράτεια στο 38 με 40%. Η αύξηση, όπως είπε, δεν είναι στις ΜΕΘ, όσο στα απλά περιστατικά covid που νοσηλεύονται στις κλινικές.

Δραματική ήταν η εκτίμηση του καθηγητή υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη (MEGA) πως στο τέλος Μαρτίου οι ΜΕΘ στην Αττική θα έχουν γεμίσει.

Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία», σημείωσε (ΣΚΑΙ) ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέας, προσθέτοντας ότι στους επόμενους μήνες ο εμβολιασμός θα γίνει πιο εντατικός και θα έχουμε λιγότερη πίεση στο σύστημα Υγείας.

Δραματική η εικόνα στα νοσοκομεία της Πάτρας

Η γενική εικόνα στην Πάτρα είναι δραματική και αυτό γιατί πάει πάρα πολύς κόσμος με συμπτώματα και πάρα πολλοί από αυτούς παραμένουν στο νοσοκομείο. Οι κλινικές κοροναϊού στο πανεπιστημιακό του Ρίου έχουν φτάσει στο «κόκκινο».

Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 7 ασθενείς και ο φόβος είναι πως αυτός ο αριθμός μπορεί να ανέβει και άλλο, καθώς πανελλαδικά τα μηνύματα είναι πολύ δυσάρεστα.

Συναγερμός έχει σημάνει και το νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας. Ήδη, οι εξωφρενικοί αριθμοί ασθενών με κορωνοϊό στην Πάτρα έχουν τις πρώτες παρενέργειες, με τακτικά χειρουργεία να αναβάλλονται το ένα μετά το άλλο.

Όπως επισήμανε ο Στέλιος Τσοχατζής, χειρουργός και αντιπρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, η κατάσταση στα νοσοκομεία «είναι δραματική».

«Τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Μιλάμε για πολύ μεγάλο αριθμό νοσηλευομένων μέσα στα νοσοκομεία».

Ο κ. Τσοχατζής τόνισε ότι πρέπει «να αλλάξει το επιδημιολογικό μοντέλο, αφού αν φτάσει η διασπορά μέσα στα νοσοκομεία, πολύ απλά χάνεται η μπάλα».