Η διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου πρεσβεύει εδώ και χρόνια την Ελλάδα στις μεγάλες όπερες του κόσμου. Με αφορμή την 6η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας η ίδια συμμετέχει σε μια ξεχωριστή διαδικτυακή εκδήλωση που θα μεταδοθεί τη Τρίτη 9 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για την εκδήλωση που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ιταλία. Σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση θα έχει η Ένωση των Κοινοτήτων της Γκρετσία του Σαλέντο, στην οποία υπάγονται οι ελληνόφωνες κοινότητες της περιοχής.

«Είναι μια εκδήλωση που αφορά τη Μεγάλη Ελάδα, τη Magna Grecia και τους ελληνόφωνους πληθυσμούς της Κάτω Ιταλίας. Θα απευθύνω τον χαιρετισμό εκ μέρους της Ελλάδας.

Είναι πάρα πολύ συγκινητικό για μενα γιατί πρόκειται για μια μεγάλη εκδήλωση που θα μεταδοθεί διαδικτυακά και σε όλα τα σχολεία της κάτω Ιταλίας» αναφέρει η σοπράνο που εκτός από τον χαιρετισμό που θα απευθύνει στα ελληνικά και τα ιταλικά, επέλεξε να ηχογραφήσει και ένα ορφικό ύμνο του Δία ειδικά για την εκδήλωση.

Η Μεγάλη Ελλάδα ήταν η επικράτεια των διαφόρων αρχαίων Ελληνικών αποικιών στην Σικελία και νότια Ιταλία. Σύμφωνα με τον Στράβωνα που έχει γράψει την σημαντικότερη αρχαία γεωγραφία, η Μεγάλη Ελλάδα ιδρύθηκε ήδη από την εποχή του Τρωικού πολέμου από τους Έλληνες.

Οι Έλληνες της Κάτω Ιταλίας ή Γρίκοι είναι η κύρια ελληνική μειονότητα της νότιας Ιταλίας η οποία βρίσκεται κυρίως στις περιοχές της Γκρετσία Σαλεντίνα (Απουλία) στη χερσόνησο του Σαλέντο, και της Καλαβρίας. Παραδοσιακά μιλούν τη γλώσσα Γκρίκο η οποία είναι μια διάλεκτος της ελληνικής γλώσσας.

“Parole e immagini dal mondo greco” è il tema della giornata di studi organizzata da #UniSalento in occasione della…

Posted by Università del Salento on Monday, February 8, 2021


«Η Μεγάλη Ελλάδα είχε ένα πληθυσμό μεγαλύτερο απ’ την κυρίως Ελλάδα. Οι Συρακούσες ήταν η μεγαλύτερη σε πληθυσμό αρχαία ελληνική πόλη με 450.000 κατοίκους, όταν η Ελλάδα την ίδια εποχή είχε μόνο 280.000.

Όταν ξέρω ότι την Νεάπολη την έφτιαξαν οι Ευβοείς από τη Κύμη ή άλλες πόλεις τις έφτιαξαν Σπαρτιάτες. Είναι μια ιστορία που με συγκλονίζει. Νιώθω δέος και ευθύνη να κρατήσω ζωντανές τις μνήμες και την κληρονομιά που έχω σαν Ελληνίδα.» λέει η Σόνια Θεοδωρίδου.

«Η μοναδικότητα της ελληνικής γλώσσας με έκανε να είμαι αυτό που είμαι σήμερα. Να τραγουδώ με τον τρόπο που τραγουδάω σήμερα. Να γεύομαι τα πράγματα, τις λέξεις και τις εικόνες όπως σήμερα. Η φιλοσοφία, η δημοκρατία και ό, τι άλλο έχουμε διδαχθεί προέρχονται από αυτή τη γλώσσα, από αυτή την εκφορά, από αυτή τη δόνηση.

Το ότι έχουμε όμορφες φωνές ακόμα. Η γλώσσα παίζει σημαντικό ρόλο στην ομορφιά μιας φωνής. Δεν είναι τυχαίο ότι μια σταλιά λαός έβγαλε διεθνείς καλλιτέχνες με τόσο ωραίες φωνές γιατί η γλώσσα μας κάνει».

Info

9 Φεβρουαρίου 2021

Διαδικτυακή εκδήλωση για την 6η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση μέσω διαδικτύου: unisalento.it/6giornatalinguagreca