Ποιοι ονειρεύονται κόμμα δεξιά της… Δεξιάς – Ο Ιβάν και το κενό που άφησε η Χρυσή Αυγή
Υπόγειες διεργασίες, συζητήσεις στη Θεσσαλονίκη και παιχνίδια εξουσίας
Η πανδημία, πέραν των πολλών και ανυπέρβλητων, σε πολλές περιπτώσεις, προβλημάτων που προκαλεί στο σώμα της κοινωνίας και της οικονομίας, διεγείρει και τη φαντασία πλήθους πολιτευομένων, ιδιαιτέρως όσων κινούνται στις περιθωριακές ζώνες της πολιτικής.
Τελευταίως, λοιπόν, οι κεραίες μας πιάνουν κινήσεις και διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της εθνικιστικής Δεξιάς, όπου ανθούν τόσο η συνωμοσιολογία όσο και η μυθολογία. Λίγο η διαφοροποίηση Σαμαρά με αφορμή τις διερευνητικές επαφές, λίγο η δυσαρέσκεια που συσσωρεύεται από τα επαναλαμβανόμενα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, και μαζί οι ατυχείς ευρωπαϊκοί χειρισμοί στο θέμα των εμβολίων, δημιουργούν ένα κάποιο περιβάλλον δραστηριοποίησης διαφόρων πληγωμένων «μακεδονομάχων», ανικανοποίητων «τουρκοφάγων» και ορισμένων «απαξιωμένων» και «άστεγων» πολιτευτών που ρητορεύουν σε περιθωριακά έως ανύπαρκτα μέσα. Δέλεαρ αποτελεί επίσης η απλή αναλογική, η οποία θα ευνοήσει, κατ’ αυτούς, μικρά και αναδυόμενα σχήματα.
Ολοι αυτοί συναντώνται πότε-πότε, συνομιλούν μεταξύ τους, άλλοτε περιστασιακά κι άλλοτε κατά ομάδες, και αναζητούν τρόπους να στήσουν σχήματα δήθεν «πατριωτικά». Βλέπετε, εξέλιπε η νεοναζιστική «Χρυσή Αυγή», χάθηκε ο Καμμένος, ο χώρος υποεκπροσωπείται από τον αναξιόπιστο έμπορο διαφόρων μαντζουνιών που δεν ανέχονται και έτσι θεωρούν πως υπάρχει έδαφος και ευκαιρία.
Μαθαίνουμε λοιπόν ότι στη Βόρεια Ελλάδα κινούνται κάποιοι φιλόδοξοι καθηγητάδες που στις ευρωεκλογές του 2019 κατέβηκαν με ένα σχήμα που έφερε τον τίτλο «Ελεύθερη Πατρίδα» και από κοντά τρέχουν κάποιοι «κάλπικοι» τηλεμακεδονομάχοι που θέλουν να ξεπλύνουν παλαιές αμαρτίες και σχέσεις με την άλλοτε διεκδικούσα το βλάχικο στοιχείο Ρουμανία. Ανεξάρτητα από αυτούς, δραστήριος είναι το τελευταίο διάστημα ο Φαήλος Κρανιδώτης, ο οποίος αναζητεί υποψηφίους για τη «Νέα Δεξιά», και ένας ευρύτερος κύκλος επίσης που συντονίζεται από συγκεκριμένο αντιμητσοτακικό κέντρο, όπου συνωστίζονται και διάφοροι παλαιοκαραμανλικοί, που συντονίστηκαν με τον Τσίπρα κάποια στιγμή και τώρα νιώθουν διωγμένοι από τον Μητσοτάκη, για τον οποίο δεν τρέφουν τα καλύτερα των αισθημάτων.
Επιπλέον κινητικοί δείχνουν άλλοτε «λαοφιλείς» παραθυράτοι, χωρίς ωστόσο να βρίσκουν πρόθυμους «χρηματοδότες» που πάντοτε αναζητούν. Κάπου εκεί γύρω «παίζει» και ο ακροδεξιός Θάνος Τζήμερος, και όλοι μαζί φαίνεται να προσβλέπουν σε κάποια «άνωθεν» υποστήριξη από τη ζώνη του Ιβάν, προς ευόδωση του περιλάλητου, αλλά μηδέποτε ευδοκιμήσαντος, «ρωσικού» κόμματος.
«Ούτε λεφτά δίνει ούτε σχέσεις θέλει»
Κατόπιν αυτών, ρωτήσαμε τους παρακειμένους του Ιβάν για να δούμε αν υπάρχει ψήγμα αληθείας. «Καμία σχέση, καμία επαφή» ήταν η απάντηση, για να προσθέσουν ότι «μια φορά πίστεψε ο Ιβάν την πολιτική και συστρατεύθηκε με τον Τσίπρα, αλλά ήταν τέτοια η απογοήτευση που πήρε που δεν θέλει να ξανακούσει». Αλλωστε, συμπλήρωσαν, εδώ και καιρό κατοικοεδρεύει στη «μητέρα» πατρίδα, τη Ρωσία, και σπανίως επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη. Είπαν και άλλα για τις δουλειές του εκεί, για τα υλικά συσκευασίας, τα νερά, τα ζώα, τα λιβάδια που κατέχει, για το λιμάνι της συμπρωτεύουσας, την αγορά των μετοχών από τους Γερμανούς, τον επερχόμενο διαγωνισμό για την αναβάθμιση του προβλήτα 6, για τις ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων από την ΤV και άλλα που δεν είναι της παρούσης. Το μήνυμα πάντως προς τους πολλούς διεκδικούντες της εθνικιστικής και λαϊκιστικής Δεξιάς ήταν καθαρό: «Ούτε λεφτά δίνει ούτε σχέσεις θέλει».
Οπότε ο συγκεκριμένος, αναξιόπιστος κατά βάση, κύκλος μάλλον δεν θα βρει εύκολα παράδες και θα μείνει απλώς περιφερόμενος και σκόρπιος όπως είναι, χωρίς δυνάμεις και δυνατότητες. Στην κυβέρνηση πάντως παρακολουθούν τους «θορύβους» που κατά καιρούς προκαλεί ο συγκεκριμένος κύκλος, αλλά δεν πιστεύουν ότι θα βρει ποτέ πεδίο ανάπτυξης στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο Πρωθυπουργός έχει κάνει εγκαίρως αμυντικές κινήσεις. Και από τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας προσεγγίζοντας τα φτωχοποιημένα τμήματα της κοινωνίας επιδιώκει ακριβώς να αφαιρέσει δυνατότητες επαφής της εθνικιστικής και λαϊκιστικής Δεξιάς με τον λαό, υψώνει τα δικά του αναχώματα.
Η επιθετική ωστόσο και αρνητική κατά βάση τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά στις διερευνητικές με την Τουρκία μόνο ανέφελη δεν ήταν. Ενόχλησε κατά πάσα βεβαιότητα το Μαξίμου και τα σχόλια που ακολούθησαν προκάλεσαν την αντίδραση του άλλοτε προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, την οποία εξέφρασαν με διάφορους τρόπους οι φίλοι του. Ορισμένοι εξ αυτών παρά ταύτα έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς επ’ ουδενί δεν θα δημιουργήσει συνθήκες που πιθανώς να ευνοήσουν τη διεκδίκηση του κ. Τσίπρα. Επίσης ενδιαφέρον έχουν τα μηνύματα που μεταφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στον Κώστα Καραμανλή, σύμφωνα με τα οποία διευκρινίζεται, προς άρση παρεξηγήσεων, ότι δεν υπάρχει ώσμωση μεταξύ «καραμανλικών» και «σαμαρικών», παρότι συγκλίνουν οι δύο ομάδες στο θέμα του προπαρασκευαζόμενου ελληνοτουρκικού διαλόγου. Και μαζί οι ίδιοι κύκλοι μετέδωσαν ότι «δεν ισχύουν οι διαδόσεις περί μη υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή στις προσεχείς εκλογές».
Πηγή: Βηματοδότης
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok έχει ορμή
- Γάζα: Οικογένειες ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για να φάνε, λέει η UNRWA
- LIVE: Παναθηναϊκός – Athens Kallithea
- Μαγδεμβούργο: Τα κενά ασφαλείας και οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν
- Αμαλιάδα: Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ
- Νέα Αριστερά για ναυάγιο με μετανάστες στη Ρόδο: Το δόγμα της αποτροπής και των push-backs δολοφονεί