H «Κιβωτός των σπόρων» που σχεδιάστηκε για να σώσει την ανθρωπότητα σε περίπτωση παγκόσμιας καταστροφής
Στο νορβηγικό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Κύκλο βρίσκεται μια σύγχρονη «Κιβωτός» στην οποία φιλοξενούνται όλες οι γνωστές καλλιεργήσιμες ποικιλίες σπόρων.
- Στα δικαστήρια η 30χρονη που συνελήφθη για την έκρηξη στο διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους
- Επαναστατικός 3D βιοεκτυπωτής εκτυπώνει ανθρώπινους ιστούς «κατ’εικόνα και καθ’ομοίωσιν»
- Η Κέιτ Μίντλετον όπως δεν την έχετε ξαναδεί- Η φωτογραφία της από τα χρόνια που φοιτούσε στο στο St. Andrews
- Γεραπετρίτης στη Χουριέτ: Όραμά μου μια γειτονιά μακράς ειρήνης και ευημερίας μεταξύ των λαών μας
Μια σύγχρονη «Κιβωτός του Νώε» που φιλοξενεί όλες τις γνωστές καλλιεργήσιμες ποικιλίες σπόρων βρίσκεται στο νορβηγικό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Κύκλο και έχει σχεδιαστεί με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες της ανθρωπότητας στο εφιαλτικό σενάριο μιας παγκόσμιας καταστροφής.
Στο ψυγείο-θησαυροφυλάκιο είναι αποθηκεμένοι σπόροι από όλα τα φυτά, σε πολικές θερμοκρασίες, προκειμένου να μείνουν ανέπαφοι και αναλλοίωτοι επί αιώνες σε περίπτωση καταστροφής στον πλανήτη, είτε λόγω πολέμου είτε λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Οι εγκαταστάσεις κόστισαν στην κυβέρνηση της Νορβηγίας 9 εκατ. δολάρια και βρίσκονται στο νησί Σπιτσμπέργκεν του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ, σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από τον Βόρειο Πόλο.
Οι θάλαμοι της κιβωτού, σκαμμένοι σε συμπαγή αιώνιο πάγο, είναι αεροστεγείς. Εκατό εκατομμύρια σπόροι από 100 και πλέον χώρες έχουν αποσταλεί εκεί προς φύλαξη.
View this post on Instagram
Η ποικιλία είναι μεγάλη: από τα βασικά για τη διατροφή του ανθρώπου: ρύζι, σιτάρι, καλαμπόκι, και αγρωστοειδή από τις πεδιάδες της Ασίας και της Αφρικής έως κριθάρι, λάχανα, μελιτζάνες και πατάτες από την Ευρώπη και την Αμερική.
Όλα βρίσκονται παγωμένα σε βάθος 130 μέτρων και μπορούν να μείνουν ανέπαφα για 200 χρόνια, ακόμη και κοπεί το ρεύμα. Οι ψυκτικές εγκαταστάσεις διατηρούν τους σπόρους σε θερμοκρασίες 18-20 βαθμών Κελσίου κάτω από το μηδέν.
Σε τέτοιες συνθήκες το σιτάρι μπορεί να διατηρηθεί 2.000 χρόνια και το κριθάρι 1.700. Αν παρουσιάσουν βλάβη τα μηχανήματα, οι συμπαγείς πάγοι διατηρούν τις εγκαταστάσεις σε θερμοκρασία-4 βαθμών, εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα για τις επισκευές χρονικά περιθώρια.
Η αποστολή της κιβωτού είναι προστασία των διαφορετικών ειδών σπόρων από καταστροφές, όπως επίσης και η διάθεσή τους για τον ανεφοδιασμό κρατών σε περίπτωση ανάγκης. Στην τραγικότερη εκδοχή μιας ολικής καταστροφής, οι σπόροι της θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή για τη νέας ζωής στον πλανήτη.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την έρευνα της Ίνγκερ Χάνσεν-Μπάουερ, του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Νορβηγίας, το κλίμα στην πρωτεύουσα του Σβάλμπαρντ θερμαίνεται ταχύτερα από κάθε άλλο μέρος της Γης.
Η μέση ετήσια θερμοκρασία στο Λονγκιμπέρμπιεν το 1900 ήταν -7,8 βαθμοί Κελσίου. Από τότε έχει ανέβει 3,7 βαθμούς – τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο του ενός βαθμού Κελσίου.
Οι θερμοκρασίες στο Νορβηγικό αρχιπέλαγος μπορεί να φτάσουν μέχρι και τους 10 βαθμούς Κελσίου πριν το τέλος του αιώνα, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πλημμύρες, κατολισθήσεις και χιονοστιβάδες στην περιοχή.
Μάλιστα τον Μάιο του 2017, οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ που σημειώθηκαν στη Βόρεια Νορβηγία έκαναν τους πάγους να λιώσουν πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα το Global Seed Vault να πλημμυρίσει.
Το νερό μπήκε τότε στη σήραγγα της εισόδου του καταφυγίου αλλά αμέσως μετατράπηκε σε πάγο, είχε τονίσει τότε στον Guardian στέλεχος της νορβηγικής κυβέρνησης.
Οι σπόροι έμειναν ασφαλείς ωστόσο, καθώς το νερό παρέμεινε στην είσοδο, το περιστατικό δημιούργησε ερωτήματα για τη μελλοντική ασφάλεια του καταφυγίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις