Αλγόριθμοι και εκλογές
Η κυβέρνηση εργάζεται πάνω στα βήματα ενός αλγορίθμου για να φθάσει στο στόχο της που είναι η πολιτική εδραίωση της Κεντροδεξιάς στη χώρα
Η λέξη αλγόριθμος μπήκε για τα καλά στη ζωή μας με την πανδημία. Η επιστημονική κοινότητα χρησιμοποιεί αλγορίθμους για να φθάσει στον έλεγχο της εξάπλωσης του κοροναϊού, το οικονομικό επιτελείο χρησιμοποιεί αλγορίθμους για να μοιράσει τις επιδοτήσεις (π.χ. την επιστρεπτέα προκαταβολή) και – γιατί όχι – η κυβέρνηση εργάζεται πάνω στα βήματα ενός αλγορίθμου για να φθάσει στο στόχο της που είναι η πολιτική εδραίωση της Κεντροδεξιάς στη χώρα.
Βέβαια όσοι ασχολούνται με την οικονομία και το Χρηματιστήριο γνώριζαν πολύ νωρίτερα τα «μοντέλα» – δηλαδή τους αλγορίθμους – που θα οδηγήσουν στη χειραγώγηση των μετοχών και εν τέλει στο κέρδος.
Αλλά τώρα η έννοια αυτή έχει φθάσει διά της TV και μέσω των αστέρων επιστημόνων λοιμωξιολόγων κ.ά. στο ευρύ κοινό που αν και δύσκολα, φανταζόμαστε, κατανοεί την έννοια.
Εχουμε και λέμε λοιπόν…
Ως αλγόριθμος ορίζεται μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε συγκεκριμένο χρόνο, που στοχεύουν στην επίλυση ενός προβλήματος.
Ομως όπως όλοι θα έπρεπε να γνωρίζουν, εάν θέσουμε σε εφαρμογή τον αλγόριθμο (στην προκειμένη περίπτωση για τον έλεγχο της πανδημίας) πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι κάποτε θα τελειώσει επιτυγχάνοντας τον αρχικό σκοπό. Φανταστείτε να δώσουμε μια εντολή σε έναν δρομέα να αρχίσει να τρέχει και να μην του πούμε πότε θα σταματήσει!
Γι’ αυτό οι εντολές του αλγορίθμου πρέπει να έχουν ακρίβεια και σαφήνεια.
Ενας αλγόριθμος μπορεί να είναι μόνο μία παράμετρος ενός άλλου ευρύτερου αλγορίθμου με άλλες οδηγίες και σκοπό. Π.χ., πώς το κυβερνών κόμμα θα εξασφαλίσει την ανανέωση της εντολής του εκλογικού σώματος.
Σε αυτόν τον αλγόριθμο οι οδηγίες πρέπει να έχουν ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια όπως:
– Πώς θα αντιμετωπιστεί η απώλεια εδρών, δεδομένου ότι θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
– Πού οδηγούνται οι ψηφοφόροι και τι δείχνουν τα πολιτικά stress tests αν η ύφεση επιμείνει και το 2021.
– Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο εκλογικό σώμα αν δημιουργηθεί η εντύπωση ότι μετά τον έλεγχο της πανδημίας θα οδηγηθούμε εξ ανάγκης σε μέτρα λιτότητας.
Ανατρέχοντας στα βιβλία διαβάζουμε: «Σε μια συνταγή μαγειρικής – εν προκειμένω πολιτικής μαγειρικής – οι εντολές του αλγορίθμου θα πρέπει να είναι εκφρασμένες με απλά λόγια, ώστε να είναι απόλυτα κατανοητές. Να γίνεται ακριβής περιγραφή της ποσότητας των υλικών και το κυριότερο να έχει δοθεί με σαφήνεια ο χρόνος επίτευξης του σκοπού».
Διαφορετικά το φαγητό θα καεί…
- Στην «κόλαση» του Τέγκελ – Πρώην αεροδρόμιο στο Βερολίνο, νυν μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός στην Ευρώπη
- «Όμορφος κόσμος, ηθικός»…. τρομακτικά πλασμένος
- Τώρα ξεκινούν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ – Η μεγάλη ευθύνη
- Σταρ του OnlyFans ξαναχτυπά: «Θέλω να πάω με 950 άντρες μέσα σε μια ημέρα και να σπάσω το ρεκόρ»
- Ο πραγματικός Ρωμαίος αυτοκράτορας που υποδύεται ο Ντένζελ Ουάσινγκτον στο γεμάτο ανακρίβειες «Μονομάχο 2»
- Κάποτε κυρίαρχη η Γερμανία, τώρα απελπισμένη