Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Λοιμωξιολογίες

Λοιμωξιολογίες

Οι παράπλευρες απώλειες της πανδημίας

«Η Λοιμωξιολογία αποτελεί επίσημη και αναγνωρισμένη εξειδίκευση της Παθολογίας και της Παιδιατρικής και αποκτάται μετά από εξετάσεις που διενεργούνται από ειδική τριμελή επιτροπή», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων (ΕΕΛ).

Είμαστε όμως βέβαιοι κατά πόσο, για τον καθορισμό των απαιτούμενων προσόντων του λοιμωξιολόγου, έχουν ληφθεί υπόψιν οι απαιτήσεις που πλέον έχουμε από τους επιστήμονες αυτούς, ως κοινωνία;

Ίσως για παράδειγμα, οι προαναφερθείσες τριμελείς επιτροπές, θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τη λειτουργία τους και να υιοθετήσουν πρακτικές και κριτήρια επιλογής άλλων επιτροπών, πιο τηλεοπτικού χαρακτήρα. (Από μένα είναι ναι).

Την 1η Φεβρουαρίου 2020, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής επιστημόνων για την αντιμετώπιση της επιδημίας (όχι ακόμα πανδημίας) του κοροναϊού.

Επικεφαλής της επιτροπής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ορίστηκε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας. κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Ένα νέο τηλεοπτικό προϊόν

Είκοσι πέντε ημέρες μετά, καθιερώνεται η καθημερινή τηλεοπτική ενημέρωση από τους κ.κ.  Τσιόδρα και υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Ο καθηγητής Τσιόδρας «μπαίνει» στα σπίτια μας.

Ο τρόμος που προκαλεί η καλπάζουσα έξαρση του ιού σε συνδυασμό με τον πράο και κατευναστικό τρόπο σκέψης και ομιλίας του συγκεκριμένου λοιμωξιολόγου, «γεννούν», χωρίς να το επιδιώκει ο ίδιος, έναν νέο τηλεοπτικό αστέρα.

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2020, το πρώτο κύμα της πανδημίας υποχωρεί και ο καθηγητής Τσιόδρας, δυστυχώς για τα  ΜΜΕ, αποτραβιέται από το τηλεοπτικό επίκεντρο.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Covid-19 επιστρέφει με δεύτερο κύμα και οι ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, αναζητούν άλλους, ομότεχνούς του καθηγητή Τσιόδρα, λοιμωξιολόγους, για να γίνουν οι νέοι πρωταγωνιστές ενός δεύτερου κύκλου επεισοδίων.

Στήνουν το τηλεοπτικό προϊόν τους, πάνω στους επιστήμονες.

Μια σειρά από λοιμωξιολόγοι, μέλη οι περισσότεροι της εθνικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, παρελαύνουν καθημερινά από την ελληνική τηλεόραση.  Έχουν μιλήσει, πλέον, τόσες πολλές φορές και σε τόσες πολλές εκπομπές, που τους αντιμετωπίζουμε ως τηλεοπτικούς χαρακτήρες. Ξέρουμε ποιος είναι ο «καλός και αισιόδοξος», ποια είναι «η αυστηρή, που θα μας κόψει το Πάσχα», και ποιος «σπέρνει πάντα τον πανικό».

Σε κάθε ενημερωτική αλλά και ψυχαγωγική πλέον εκπομπή, πρωταγωνιστεί και ένας (τουλάχιστον) λοιμωξιολόγος. Μιλούν για την εξέλιξη της πανδημίας και τα μέτρα που κάθε φορά θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να ληφθούν αλλά δίνουν και συνεντεύξεις άσχετες με την πανδημία, μιλώντας για την προσωπική τους ζωή.

Το αίσθημα του καθήκοντος για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, τούς έσπρωξε στην αγκαλιά της αναγνωρισιμότητας την οποία, έτσι κι αλλιώς, δύσκολα διαχειρίζεται και αποφασίζει να αποχωριστεί κανείς.

Όλο και πιο συχνά προτιμούν να εκφράζουν τις μεταξύ τους διαφωνίες, δημοσίως στην τηλεόραση, παρά να τις συζητούν στις συνεδριάσεις της επιτροπής τους, ενώ στη δημόσια επιστημονική συζητήση αρχίζουν να καταθέτουν δήθεν ειδικοί χωρίς την απαιτούμενη επιστημονική κατάρτιση.

Η παραδοχή

Ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος Μάριος Κ. Λαζανάς δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ:

«Τα μέλη της επιτροπής συμπεριλαμβανομένου και εμού, που το έχω ήδη περιορίσει, πολυεκτίθενται, βγαίνουν πάρα πολύ στα μέσα, στην τηλεόραση και λιγότερο στις εφημερίδες, και πολλές φορές υπάρχουν και αντικρουόμενες απόψεις πάνω σε αυτά στα οποία λέμε.

»Δεν μπορούν αυτές οι συζητήσεις να γίνονται από τηλεοράσεως.

»Βομβαρδίζεται [ο κόσμος] από πάρα πολλές πληροφορίες, που πολλές φορές τις λένε υποτιθέμενοι ειδικοί και πολλές φορές αυτές οι πληροφορίες είναι αλληλοσυγκρουόμενες και δεν έχουν καν συζητηθεί στην επιτροπή. Η πολλή έκθεση που έχουμε, μειώνει και το κύρος της επιτροπής».

Δυστυχώς ο κύριος Λαζανάς έχει δίκιο.

Το κύρος της επιτροπής ολοένα και μειώνεται ενώ οι λοιμοξιωλόγοι, ανάλογα με την άποψη που εκφράζουν τηλεοπτικά, αρχίζουν να διακρίνονται από το κοινό σε ικανούς και αγαπημένους και σε αυτούς που «καλό θα ήταν να αποχωρήσουν».

Τα λεγόμενα του κύριου Λαζανά θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν και να μπει ένα φρένο. Και επειδή οι τηλεοπτικοί σταθμοί δύσκολα θα το βάλουν, το σωτήριο και για τους ίδιους τους επιστήμονες, και για τη δημόσια υγεία, και για την επιστήμη γενικότερα, θα ήταν να το βάλουν οι ίδιοι.

Διαφορετικά, η ημέρα που θα αποκτήσουμε τηλεοπτικό, επιστημονικό ριάλιτι με τίτλο «Ελλάδα έχεις Λοιμωξιολόγο» δεν αργεί.

Must in

Ρεάλ Μαδρίτης – Σεβίλλη 4-2: Καταιγιστική η «Βασίλισσα» και -1 από την κορυφή

Η «Βασίλισσα» Ρεάλ νίκησε στο «Μπερναμπέου» τη Σεβίλλη με 4-2 και προσπέρασε την Μπαρτσελόνα, αφήνοντάς την τρίτη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο