Η μανία της καταδίωξης
Τίποτα δεν φαίνεται να στοιχειοθετεί τη μανία καταδίωξης πέρα από τη μόνιμη μανία καταδίωξης που φαίνεται να διακατέχει την αντιπολίτευση. Γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης.
Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (από τους 86!) κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για τις… δημοσκοπήσεις!
Η πρωτοβουλία είναι όντως πρωτότυπη, ιδίως όταν διανθίζεται με απορίες για «τον τρόπο δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων στα ΜΜΕ».
Ή όταν ρωτάει «αν έχει ασχοληθεί το ΕΣΡ με υποθέσεις όπου δεν γινόταν αντικειμενική παρουσίαση των δημοσκοπήσεων σε ΜΜΕ». Τι σημαίνει «αντικειμενική παρουσίαση των δημοσκοπήσεων»;
Οι απορίες είναι προφανώς προσχηματικές αφού είναι αμφίβολο αν έχουν πραγματικό αποδέκτη. Οι δημοσκοπήσεις περιέχουν αριθμούς, οι αριθμοί είναι αντικειμενικά αυτοί που είναι και φυσικά τα σχόλια με την ανάλυση των δημοσκοπήσεων παραμένουν (ακόμη…) ελεύθερα.
Πίσω από το πρόσχημα όμως δεν κρύβεται κάποιο πραγματικό ενδιαφέρον για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων – αυτά τα ξέρουμε όλοι. Οσο κρύβεται ο φόβος ότι το πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσα (υποτίθεται) από κάποια σκοτεινή μεθόδευση μέσων ενημέρωσης και δημοσκόπων.
Αλλη μια παρανοειδής μανία καταδίωξης.
Στην οποία μάλιστα προστέθηκαν τις τελευταίες μέρες και δύο καινούργια κεφάλαια: οι υποψίες ότι «κάτι θα γίνει» με την ψήφο των ομογενών (η συμμετοχή των οποίων στις εκλογές προσδιορίζεται από νόμο τον οποίο έχει ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ!) αλλά και οι εξελίξεις με τις ποινικές εμπλοκές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αναμενόμενη από καιρό αποστολή στη Βουλή των δικογραφιών για τις υποθέσεις Καλογρίτσα – Παππά και Folli Follie θεωρήθηκε περίπου σαν προάγγελος «εκλογών με εδώλια».
Το αντίθετο. Ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι ο Μητσοτάκης ψάχνει «παράθυρο» για εκλογές, είναι προφανές οτι ο Πρωθυπουργός δεν θα διακινδυνεύσει εκλογές με κίνδυνο να παραγραφούν τα αδικήματα για τα οποία θα έχει στήσει τα εδώλια.
Διότι ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι η υπόθεση Folli Follie στερείται επαρκών στοιχείων θα είναι δύσκολο για την πλειοψηφία να παρακάμψει και την υπόθεση Καλογρίτσα – Παππά χωρίς υπόνοιες συναλλαγής με την αντιπολίτευση.
Αλλά αν ο Παππάς πάρει τον δρόμο της Προανακριτικής, τότε ο κίνδυνος παραγραφής των ενδεχόμενων αδικημάτων θα είναι μεγάλος.
Να θυμίσω πως για την παραγραφή υπουργικών αδικημάτων ισχύει η προ αναθεώρησης διάταξη του Συντάγματος. Σύμφωνα με αυτήν τα αδικήματα παραγράφονται είτε τον προσεχή Ιούνιο (αν διακόψει η Βουλή για το καλοκαίρι…) είτε το αργότερο τον Οκτώβριο (αν αρχίσει τότε η τρίτη κοινοβουλευτική σύνοδος).
Επομένως για να αποφευχθεί η παραγραφή, θα πρέπει έως τότε να έχει ολοκληρώσει η Προανακριτική τις εργασίες της και να ψηφιστεί μια ενδεχόμενη παραπομπή Παππά από την Ολομέλεια.
Τα χρονικά περιθώρια είναι μάλλον πιεστικά.
Να σημειώσω επίσης πως για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες έχουν ήδη παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη ο Λ. Κρέτσος, τότε ΓΓ Ενημέρωσης και στενός συνεργάτης του Παππά, καθώς και πέντε μέλη της αρμόδιας επιτροπής.
Η δίκη ήταν να ξεκινήσει τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά αναβλήθηκε.
Με άλλα λόγια, τίποτα δεν φαίνεται να στοιχειοθετεί τη μανία καταδίωξης πέρα από τη μόνιμη μανία καταδίωξης που φαίνεται να διακατέχει την αντιπολίτευση. Και φυσικά από τις… δημοσκοπήσεις!
Οι οποίες αν είναι να άλλαζαν με μια επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, δεν θα περίμεναν τους 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξουν.
Θα είχαν αλλάξει από πολλούς, πολλές φορές, σε πολλές χώρες, εδώ και πολλές δεκαετίες!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις