Lockdown : Το παρασκήνιο της απόφασης και τα δύο σενάρια
Η «κόκκινη» Αττική δεν γλίτωσε την γενική καραντίνα με κλειστά σχολεία και καταστήματα
- Τέλος χρόνου για τις φορολογικές εκκρεμότητες - Τι πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες τις επόμενες μέρες
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
- Πώς πέθανε στη Σύμη ο παρουσιαστής του BBC Μάικλ Μόσλεϊ - Απεφάνθη ο ιατροδικαστής
- Φέτος τα Χριστούγεννα σκέφτεστε να κάνετε δώρο έναν σκύλο – Πόσο καλή ιδέα είναι;
O κύβος ερρίφθη. Η Αττική μπαίνει σε σκληρό lockdown για άγνωστο μέχρι στιγμής χρονικό διάστημα. Η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου αλλά και η συνεδρίαση των ειδικών που ξεκίνησε αμέσως μετά φαίνεται ότι θα έχουν τυπικό χαρακτήρα, τουλάχιστον ως προς τα μέτρα που θα ισχύσουν.
Κι αυτό διότι φαίνεται να έχουν γίνει εισηγήσεις και η κυβέρνηση να έχει αποδεχθεί το κλείσιμο της Αττικής στα πρότυπα του Μαρτίου, δηλαδή με κλειστά σχολεία και καταστήματα, με αυστηρούς ελέγχους και με περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, ο προβληματισμός έγκειται στη χρονική διάρκεια του «κλεισίματος», μέχρι πότε δηλαδή θα μπει η μισή σχεδόν Ελλάδα σε πιο αυστηρή καραντίνα.
Τα σενάρια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι δύο και πάνω σ’ αυτά γίνονται συζητήσεις από τους ειδικούς ώστε να ανακοινωθούν οι αποφάσεις το απόγευμα.
Το πρώτο σενάριο κάνει λόγο για αυστηρό lockdown περιορισμένης χρονικής διάρκειας, π.χ. 10 ημερών, κι εφόσον βεβαίως τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν να επανέλθουμε σε μια καλύτερη κατάσταση.
Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις που θα ανακοινωθούν σήμερα να κρατήσουν για ένα χρονικό διάστημα, π.χ. μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας, στις 21 Φεβρουαρίου δηλαδή. Στη συνέχεια, αν η πανδημία έχει υποχωρήσει και τα νοσοκομεία δεν δέχονται μεγάλη πίεση, θα επιστρέψουμε στη σημερινή κατάσταση. Δηλαδή με ανοικτά σχολεία, click away στα καταστήματα, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9.30 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακά.
Το δεύτερο σενάριο είναι και το πιο δραματικό. Κάνει λόγο για σκληρό lockdown μακράς διάρκειας, χωρίς κάποιον χρονικό περιορισμό και όλα να κρίνονται ημέρα με την ημέρα και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση, η «κόκκινη» Αττική δεν γλιτώνει την γενική καραντίνα με κλειστά σχολεία και καταστήματα.
Το απόγευμα θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις και το βλέμμα στρέφεται στην ημέρα που θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα. Αν θα είναι δηλαδή από αύριο ή από το Σάββατο ή από την επόμενη Δευτέρα.
Το πρόβλημα με τα καταστήματα είναι ότι έχουν κλείσει ραντεβού για αγορές τις επόμενες ημέρες, χωρίς αυτός να σημαίνει ότι δεν μπορεί να μπει λουκέτο από αύριο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.
Πιο… έτοιμα είναι τα σχολεία για να κλείσουν από αύριο και να ξεκινήσει η τηλεργασία που έτσι κι αλλιώς έχει δοκιμαστεί με επιτυχία.
Οι τελικές αποφάσεις, πάντως, θα ληφθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα λάβει γύρω στις 6 το απόγευμα την τελική εισήγηση και θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές, αφού βεβαίως ληφθεί υπόψη το πολιτικό και κυρίως το οικονομικό κόστος.
Ωστόσο, για να έχουν διαρρεύσει από το πρωί (με τον Β. Κικίλια) οι προθέσεις της κυβέρνησης για γενικό lockdown, για να κάλεσε εκτάκτως στο Μαξίμου ο Κ. Μητσοτάκης τον Σ. Τσιόδρα και για να συνεδριάζει εκτάκτως και η ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων, σημαίνει ότι οι αποφάσεις μάλλον θα είναι με άμεση ισχύ.
Αλλωστε, οι πληροφορίες μιλούν για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων σήμερα και τις επόμενες ημέρες, για γεμάτες τις απλές κλινικές covid και για μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ.
Νωρίτερα, ο Β. Κικίλιας, είπε πάντως ότι τα μέτρα δεν θα ισχύσουν από αύριο Τετάρτη.
Κυβέρνηση και ειδικοί ανησυχούν για τις αντοχές του συστήματος Υγείας τη στιγμή μάλιστα που αυξάνεται ο ημερήσιως αριθμός των κρουσμάτων, ενώ οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες είναι δυσοίωνες.
Είναι ενδεικτικό πως τα σημερινά ημερήσια κρούσματα θα εκτιναχθούν πάλι σε τετραψήφιο νούμερο, ξεπερνώντας τα 1.200, σύμφωνα με πληροφορίες ενώ την ίδια στιγμή μεγάλη κρίνεται και η διασπορά των μεταλλάξεων στη χώρα.
Το έναυσμα για να σημάνει συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου έδωσε η έκτακτη επιδημιολογική αναφορά που κατέθεσε χθες στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Σύμφωνα με την έκθεση Τσιόδρα η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής ανέρχεται πλέον στο 70% και εντοπίζεται μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές σε απλές κλίνες ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, όπως στο “Σωτηρία”, τον “Ευαγγελισμό” και το Γενικό Κρατικό Αθηνών “Γ.Γεννηματάς”.
Αύξηση της τάξης του 11% υπάρχει και στα κρούσματα ηλικιών έως 9 ετών, γεγονός το οποίο θα σημάνει πιθανότατα την επιστροφή των Δημοτικών στην τηλεκπαίδευση.
Στα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός υγείας, Β. Κικίλιας στο Open, ανέφερε: «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».
«Πιστεύω πως έτσι όπως εξελίσσονται τα στοιχεία και τα νούμερα, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουμε στην Αττική», είπε ο ίδιος και σημείωσε πως ο ένας μετά τον άλλο δήμο έχουν αυξητική τάση».
Η σύσκεψη στο Μαξίμου
Μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιου για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσου, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη, του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του Προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.
*Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Υπουργός Υγείας έκανε την ακόλουθη δήλωση*:
«Πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων και της καταστάσεως.
Παρατέθηκαν τα δεδομένα, ο Πρωθυπουργός ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής των επιστημόνων έτσι ώστε να εξεταστεί η λήψη μέτρων για την Αττική.
Η Επιτροπή θα συνεδριάσει, θα κάνει τις εισηγήσεις της και μετά θα ανακοινωθούν τα όποια μέτρα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις