Μέτρα – ανάσα για όσους χτυπήθηκαν από τον κοροναϊό
Το «πάγωμα» της αγοράς και η μεγάλη πτώση των εισοδημάτων οδηγούν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο να πάρει δραστικές αποφάσεις για να μην προκύψουν πρόσθετες και άδικες επιβαρύνσεις
Μείωση έως και 50% των τεκμηρίων διαβίωσης για τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλωθούν σε λίγους μήνες στην Εφορία από 8.500.000 φορολογουμένους, αλλά και σημαντικό «ψαλίδι» στο ποσοστό επί του εισοδήματος που αφορά υποχρεωτικές συναλλαγές με πλαστικό χρήμα για το χτίσιμο του αφορολόγητου εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν καταλήξει ότι τόσο στο μέτωπο των αποδείξεων με ηλεκτρονικές συναλλαγές όσο και στο θέμα των τεκμηρίων πρέπει να πάρουν δραστικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι και θα δηλωθούν εφέτος για να προκύψουν πρόσθετες και άδικες επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επαγγελματίες που έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες εισοδημάτων από την οικονομική κρίση λόγω κορωνοϊού.
Μεγάλη πτώση των εισοδημάτων
Από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα η υγειονομική κρίση με τα αλλεπάλληλα περιοριστικά μέτρα και το «πάγωμα» της αγοράς έχει οδηγήσει σε μεγάλη πτώση των εισοδημάτων, με αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να μην μπορούν να δικαιολογήσουν τα ούτως ή άλλως παράλογα σε πολλές περιπτώσεις τεκμήρια διαβίωσης που αφορούν άγαμους ή έγγαμους, ιδιοκτήτες ΙΧ, κατοικιών, σκαφών αναψυχής, ακόμη και τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων.
Μία από τις προτάσεις που αναμένεται να εξεταστούν το επόμενο διάστημα έχει να κάνει με τον δραστικό περιορισμό των τεκμηρίων έως και 50% ώστε κάποιος που έχει μεγάλη μείωση εισοδημάτων να μη φορολογηθεί για ένα πλασματικό εισόδημα που δημιουργεί η οικογενειακή και η περιουσιακή του κατάσταση. Το ποσοστό της μείωσης των τεκμηρίων δεν έχει κλειδώσει και θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που θα συλλέξει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών για την πτώση των εισοδημάτων.
Παραδείγματα με παγίδες φόρων
Οι παγίδες φόρων που κρύβουν τα τεκμήρια και οι αποδείξεις δαπανών για όσους δεν μπορέσουν να τα καλύψουν ή να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσό αποδείξεων είναι μεγάλες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα άνεργου με μηδενικό εισόδημα ο οποίος όμως διαθέτει ένα Ι.Χ. 1.400 κυβικά και έχει κληρονομήσει κύρια κατοικία 70 τετραγωνικών. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος λόγω του ότι είναι άνεργος έχει τεκμήριο 3.000 ευρώ. Για το Ι.Χ. το τεκμήριο είναι 5.200 ευρώ ενώ για την κατοικία το τεκμήριο είναι 2.800 ευρώ. Σύνολο τεκμηρίων 11.000 ευρώ. Αν και δηλώνει μηδενικό εισόδημα, θα φορολογηθεί για τεκμαρτό εισόδημα 11.000 ευρώ και θα πρέπει να δηλώσει αποδείξεις 2.750 ευρώ.
Ο φόρος για το τεκμαρτό εισόδημα είναι 320 ευρώ εφόσον δηλώσει αποδείξεις. Αν δεν αναγράψει κανένα ποσό απόδειξης γιατί εκτιμά ότι δεν θα φορολογηθεί καθόλου τότε θα προκύψει επιπλέον φόρος 605 ευρώ. Δηλαδή η συνολική επιβάρυνση για τον άνεργο με μηδενικό εισόδημα θα είναι 925 ευρώ.
Για παραδείγματα σαν και αυτό το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει σε γενναίο κούρεμα των τεκμηρίων, ενώ δεν αποκλείεται για το 2020 να υπάρξει πλήρης αναστολή του μέτρου των αποδείξεων. Δηλαδή να «κλειδώσει» ο σχετικός κωδικός όπως είχε και παλαιότερα και να μη χρειαστεί να δηλώσουν οι φορολογούμενοι κάποιο ποσό χωρίς καμία επίπτωση.
Ερωτηματικό παραμένει τι θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2021 που θα δηλωθούν το επόμενο έτος. Αυτό διότι αν η υγειονομική κρίση κρατήσει για πολλούς μήνες ακόμη και η οικονομική δραστηριότητα συνεχίσει να συρρικνώνεται, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μείωση του ποσοστού 30% βάσει του οποίου υπολογίζεται το ποσό των αγορών με πλαστικό χρήμα που πρέπει να εμφανίσει ο φορολογούμενος.
Η επιδότηση πάγιων δαπανών
Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών με διάταξη που είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή την περασμένη Πέμπτη προχωράει σε επιδότηση των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων σε μια προσπάθεια ενίσχυσής τους εν μέσω υγειονομικής – οικονομικής κρίσης.
Πρόκειται για δαπάνες όπως είναι οι μισθοί, οι εισφορές, τα τέλη, τα ενοίκια και οι αποσβέσεις. Μέσα στον Φεβρουάριο εντός του τρέχοντος μηνός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης των πάγιων δαπανών, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας mybusinesssupport της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να καταχωρίσουν τα σχετικά δεδομένα και τις απαραίτητες πληροφορίες για τον υπολογισμό του ποσού των πάγιων δαπανών, όπως αυτές θα προσδιοριστούν από το υπουργείο Οικονομικών.
Δικαιούχοι της ενίσχυσης θα είναι, κυρίως, επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, παρουσιάζουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καταγράφουν σημαντική ζημιά κατά το προηγούμενο έτος και απασχολούν εργαζομένους.
Η συγκεκριμένη ενίσχυση θα είναι στοχευμένη ως προς την αξιοποίηση και θα επιδιωχθεί να μην είναι επιστρεπτέα.
Μέτρα στήριξης για την εστίαση ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός
Μέτρα για την εστίαση ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε με επαγγελματίες του κλάδου. Οι κλειστές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν ενοίκιο για τον Μάρτιο, σε συνέχεια της πλήρους απαλλαγής που εφαρμόζεται για τους πρώτους δύο μήνες του έτους. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Επίσης, ανακοίνωσε ότι το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία, ενώ το κράτος θα καλύψει τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη.
Μη επιστρεπτέο το 50% της προκαταβολής
Τη διαγραφή μέρους των χρημάτων που έχουν λάβει εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το κράτος μέσω των τριών πρώτων κύκλων επιστρεπτέων προκαταβολών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Τον δρόμο για τη ρύθμιση-ανάσα σε περίπου 150.000 επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει στις τρεις πρώτες επιστρεπτέες προκαταβολές 243.600 αιτήσεις ανοίγει πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μετατροπή των εν λόγω κρατικών δανείων σε επιδοτήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που τελικά εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών να μη ζητήσει να επιστραφεί είναι το 50%, όπως ισχύει για την 4η και την 5η επιστρεπτέα προκαταβολή.
Συνολικά στις τρεις πρώτες επιστρεπτέες είχε δώσει το κράτος με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων 3,4 δισ. ευρώ. Εφόσον τελικά χαρακτηριστεί ως επιδότηση το 50% τότε οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα έχουν λάβει ως μη επιστρεπτέα ενίσχυση 1,7 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει και νέο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής με τις αιτήσεις να πρέπει να υποβληθούν τον επόμενο μήνα και θα αφορά πληττόμενες και κλειστές επιχειρήσεις του 1ου διμήνου του τρέχοντος έτους. Βασική προϋπόθεση να εμφανίσουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 20%, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού.
- Άιντα Λουπίνο – Η ατρόμητη σταρ του Χόλιγουντ που ξεπέρασε την τυποποίηση
- Αττική: Κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων και εκρηκτικών υλών – Συνελήφθησαν 5 άτομα
- Τουρκία: Μεγάλη έκρηξη στα διυλιστήρια στη Νικομήδεια
- Επιχορήγηση του Δήμου Πάργας για τακτοποίηση οφειλών
- COP29: Η ατζέντα της ελληνικής αποστολής στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα
- Εκλογές ΗΠΑ: Ο Ερντογάν, η Χάρις και ο Τραμπ