Κοροναϊός : Πάνω από 70% η πληρότητα στις ΜΕΘ στην Αττική – Τα στοιχεία που οδήγησαν στο lockdown
Η δραματική πίεση στο ΕΣΥ και οι μεταλλάξεις έφεραν το τρίτο lockdown στην Αττική - Ανησυχία από τα επιδημιολογικά στοιχεία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
«Έκρηξη» νέων εισαγωγών, αύξηση διασωληνωμένων, διασπορά των μεταλλάξεων. Αυτά είναι τα τρία στοιχεία – «φωτιά» που οδήγησαν την Αττική στο τρίτο lockdown για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Η πανδημία του κοροναϊού συνεχίζει να σφυροκοπά τα νοσοκομεία που ουσιαστικά δεν είχαν το χρονικό περιθώριο να αποσυμπιεστούν για να προετοιμαστούν για τη δυναμική του επερχόμενου τρίτου κύματος.
Δεν είναι όμως μόνο η διασπορά και η πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική που ανησυχεί τους ειδικούς και την κυβέρνηση, αλλά στο μικροσκόπιό τους έχει βρεθεί και η Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές όπου ο ιός εξακολουθεί να κάνει… πάρτι. Αυτό φαίνεται και από τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ με τα 1.526 νέα κρούσματα να είναι μοιρασμένα σε 59 περιφερειακές ενότητες.
Η δυναμική του τρίτου κύματος τρομάζει τους ειδικούς. Η βρετανική μετάλλαξη που τείνει να επικρατήσει στη χώρα αυξάνει κατά 35% τον κίνδυνο θανάτου. Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, οι μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 πλέον ανέρχονται στις 418: 412 κρούσματα για τη βρετανική και 6 για τη νοτιοαφρικανική.
Παράλληλα, η χώρα μας σήμερα έσπασε ένα ακόμη θλιβερό ρεκόρ: οι θάνατοι από τον κοροναϊό ξεπέρασαν τις 6.000.
Οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι θα μεσολαβήσουν 3 δύσκολοι μήνες μέχρι να μπορέσουμε να πάρουμε ανάσα.
Ισχυρές οι πιέσεις στα νοσοκομεία – Αυξάνονται νοσηλευόμενοι & διασωληνωμένοι
Ο κοροναϊός «τρέχει» με αστραπιαίους ρυθμούς, φέρνοντας και πάλι το σύστημα υγείας στα όριά του. Είναι χαρακτηριστικό πως οι νοσηλευόμενοι από 1.594, «σκαρφάλωσαν» στους 1.899, μέσα σε μία εβδομάδα.
Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις εντατικές ξεπέρασαν ήδη τους 300. Περισσότεροι από 1.400 νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους.
Οι διασωληνωμένοι αυξάνονται με σταθερό ρυθμό κάθε μέρα: 231 στις 6 Φεβρουαρίου, 245 στις 7, 260 στις 8 του μήνα και σήμερα έφτασαν τους 277.
Μιλώντας στο MEGA για το νέο lockdown στην Αττική, η Ματίνα Παγώνη επιβεβαίωσε αυτό που είχε πει νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας: η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής ξεπερνά το 70%.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι το lockdown «προς το παρόν αρκεί βάσει των δεδομένων που έχουμε στα χέρια μας. Οι παράμετροι που αξιολογήθηκαν σήμερα, ήταν η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Έχουμε και το ιστορικό της Θεσσαλονίκης».
Για τα νέα μέτρα είπε: «Τα λάβαμε εγκαίρως αν και θα μπορούσαμε να περιμένουμε 2-3 μέρες. Αυτή την στιγμή ελέγχουμε την κατάσταση. Έχουμε ένα μέλλον 2-3 μήνες μέχρι να προχωρήσουν τα εμβόλια. Για μια σχετική ανοσία ως το τέλος Ιουνίου στο 60%», σημείωσε σχετικά με το αν ελήφθησαν έγκαιρα τα νέα, αυστηρότερα μέτρα».
«Ποτέ δεν τηρήσαμε τα μέτρα, οι δρόμοι ήταν γεμάτοι, τα ΜΜΜ γεμάτα, και γι’αυτό φτάνουμε κάθε φορά στο σημείο που φτάσαμε… Οι κλίνες ΜΕΘ είναι 230 στην Αττική, από αυτές είναι κατηλλειμμένες οι 166. Έχουμε κάλυψη 72%.
Μέσα σε δυο 24ωρα μπορεί αυτές οι κλίνες να γεμίσουν. Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά… Στις επόμενες εφημερίες θα υπάρχει πίεση στο Ε.Σ.Υ. Το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών ήταν 208 – 136» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ.Παγώνη περιγράφοντας τα στοιχεία που οδήγησαν στη λήψη αυστηρότερων μέτρων για το λεκανοπέδιο.
Τα στοιχεία που οδήγησαν στο lockdown στην Αττική
Εδώ και καιρό, η Αττική έχει την πρωτιά των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού και γι’ αυτόν τον λόγο τοποθετήθηκε στις 29 Ιανουαρίου στο επίπεδο Β – Αυξημένου κινδύνου του επιδημιολογικού χάρτη. Μία εβδομάδα από την υπαγωγή του σε αυστηρότερο lockdown, το λεκανοπέδιο «πέτυχε» δραματική αύξηση της τάξεως 60% στα ενεργά κρούσματα, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, στη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής.
Τα νοσοκομεία αυτής της μεγάλης και ιδιαίτερης όπως έχει επανειλημμένως χαρακτηριστεί περιφέρειας, δέχτηκαν χθες 123 νέους ασθενείς με COVID-19, το 60% του συνόλου των ημερήσιων σχετικών εισαγωγών στην επικράτεια∙ μία ουσιαστική ένδειξη για την πορεία της επιδημίας στην Αττική, ένα σημάδι που προοικονομεί το νέο κύμα στη χώρα.
Τη φράση της κυρίας Παπαευαγγέλου ότι «ο κοροναϊός βρίσκεται σε κάθε γειτονιά της Αττικής» επιβεβαιώνουν η αύξηση στο ιικό φορτίο του λεκανοπεδίου κατά 205%, όσο και τα σημερινά 750 κρούσματά του κατά την αναφορά του ΕΟΔΥ. Το κέντρο φλέγεται με 206 κρούσματα και ακολουθείται από τον Βόρειο Τομέα Αθηνών με 109, τον Δυτικό με 108, τον Πειραιά με 102, τον Νότιο Τομέα Αθηνών και την Ανατολική Αττική με 84 νέα κρούσματα κάθε μία, τη Δυτική Αττική με 38 και την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων με 19.
Μάλιστα, τα λύματα «δείχνουν» ότι θα υπάρξει κορύφωση κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο σε 15 ημέρες.
Όπως είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Θωμαΐδης:
«Οι μετρήσεις μέχρι και χθες συνεχίζουν να δίνουν υψηλό φορτίο ανάλογου με την προηγούμενη εβδομάδα επομένως είναι η εικόνα που είχε διαμορφωθεί με την προηγούμενη εβδομάδα, με τις προηγούμενες μετρήσεις, που είχαμε για την εκτεταμένη διασπορά την οποία είχαμε αναφέρει» τόνισε ο καθηγητής ενώ σημείωσε ότι δεν θα διακινδύνευε να υπολογίσει τα ενεργά κρούσματα γιατί «υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες πλέον από τη βιβλιογραφία εξαιτίας και των νέων γενικά μεταλλάξεων, διότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς ο πληθυσμός αυτός των νέων στελεχών πόσο ιικό φορτίο αποθέτει στο αποχετευτικό σύστημα. Ωστόσο, δεν έχει αλλάξει η εικόνα από αυτούς τους υπολογισμούς που είχαμε κάνει για την εκτίμηση περίπου 100.000 φορέων. Αυτό βέβαια έχει μεγάλη επισφάλεια. Μόνο ως τάξη μεγέθους θα μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε».
«Οι μετρήσεις δεκαπέντε ημερών πριν, έδειξαν μια αύξηση 70%-80% στον μέσο όρο σε σχέση με 3 εβδομάδες πριν. Αυτό ήδη άρχισε να αποτυπώνεται από την αύξηση των εισαγωγών αυτήν την εβδομάδα στα νοσοκομεία. Αυτό, λοιπόν, που είδαμε, την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και εξακολουθούμε αυτήν τη στιγμή να παρατηρούμε στα λύματα, ενδέχεται να αποτυπωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα ή στις επόμενες δέκα ημέρες. Οπότε περιμένουμε την κορύφωση, ενδεχομένως, των κρουσμάτων σε 15-20 ημέρες από τώρα ή ίσως και λίγο περισσότερο» υπογράμμισε στον ΑΝΤ1 ο κ. Θωμαΐδης.
Η Θεσσαλονίκη και οι άλλες «κόκκινες» περιοχές
Πλώρη για το δυσάρεστο παρελθόν βάζει το τελευταίο διάστημα η Θεσσαλονίκη, η οποία ανησυχεί τόσο με τα αυξανόμενα κρούσματα -174 νέα σήμερα και 15,67 ανά 100.000 πληθυσμού-, όσο και με πρόσθετα αρνητικά δεδομένα, όπως το σχεδόν διπλάσιο ιικό φορτίο των λυμάτων της, σύμφωνα με την έρευνα των ΑΠΘ και ΕΥΑΘ. Μάλιστα, για τη συμπρωτεύουσα αναμένεται να συνεδριάσει και να πάρει αποφάσεις την Τετάρτη η Επιτροπή, με μέτρα όπως αυτά της Αττικής να έχουν πέσει στο τραπέζι.
Αχαΐα και Εύβοια παραμένουν συνεπείς στην «κόκκινη» επιδημιολογική εικόνα, με 97 νέα και 31,26 ανά 100.000 κατοίκων η πρώτη, ενώ η δεύτερη ακολουθεί με 87 και 41,27 αντίστοιχα. Σε κοινή πορεία και οι ενότητες Χαλκιδικής και Βοιωτίας, με 29 και 21 νέα κρούσματα και ιικό φορτίο 27,38 και 17,81 αντίστοιχα, όπως και το Ρέθυμνο (15 νέα και 17,52 ανά 100.000).
Τέλος, προβληματίζει το παρόμοιο με χθες βαρύ ιικό φορτίο σε νησιά όπως η Θάσος με 21,79 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκων, η Κάρπαθος με 68,4 και η Κάλυμνος με 10,19. Υπενθυμίζεται πως τα έκτακτα περιστατικά σε νήσους δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά του συστήματος υγείας ως προς τη διαχείρισή τους.
- Στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης – Τι συζήτησε με εμπόρους και καταναλωτές
- Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το μεγαλύτερο του κόσμου έχει ύψος 750 μέτρα και αποτελείται μόνο από λαμπάκια
- Τρία «Σ» για το 2025
- Ηνωμένα Έθνη: Πόσες χώρες έχουν εκλέξει γυναίκα ηγέτιδα μέχρι το 2024;
- Ολυμπιακός – Μαρούσι 106-94: Ο Πίτερς μοίρασε τα… δώρα στο ΣΕΦ
- Μαγδεμβούργο: Ερωτηματικά για τους χειρισμούς σχετικά με τις πληροφορίες για το παρελθόν του δράστη