Tips και συμβουλές για να μειώσουμε τη ζάχαρη στη διατροφή μας
Δυστυχώς η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έρχεται και με μειονεκτήματα, από την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων έως στην αύξηση του σωματικού βάρους, ζητήματα που μπορούν να επηρεάσουν συνολικά την υγεία σας.
Αν και κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του προτιμήσεις, σίγουρα μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι δύσκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε μια γλυκιά γαστρονομική.. παρασπονδία. Μάλιστα, ερευνητές επισημαίνουν ότι ως ενήλικες τείνουμε να καταναλώνουμε ακόμα περισσότερα γλυκά, συγκριτικά με το παρελθόν, από την έναρξη της πανδημίας του κοροναϊού.
Δυστυχώς η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έρχεται και με μειονεκτήματα, από την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων έως στην αύξηση του σωματικού βάρους, ζητήματα που μπορούν να επηρεάσουν συνολικά την υγεία σας
Για να προσδιορίσετε εάν ένα τρόφιμο περιέχει πρόσθετη ζάχαρη, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ποια συστατικά προστίθενται. Μαζί με την κοινή ζάχαρη, τα ακόλουθα είδη θεωρούνται πρόσθετα σάκχαρα:
- Μέλι.
- Σιρόπια.
- Καστανή ζάχαρη
Υγιεινή αντικατάσταση
Όταν η επιθυμία σας για γλυκό «χτυπάει κόκκινο» σίγουρα θα κατευθυνθείτε στην σοκολάτα ή κάποιο άλλο comfort food. Ωστόσο, μπορείτε να απολαύσετε ένα γλύκισμα, χωρίς να «φορτώνεστε» την επιπλέον ζάχαρη που περιέχει.
Αυτό μπορείτε να το καταφέρετε αντικαθιστώντας τα επεξεργασμένα γλυκά με σνακ φρούτων, όπως οι σταφίδες ή οι μεσαίου μεγέθους χουρμάδες, που αποτελούν φυσικά γλυκά, χωρίς την πρόσθετη ζάχαρη. Επιπλέον, αυτά τα φρούτα είναι μια φυσική πηγή ινών και καλίου για να σας δώσει το ενεργειακό boost που χρειάζεστε, διατηρώντας την υγεία σας σε καλά επίπεδα.
Καλύτερα τα φρέσκα φρούτα
Ορισμένες ποικιλίες φρούτων είναι καλύτερες επιλογές από άλλες. Ενώ τα κονσερβοποιημένα φρούτα μπορεί να είναι μια θρεπτική επιλογή, πολλές ποικιλίες αναμιγνύουν τα φρούτα με σιρόπια, δηλαδή πρόσθετα σάκχαρα.
Τα φρέσκα και κατεψυγμένα φρούτα, από την άλλη, έχουν την δική τους φυσική γλυκύτητα, χωρίς την πρόσθετη ζάχαρη. Αν και πρόσφατη επιστημονική μελέτη αναφέρει ότι τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να καλύψουν τα διατροφικά μας κενά, βελτιώνοντας την ποιότητα της διατροφής μας, θα ήταν καλύτερο να επιλέγουμε τα φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα.
Προσοχή στα ροφήματα
Επίσης σημαντικό να προσέχουμε τα ροφήματα που πίνουμε καθημερινά, καθώς αν πίνουμε τον καφέ μας γλυκό και καταναλώνουμε τουλάχιστον δύο καφέδες την ημέρα, τότε η πρόσληψη της ζάχαρης αυξάνεται εκθετικά.
Αν είστε λάτρεις των χυμών φρούτων, τότε στραφείτε προς τους φυσικούς, που είναι απολαυστικοί και γεμάτοι θρεπτικά συστατικά. Μην ξεχνάτε το τσάι όπως και το νερό σας για να διατηρήστε ενυδατωμένοι κάθε στιγμή της ημέρας.
- H οικογένεια Λόντερ αφήνει πίσω το τιμόνι της Estée εν μέσω φουρτούνας
- Κρήτη: Προσπάθησε να διαρρήξει το δημαρχείο Κισσάμου αλλά τον πρόδωσαν οι κάμερες
- Πανδαισία από Serie A και Ligue 1 – Δείτε τα highlights (vids)
- Χαβάη: Στιγμές τρόμου για σέρφερ – Έχασε το πόδι του από επίθεση καρχαρία
- Νέες στρατιωτικές ενισχύσεις φθάνουν στην Ισπανία – Τουλάχιστον 211 οι νεκροί
- Μόντσα – Μίλαν 0-1: Διπλό με «υπογραφή» Ράιντερς (vid)