ΕΕ : Το σύννεφο σκόνης της Σαχάρας μείωσε την ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη
Τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της Copernicus δείχνουν ξεκάθαρα κορυφώσεις στη συγκέντρωση PM10 γύρω στα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στη Μασσαλία ή στη Λιόν, πέραν των 60 μικρογραμμαρίων στη Βαρκελώνη.
Η σκόνη από την άμμο της Σαχάρας που κάλυψε ένα μέρος της Ευρώπης, κυρίως τον νότο της Γαλλίας όπου ο ουρανός είχε κίτρινη απόχρωση το Σάββατο, προκάλεσε κορύφωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία επιτήρησης της ατμόσφαιρας Copernicus.
«Αυτά τα σύννεφα σκόνης έφεραν μαζί τους υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης σωματιδίων PM10» (σωματίδια με διάμετρο μικρότερη ή ίση με 10 μικρά, σ.σ.), σχολίασε ο Μαρκ Πάρινγκτον, επιστήμονας της υπηρεσίας Copernicus.
«Είδαμε τις τιμές της ποιότητας του αέρα να πέφτουν σημαντικά στις πληγείσες περιοχές», πρόσθεσε, αναφέροντας συγκεκριμένα τη Βαρκελώνη και τη Μασσαλία.
Pyrenees blanketed in Saharan sand and dust pic.twitter.com/wTPcqxrPmD
— The Independent (@Independent) February 9, 2021
Τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της Copernicus δείχνουν ξεκάθαρα κορυφώσεις στη συγκέντρωση PM10 γύρω στα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στη Μασσαλία ή στη Λιόν, πέραν των 60 μικρογραμμαρίων στη Βαρκελώνη.
Ο μεγαλύτερος όγκος αυτής της σκόνης από την άμμο της Σαχάρας που μεταφέρεται από τους ανέμους προς τον βορρά, ένα φαινόμενο που εμφανίζεται συνήθως αργότερα μέσα στο έτος, συγκεντρώθηκε στη νότια Γαλλία το Σάββατο.
Ο ουρανός κοκκίνισε ή κιτρίνισε, και μεγάλες ποσότητες σκόνης εναποτέθηκαν στο έδαφος, «με τρόπο εντυπωσιακό σε χιονισμένες επιφάνειες στις Άλπεις και στα Πυρηναία», επισήμανε η υπηρεσία Copernicus.
Το νέφος της σκόνης, που ανέβηκε έως 5 χλμ. στον ουρανό, προκάλεσε την εναπόθεση αρκετών μικρογραμμαρίων σωματιδίων ανά τετραγωνικό μέτρο σε μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης μεταξύ της 4ης και της 8ης Φεβρουαρίου, δηλαδή ποσότητα «αρκετές εκατοντάδες υψηλότερη» από τον μέσο όρο, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Αυτή η σκόνη από αμμοθύελλες στην Αλγερία μπορεί επίσης να «επιδεινώσει τα αναπνευστικά προβλήματα στους ανθρώπους, να έχει σοβαρό αντίκτυπο στις οδικές και αεροπορικές μεταφορές και να μειώσει την απόδοση των ηλιακών συλλεκτών», σημείωσε η υπηρεσία Copernicus.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις