Παραιτηθείτε, είστε άχρηστοι! – Οργή στην ΕΕ κατά φον ντερ Λάιεν και Μπορέλ
Το αδιαμφισβήτητο φιάσκο της προέδρου της Κομισιόν στην υπόθεση των εμβολιασμών, διαδέχθηκε ένα δεύτερο, κατά την επίσκεψη του «υπουργού Εξωτερικών» της ΕΕ στη Μόσχα. Δεκάδες ευρωβουλευτές ζητούν την αποπομπή του, εδώ και τώρα.
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα - Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – παρά το… πομπώδες και αρχοντικό της όνομα – κατά γενική ομολογία τα έχει κάνει θάλασσα στην υπόθεση της πανδημίας και κυρίως των εμβολιασμών. Αρκετοί είναι αυτοί (ανάμεσά τους και πολλά ΜΜΕ της χώρας της, της Γερμανίας) που την εγκαλούν δημοσίως, κάποιοι θέτουν θέμα απομάκρυνσής της ή περιορισμού των αρμοδιοτήτων της, ενώ μια σειρά ηγέτες εκφράζουν παρασκηνιακά τη δυσφορία τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της.
Τώρα, φαίνεται πως έχει έρθει η σειρά ενός ακόμη κορυφαίου στελέχους της Κομισιόν να βρεθεί στο στόχαστρο και να κατηγορηθεί ως ανίκανος. Πρόκειται για τον ύπατο αρμοστή για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τον Ισπανό Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος εκτέθηκε ανεπανόρθωτα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα.
Αυτό δεν συνέβη τόσο επειδή πραγματοποίησε το ταξίδι και συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, μιας και αυτό ήταν απόφαση και των «27». Οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν αντέδρασε ούτε απέναντι στις ασυνήθιστα επιθετικές δηλώσεις του συνομιλητή του κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου – όπως είναι γνωστό, χαρακτήρισε την ΕΕ «μη αξιόπιστο εταίρο» – ούτε μετά την ανακοίνωση της απέλασης των τριών Ευρωπαίων διπλωματών από τη Ρωσία.
Γιατί δεν αποχώρησε αμέσως;
«Είναι ένα ερώτημα γιατί ο Μπορέλ δέχθηκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τον Λαβρόφ», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, εκφράζοντας αυτό που ήδη λένε πολλοί ανοιχτά: Ότι ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος όφειλε, αν μη τι άλλο, να αποχωρήσει επί τόπου και να επιστρέψει στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη δυσφορία του και διαμηνύοντας ότι αυτό δεν πρόκειται να περάσει έτσι.
Κάποιοι ευρωβουλευτές, ωστόσο – πάνω από 70 με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κυρίως από τις τάξεις του ΕΛΚ και της ομάδας των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών – δεν αρκέστηκαν στις διαμαρτυρίες, αλλά αποφάσισαν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα: Με επιστολή την οποία υπογράφουν, καλούν τον Μπορέλ να υποβάλει την παραίτησή του εδώ και τώρα, μετά την «ταπείνωση» την οποία υπέστη στο Μόσχα ο ίδιος και, στο πρόσωπό του, ολόκληρη η ΕΕ.
Οι ευρωβουλευτές καλούν, μάλιστα, την πρόεδρο της Κομισιόν να αναλάβει δράση και να τον αποπέμψει στην περίπτωση που αρνηθεί να παραιτηθεί. «Η αποτυχία του να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης έχει προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην εικόνα της ΕΕ», σημειώνουν χαρακτηριστικά, ενώ αφήνουν αιχμές και για την απόφαση να μεταβεί τη Μόσχα σε μία στιγμή που εξελίσσεται η κρίση γύρω από την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι.
Η αλήθεια, βεβαίως, είναι πως οι πιθανότητες να παραιτηθεί ή να αποπεμφθεί ο Μπορέλ είναι πολύ μικρές, έως ανύπαρκτες. Ήδη, άλλωστε, η φον ντερ Λάιεν έσπευσε να του εκφράσει την πλήρη στήριξή της, ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται πως θα κάνουν και οι ηγέτες των «27».
Το φταίξιμο σε Μέρκελ και Μακρόν
Αυτό, όμως, δεν θα συμβεί επειδή είναι ικανοποιημένοι με τις μέχρι σήμερα επιδόσεις του. Όπως και η στήριξη στην πρόεδρο της Κομισιόν δεν έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της και τις ικανότητές της. Οφείλεται, κυρίως, στο ένστικτο πολιτικής αυτοσυντήρησης όσων πρότειναν και ψήφισαν τη σύνθεση της νυν Επιτροπής, στις δραματικές διαπραγματεύσεις που έγιναν μετά τις ευρωεκλογές του 2019.
Πολύ απλά: Εάν «αδειάσουν» την φον ντερ Λάιεν, τον Μπορέλ και κάποιους άλλους Επιτρόπους που έχουν ήδη αποδειχθεί εξαιρετικά «λίγοι», τότε η Ανγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν και οι υπόλοιποι οφείλουν να κατηγορήσουν πρώτα και κύρια τους εαυτούς τους επειδή τους επέλεξαν, σε μια προσπάθεια να συμβιβάσουν τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των διάφορων πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, αλλά και των κρατών-μελών.
Στερνή μου γνώση…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις