Κοροναϊός : Καθολικό lockdown στην Αχαΐα εισηγήθηκε η Επιτροπή – Σε οριακό σημείο Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική
Την εισήγηση να «κοκκινίσει» η Αχαΐα έκανε η επιτροπή λοιμωξιολόγων, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής σύσκεψης. Την ίδια στιγμή Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, με τους ειδικούς να ζητούν δύο μέρες ακόμα προτού λάβουν τελική απόφαση
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Την εισήγηση να «κοκκινίσει» η Αχαΐα έκανε η επιτροπή λοιμωξιολόγων, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής σύσκεψης. Την ίδια στιγμή Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, με τους ειδικούς να ζητούν δύο μέρες ακόμα προτού λάβουν τελική απόφαση.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως εφόσον η κυβέρνηση υιοθετήσει τις εισηγήσεις της επιτροπής -κάτι που αναμένεται να συμβεί- τότε σε ολόκληρη την Αχαϊα θα ισχύσουν «μέτρα Αττικής».
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Αχαΐα κατέγραψε τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα, μετά την Αττική. Συγκεκριμένα, η Αχαΐα κατέγραψε 112 μολύνσεις, τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη είχε 101.
Οι αριθμοί λοιπόν, ήταν αμείλικτοι και το καθολικό lockdown στην Αχαΐα, φαίνεται πως ήταν μονόδρομος.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, να ακολουθήσουν η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική. Σε κάθε περίπτωση το πιθανότερο είναι πως οι ανακοινώσεις θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.
«Υπάρχουν και οι τραυματικές εμπειρίες από τη Θεσσαλονίκη»
Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και ο Καθηγητής Παθολογίας – λοιμώξεων Πανεπιστημίου Κρήτης, Μέλος Επιτροπής, Αχιλλέας Γκίκας, μιλώντας στο MEGA.
«Την Παρασκευή θα μιλήσουμε πάλι για τη Θεσσαλονίκη» είπε και εξήγησε πως «υπάρχουν και οι τραυματικές εμπειρίες που μας οδηγούν. Αυτό να το συγχωρήσουμε στους ανθρώπους που παίρνουν αποφάσεις για πιο γρήγορες αποφάσεις».
«Η Κρήτη είχε δύο εστίες από συρροή. Σήμερα έχουμε καλύτερα νούμερα, δεν νομίζω πως θα αποτελέσει πρόβλημα» πρόσθεσε για σχετικά με την κατάσταση στην Κρήτη.
Σχετικά με τη διάρκεια του lockdown εξήγησε πως «το 2,5 εβδομάδες είναι το μίνιμουμ. Δεν πιστεύω ότι θα τελειώσουμε στις 2,5 εβδομάδες. Κάπου στα μέσα Μαρτίου ή στο τέλος, εκεί περιμένουμε και την κορύφωση των εμβολιαστικών δράσεων».
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα είπε πως «βλέπουμε μια σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων, σε κάποιες περιοχές πιο ταχεία. Παρακολουθούμε το θέμα με προσοχή, με αξιολόγηση του κινδύνου. Να έχουμε μια ψύχραιμη, συντεταγμένη και με γνώση αξιολόγηση του κινδύνου και με βάση αυτά να παίρνουμε μέτρα, την ώρα που πρέπει για να μην επιβαρυνθεί το ΕΣΥ. Ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται με κραυγές από εδώ κι από εκεί».
Τέλος, αναφορικά με τα σχολεία, ο καθηγητής σημείωσε πως: «το πρόβλημα είναι πως στη χώρα υπάρχει μια κινητικότητα στις μικρές ηλικίες, στους παιδικούς σταθμούς και τα δημοτικά. Δεν είναι τεράστια τα νούμερα. Το ερώτημα είναι αυτό οδηγεί την επιδημία ή είναι αποτέλεσμα της αύξησης των κρουσμάτων στην κοινότητα; Η επιστημονική γνώση ως τώρα είναι ότι είναι αποτέλεσμα της αύξησης των κρουσμάτων. Αν τα κλείσουμε θα σταματήσουμε την επιδημία; Όχι, αλλά δεν θέλουμε την κινητικότητα που παράγουν στα πόδια μας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις