Κοροναϊός : ΜΕΘ «ασφυκτιούν», περιοχές κοκκινίζουν και το lockdown… παίρνει ήδη παράταση
Ήδη η επιτροπή εισηγήθηκε σκληρά μέτρα «τύπου Αττικής» στην Αχαΐα, ενώ τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, με τις αποφάσεις να αναμένονται στην ενημέρωση της Παρασκευής
Μπορεί να μην έχει καλά – καλά ξεκινήσει η εφαρμογή του καθολικού lockdown στην Αττική, ωστόσο ήδη συζητείται η επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων και σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Ήδη η επιτροπή εισηγήθηκε σκληρά μέτρα «τύπου Αττικής» στην Αχαΐα, ενώ τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, με τις αποφάσεις να αναμένονται στην ενημέρωση της Παρασκευής.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Αχαΐα κατέγραψε τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα, μετά την Αττική. Συγκεκριμένα, η Αχαΐα κατέγραψε 112 μολύνσεις, τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη είχε 101.
Όλα αυτά τη στιγμή που τα νοσοκομεία της χώρας μας, το ένα μετά το άλλο πιέζονται ασφυκτικά, με τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως στα νοσοκομεία της Αττικής την τελευταία εβδομάδα, για κάθε 2 εισαγωγές ασθενών δινόταν μόλις 1 εξιτήριο. Με αυτό το ρυθμό οι ειδικοί εκτιμούν πως είναι θέμα τριών το πολύ τεσσάρων ημερών, οι ΜΕΘ στην Αττική να χτυπήσουν «γονατίσουν».
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το μεσημέρι της Τετάρτης τα κενά κρεβάτια εντατικής θεραπείας στην Αττική είχαν μειωθεί στα 43, με την πληρότητα να «αγγίζει» το 80%. Την ίδια στιγμή, στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πάτρας, το μεσημέρι υπήρχαν μόλις 2 κρεβάτια κενά στην κλινική covid, ενώ η πληρότητα στην ΜΕΘ είχε φτάσει στο 55%.
Lockdown μέχρι… τα τέλη Μαρτίου
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που κανένας δεν περιμένει την 28η Φεβρουαρίου για την… άρση του καθολικού lockdown. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για lockdown τουλάχιστον μέχρι τα μέσα, ή ακόμα και το τέλος Μαρτίου.
Ενδεικτική του τι θα ακολουθήσει ήταν η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια του χθεσινού διαγγέλματος, ο οποίος έκανε λόγο για «βεντάλια» lockdown, για το επόμενο δίμηνο.
Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι τα χρονοδιαγράμματα τόσο του πρώτου lockdown του Μαρτίου, όσο και του δεύτερου lockdown του Νοεμβρίου χρειάστηκε να διαρκέσουν πολύ περισσότερο διάστημα από αυτό που αρχικά είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, το πρώτο σκληρό lockdown ενώ είχε ανακοινωθεί ότι θα κρατούσε 3 εβδομάδες, τελικά κράτησε 6 εβδομάδες. Το δεύτερο lockdown θα είχε διάρκεια 3 εβδομάδων και τελικά έχει ξεπεράσει τους 3 μήνες.
Μιλώντας για το lockdown στην Αττική σήμερα ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «μακάρι να μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε. Και εύχομαι τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι τέτοια ώστε οι 2,5 εβδομάδες για την Αττική να είναι αρκετές. Τονίζω, μιλάμε μόνο για την Αττική, γιατί μία άλλη περιοχή μπορεί σε μια εβδομάδα, σε δύο εβδομάδες, να δείξει άλλα επιδημιολογικά δεδομένα».
Ενδεικτικά είναι και τα όσα είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος ερωτηθείς αν είναι επαρκής ο χρόνος του lockdown, μέχρι το τέλος του μήνα, μιλώντας στο δελτίο του Star απάντησε πως «από το τέλος Μαΐου και έπειτα, αυτό είναι εφικτό το άνοιγμα της χώρας».
Από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη σχετικά με τη διάρκεια που θα πρέπει να έχουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τόνισε ότι απαιτούνται 15 ημέρες. «Από εκεί και πέρα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει εάν αυτό το διάστημα φτάνει ή δεν φτάνει. Σε κάθε περίπτωση είπε ότι δεν θα κάνουμε παρέλαση την 25 Μαρτίου, καθώς δεν έχουν προχωρήσει αρκετά οι εμβολιασμοί».
Περισσότερα από 5 χιλιάδες κρούσματα στην Αττική σε 10 ημέρες
Οι αριθμοί ήταν αποκαλυπτικοί εδώ και ημέρες καθώς τα στοιχεία με τα κρούσματα έδειχναν ότι ο κοροναϊός είχε εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά της Αττικής. Εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα οι μισές μολύνσεις που καταγράφονταν σε ολόκληρη τη χώρα αφορούσαν στο Λεκανοπέδιο.
Μέσα σε μία εβδομάδα σε όλα τα τμήματα της Αττικής υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των κρουσμάτων. Οι λοιμωξιολόγοι να ζήτησαν τα κλειδιά της πόλης, καθώς στο λεκανοπέδιο το Φεβρουάριο καταγράφηκαν 5439 κρούσματα . Το lockdown ήταν μονόδρομος
Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια φάνηκαν στις αρχές του μήνα, όποτε επί δύο συνεχόμενες μέρες τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 600. Μια εβδομάδα μετά έφτασαν τα 750 και σήμερα οι μολύνσεις ήταν μια ανάσα από τις 800. Η διασπορά πλέον είναι σε ολόκληρη την περιφέρεια.
Στις 3 εβδομάδες αυστηρού lockdown που ακολουθούν οι ειδικοί θα εξετάζουν καθημερινά τα δεδομένα. Εκείνο που θέλουν να δουν όμως είναι άμεσα περιορισμό της κινητικότητας.
Η ανησυχία είναι έντονη και στους κατοίκους που καθημερινά σπεύδουν για να υποβληθούν σε τεστ.
Από τις 6 το πρωί ο χρόνος θα γυρίσει πίσω για την Αττική με τα μέτρα του Μαρτίου να επιστρέφουν. Το πόσο θα διαρκέσουν θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της διασποράς.
Οι περιοχές με τα περισσότερα ενεργά κρούσματα
Ένας βασικός δείκτης που οδήγησε την Αττική στο απαγορευτικό τύπου Μαρτίου είναι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην κοινότητα που δείχνει την διασπορά που συμπαρασύρει νοσηλείες και διασωληνώσεις.
Τα πανελλαδικά ενεργά κρούσματα από 6.678 την 1η Φεβρουαρίου εκτινάχθηκαν στα 9.023 προχθές, πάνω από τα μισά στην Αττική.
Συγκεκριμένα:
- Στην Αττική 1/2 είχαμε 3.197 και 9/2 πήγαν 4.928 + 795 σημερινά
- Στην Αθήνα 1/2 τα ενεργά κρούσματα ήταν 677 και στις 9/2 πήγαν 1.054
- Στον Πειραιά τα κρούσματα 1/2 ήταν 408 και 9/2 αυξήθηκαν στα 618
- Στην Καλλιθέα τα κρούσματα 1/2 ήταν 73 και 9/2 πήγαν στα 224
- Στο Περιστέρι 1/2 τα κρούσματα ήταν 122 και 9/2 αυξήθηκαν στα 215.
- Το Ίλιον 1/2 είχε 75 ενεργά κρούσματα και 9/2 ανέβηκαν στα 143.
- Το Μαρούσι 1/2 είχε 104 ενεργά κρούσματα και 9/2 έφτασαν τα 134.
- Στην Θεσσαλονίκη 1/2 τα ενεργά κρούσματα ήταν 437 και 9/2 ανέβηκαν στα 598.
- Η Πάτρα 1/2 είχε 196 και 9/2 έφτασε τα 500
- 271 κρούσματα είχε η Εύβοια 1/2 ενώ στις 9/2 εκτινάχθηκαν στα 472.
«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα μίλησε ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ.
«Κάθε lockdown έχει άλλη αποτελεσματικότητα ανάλογα με το πως θα φερθούν οι απλοί πολίτες. Αν δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό το lockdown θα γίνει γρήγορα αποτελεσματικό. Διαφορετικά θα χρειαστεί η κυβέρνηση να παρατείνει τα μέτρα» σημείωσε
«Πρέπει να αναχαιτίσουμε την επιδημία, να μειώσουμε τον ρυθμό αύξηση, τις επόμενες ημέρες θα δούμε αύξηση… Τουλάχιστον μια εβδομάδα ίσως και παραπάνω για να δούμε μείωση. Το lockdown αυτό έχει ένα βασικό στόχο. Τώρα το lockdown έρχεται μαζί με τα εμβόλια.
»Αν κερδίσουμε έστω ένα μήνα, θα έχουμε προλάβει να εμβολιάσουμε περισσότερους Έλληνες σε ευπαθείς ομάδες. Η κύρια θνητότητα είναι ηλικιωμένοι στη χώρα. Τρεις χιλιάδες κρούσματα τον Νοέμβρη μπορεί να σήμαιναν 100 θανάτους. Τρεις χιλιάδες κρούσματα μέσα Μαρτίου θα σημαίνουν 60-5ο θανάτους γιατί οι υπερήλικες θα είναι εμβολιασμένοι. Είναι σημαντικό να κερδίσουμε αυτό τον χρόνο» εξήγησε.
Ερωτηθείς για τις διαθέσιμες κλίνες στα νοσοκομεία, τόνισε: «Περίπου από τους 100 ανθρώπους που νοσηλεύονται, γύρω στο 10% χρειάζεται ΜΕΘ. Όσο αυξάνονται οι εισαγωγές, έτσι κατά ποσοστό 10% αυξάνονται και οι διασωληνωμένοι. Υπάρχει σχέδιο από το Υπουργείο να αναπτυχθούν κι άλλες κλίνες.»
«Δεν είναι λύση να γεμίσουμε τις ΜΕΘ. Αν είχαμε 10.000 κλίνες εντατικής θεραπείας, αν γέμιζαν θα είχαμε 4.000 θανάτους, η θνητότητα από κορωνοϊό στις ΜΕΘ, είναι 40%» τόνισε κλείνοντας.
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του
- Απάτες υψηλής τεχνολογίας: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο
- Κιλιμάντζαρο: Η συγκινητική ιστορία του Πανάγου – «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»