Σε τροχιά γύρω από τον Άρη η κινεζική αποστολή Tianwen-1
Δεύτερη αποστολή που φτάνει στον πλανήτη σε διάστημα δύο ημερών. Ακολουθεί το αμερικανικό ρομπότ Perseverance.
- Έκλεψαν το… ΑΤ Ομόνοιας – Έκαναν φτερά κατασχεμένα οχήματα
- Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο, επιτέθηκαν σε σπίτι στη Δυτική Όχθη
- Νέα Ιωνία: Ξεσπά ο πατέρας του 12χρονου που τον έκλεισαν σε φρεάτιο – «Αν δεν είχε σκύψει θα είχε θρυμματιστεί»
- Καυστικό sms της Μελόνι: «Είμαι άρρωστη αλλά δουλεύω γιατί δεν έχω συνδικαλιστικά δικαιώματα»
Η πρώτη αποστολή της Κίνας στον Άρη τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά, ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία της χώρας, μία μέρα μετά την άφιξη του πρώτου αραβικού σκάφους στον κόκκινο πλανήτη.
Ο δορυφόρος Tianwen-1 θα χαρτογραφήσει την επιφάνεια του Άρη και αργότερα θα απελευθερώσει ένα μικρό ρομπότ που θα επιχειρήσει να προσεδαφιστεί.
Στις 18 Φεβρουαρίου ο Άρης θα υποδεχτεί και μια τρίτη αποστολή, το νέο ρομπότ Perseverance της NASA που θα αναζητήσει ενδείξεις αρχαίας μικροβιακής ζωής.
Έπειτα από ταξίδι περίπου επτά μηνών, το Tianwen-1 πυροδότησε τους κινητήρες του για να επιβραδύνει και να συλληφθεί από το βαρυτικό πεδίο του Άρη.
Utopia Planitia
Αφού πρώτα εξετάσει την επιφάνεια, ο δορυφόρος θα απελευθερώσει τον Μάιο το τροχοφόρο ρομπότ HX-1 , το οποίο θα χρησιμοποιήσει αλεξίπτωτο και αερόσακους για να προσεδαφιστεί στην αχανή πεδιάδα του Utopia Planitia, την περιοχή όπου προσεδαφίστηκε το 1976 η αμερικανική αποστολή Viking 2.
Οι ΗΠΑ παραμένουν μέχρι σήμερα η μόνη χώρα που έχει καταφέρει να προσεδαφίσει σκάφος στον Άρη –συνολικά 8 φορές, με αρχή τις δύο αποστολές Viking.
Η πρώτη απόπειρα της Κίνας να φτάσει στον Άρη, μια συνεργασία με τη Ρωσία, τέλειωσε άδοξα το 2011 όταν το σκάφος απέτυχε να ταξιδέψει πέρα από την τροχιά της Γης.
Έκτοτε, το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο: τον Δεκέμβριο, το κινεζικό σκάφος Chang’e-5 έφερε στη Γη τα πρώτα δείγματα από την επιφάνεια της Σελήνης εδώ και περίπου μισό αιώνα. Το 2009, η Κίνα έγινε επίσης η πρώτη χώρα που προσεδάφισε σκάφος στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού.
Αναζήτηση σημείων ζωής
Το νέο κινεζικό ρομπότ, μεγάλο όσο ένα αμαξάκι του γκολφ, αναμένεται να παραμείνει σε λειτουργία για περίπου τρεις μήνες, ενώ το μητρικό σκάφος προβλέπεται να ζήσει για τουλάχιστον δύο χρόνια.
Τροφοδοτούμενο από ηλιακή ενέργεια, το ρομπότ θα χρησιμοποιήσει ραντάρ για να αναζητήσει αποθέσεις πάγου νερού κάτω από την επιφάνεια.
Θα αναζητήσει επίσης ίχνη μικροβιακής ζωής που δεν αποκλείεται να εξελίχθηκε στον Άρη όταν ο πλανήτης ήταν θερμότερος και καλυπτόταν από μεγάλες θάλασσες.
Η αναζήτηση σημείων ζωής είναι επίσης πρωταρχικός στόχος του Perseverance, του νέου τροχοφόρου ρομπότ της NASA, το οποίο θα προσεδαφιστεί στις 18 Φεβρουαρίου στον κρατήρα Τζέζερο, ο οποίος πιστεύεται ότι φιλοξενούσε κάποτε το δέλτα ενός μεγάλου ποταμού.
Μια από τις σημαντικότερες εργασίες που θα αναλάβει το Perseverance είναι η συλλογή δειγμάτων που θα μεταφερθούν στη Γη με επόμενη ευρω-αμερικανική αποστολή που προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2026.
Το ρομπότ των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι το πρώτο που εξοπλίστηκε με κάμερες και μικρόφωνα για να καταγράψει την περιπέτεια της προσεδάφισης.
To Tianwen-1 και το Perseverance εκτοξεύτηκαν πέρυσι σχεδόν ταυτόχρονα με την αποστολή Alma των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όταν ο Άρης βρισκόταν στην κατάλληλη θέση.
Το Alma, σχεδιασμένο να μελετήσει την ατμόσφαιρα του Άρη, έγινε την Τρίτη ο έκτος ενεργός τεχνητός δορυφόρος του Άρη, μαζί με τρία αμερικανικά σκάφη, δύο ευρωπαϊκά και ένα ινδικό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις