Twitter : Ο τεχνολογικός κολοσσός βρίσκεται σε «πόλεμο» με την Ινδία
Όλα ξεκίνησαν όταν η ινδική κυβέρνηση απαίτησε το μπλοκάρισμα εκατοντάδων λογαριασμών από την πλατφόρμα
Οι προσπάθειες της Ινδίας να καταστείλει τους αντιφρονούντες έχει φέρει το Twitter μπροστά σε ένα ανεπίλυτο δίλημμα: Ελευθερία του λόγου ή προστασία των υπαλλήλων και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε μια από τις σημαντικότερες αγορές του πλανήτη για την εταιρεία;
Η εταιρεία ανακοίνωσε σε ανάρτησή της την Τετάρτη ότι της «έχουν παραδοθεί αρκετές ξεχωριστές εντολές για μπλοκάρισμα», εκ μέρους της ινδικής κυβέρνησης, εις βάρος εκατοντάδων λογαριασμών στη διάρκεια των τελευταίων δέκα ημερών.
Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, η εταιρεία ανέστειλε για λίγο τη χρήση αρκετών από αυτούς τους λογαριασμούς, όμως λίγες ώρες αργότερα τους αποκατέστησε μετά την κατακραυγή εκ μέρους των πολιτών. Ανάμεσά τους και ένας λογαριασμός που διαθέτει πάνω από 200.000 ακολούθους και ο οποίος αντιτίθεται στην πρόσφατη αγροτική μεταρρύθμιση, καθώς επίσης και το προφίλ ενός από τα πιο έγκριτα περιοδικά της χώρας.
Το Twitter ανέφερε ότι αποκατέστησε τους λογαριασμούς «κατά έναν τρόπο ο οποίος θεωρούμε ότι συνάδει με το ινδικό δίκαιο», όμως έκτοτε έλαβε ειδοποίηση μη συμμόρφωσης από το ινδικό Υπουργείο Ηλεκτρονικών και Τεχνολογίας Πληροφοριών. Η ειδοποίηση απειλούσε τους υπαλλήλους του Twitter έως και με επτά χρόνια κάθειρξης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Buzzfeed News.
Το Twitter δεν έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής της λεπτομέρειες της ειδοποίησης, ενώ η ινδική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε σε δημοσιογράφους του CNN που αιτήθηκαν κάποιο σχόλιο γύρω από την υπόθεση.
Η εταιρεία κοινωνικών δικτύων ανακοίνωσε ότι έχει αναλάβει δράση εναντίον περισσότερων από 500 λογαριασμών, κατόπιν υπόδειξης της ινδικής κυβέρνησης. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί «ξεκάθαρα παραβίαζαν τους κανόνες». Ταυτόχρονα, κατέστησε αρκετούς ακόμη λογαριασμούς αόρατους στο εσωτερικό της Ινδίας –παραμένουν προσβάσιμοι από τις χώρες του εξωτερικού- και περιόρισε την ορατότητα ορισμένων hashtags με «επιβλαβές περιεχόμενο».
Όμως κάπου εκεί τράβηξε την κόκκινη γραμμή του.
«Επειδή δεν πιστεύουμε ότι οι δράσεις που μας ζητείται να αναλάβουμε συνάδουν με την ινδική νομοθεσία και μένοντας πιστοί στις αρχές της υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, δεν έχουμε αναλάβει δράση εναντίον λογαριασμών ειδησεογραφικών πρακτορείων, δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών», τόνισε η εταιρεία. «Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ανοιχτό διάλογο με την ινδική κυβέρνηση και να εμπλεκόμαστε σε αυτόν με σεβασμό».
Ποιος θα κατεβάσει πρώτος το βλέμμα;
Με περισσότερους από 700 εκατ. χρήστες του internet, η Ινδία είναι μια τεράστια και σημαντική αγορά για τους παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς, παρά την επισφαλή σχέση τους με την κυβέρνηση το Ναρέντρα Μόντι που προσπαθεί να εντείνει ακόμη περισσότερο τον έλεγχό του επί των κοινωνικών δικτύων.
Η κυβέρνηση Μόντι έχει συγκρουστεί στο παρελθόν με πλατφόρμες όπως το Facebook και το WhatsApp, ενώ έχει προτείνει περιορισμούς που θα αύξαναν περαιτέρω την ικανότητά της να αστυνομεύει την διαδικτυακή συμπεριφορά. Επιπλέον, πέρσι απαγόρευσε το TikTok και δεκάδες ακόμη εφαρμογές ως συνέπεια των διπλωματικών εντάσεων μεταξύ Ινδίας και Κίνας, ενώ έχει καταλήξει να αποκλείει ακόμη και ολόκληρες περιοχές από την πρόσβαση στο internet προκειμένου να καταστείλει τις διαμαρτυρίες των πολιτών.
Το Twitter, λοιπόν, είναι απλώς η τελευταία εταιρεία που βρέθηκε στο στόχαστρο του Μόντι. Η πλατφόρμα έχει καταστεί κεντρικός δίαυλος για την εγχώρια και διεθνή δημόσια συζήτηση μεταξύ των υπέρμαχων και των επικριτών των νέων νόμων της κυβέρνησης για τη γεωργία.
«Ο συρρικνούμενος χώρος που διατίθεται στην κοινωνία των πολιτών, αντανακλάται από τη λογοκρισία και τις αντιδημοκρατικές ρυθμιστικές κινήσεις που στόχο έχουν να φιμώσουν τους χρήστες και να τους στερήσουν το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου», υποστήριξε η Τενμόζι Σουνταραρατζάν, εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης Equality Labs. «Ήρθε η ώρα ο πλανήτης να καταλάβει ακριβώς τι διακυβεύεται αυτή τη στιγμή και αμερικανικές εταιρείες όπως το Twitter και το Facebook πρέπει να δράσουν πριν να είναι αργά».
Το Twitter προς το παρόν φαίνεται να είναι αποφασισμένο να παραμείνει σταθερό στη θέση του έναντι της ινδικής κυβέρνησης.
«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση εκ μέρους των ανθρώπων που υπηρετούμε. Εξετάζουμε τις επιλογές που μας προσφέρει η ινδική νομοθεσία, τόσο αναφορικά με το Twitter όσο και σε σχέση με τους λογαριασμούς που έχουν επηρεαστεί», δήλωσε η εταιρεία την Τετάρτη. «Παραμένουμε δεσμευμένοι στην προστασία της υγείας των συζητήσεων που λαμβάνουν χώρα εντός του Twitter και πιστεύουμε πραγματικά ότι τα tweets θα πρέπει να συνεχίσουν να αναρτώνται».
Αν, όμως η κυβέρνηση αποφασίσει να πραγματοποιήσει τις απειλές της ή κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση, το Twitter δεν θα έχει και πολλές επιλογές.
«Υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι: Ο πρώτος αφορά τους υπαλλήλους του Twitter στην Ινδία, που ενδέχεται να κινδυνεύσουν αν η εταιρεία δεν συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις της κυβέρνησης», σημειώνει η Τζίλιαν Γιορκ, διευθύντρια έκφρασης στο Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Μετώπου, μιλώντας στο CNN.
«Ο δεύτερος κίνδυνος είναι το Twitter να συνεχίσει να αντιστέκεται και να μπλοκαριστεί στην Ινδία. Αν και ίσως αυτή είναι η ηθικά σωστή έκβαση, προφανώς δεν είναι και η καλύτερη για τον ινδικό πληθυσμό, μεγάλο μέρος του οποίου εξαρτάται από τα κοινωνικά δίκτυα για να καταφέρει να μεταφέρει την εικόνα της χώρας στον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε.
Λεπτή γραμμή
Αν και τόσο το Twitter όσο και η ινδική κυβέρνηση προς το παρόν δεν έχουν προβεί σε περαιτέρω κινήσεις, και οι δύο πλευρές είναι αναγκασμένες να αντιμετωπίσουν και τον εξωτερικό έλεγχο.
Οι εταιρείες κοινωνικών δικτύων εδώ και καιρό δέχονται πιέσεις να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους στις πλατφόρμες τους. Και αυτά τα ζητήματα, που προκάλεσαν συγκρούσεις στις ΗΠΑ, συχνά είναι ακόμη εντονότερα και έχουν ακόμη δυσμενέστερες προεκτάσεις σε χώρες στις οποίες οι εταιρείες έχουν ακόμη μεγαλύτερη εξουσία.
Το Twitter εδώ και μήνες κάνει βήματα αστυνόμευσης της πλατφόρμας του, απομακρύνοντας χιλιάδες λογαριασμούς συνωμοσιολόγων και αποκλείοντας έναν από τους πιο ισχυρούς και… ιδιαίτερους χρήστες που είχε ποτέ: Τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Με αυτή την απαγόρευση, το Twitter φάνηκε πρόθυμο να εφαρμόσει τις πολιτικές του ακόμη και σε έναν παγκόσμιο ηγέτη που παραβίασε τους όρους χρήσης του –ακόμη και αν διένυε ήδη στις τελευταίες του ημέρες στην εξουσία. Στην περίπτωση της Ινδίας, όμως, δεν είναι αντιμέτωπο μόνο με έναν παγκόσμιο ηγέτη, αλλά και με μια τεράστια αγορά.
Η Ινδία έχει πάνω από τριπλάσιο πληθυσμό από τις ΗΠΑ και χαρακτηρίζεται από πολύ διαφορετικά πολιτικά και κοινωνικά συγκείμενα. Έτσι αποτελεί τεράστια πρόκληση για τον τεχνολογικό κολοσσό.
Όμως και η Ινδία, που αυτοαποκαλείται «η μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου», δεν έχει να αντιμετωπίσει έναν εύκολο αντίπαλο. Μπορεί, για παράδειγμα, ο Μόντι να μάχεται το Twitter, όμως παράλληλα είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει και ορισμένους από τους πιο επιφανείς χρήστες του, όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ και η Ριάνα που πήραν ανοιχτά θέση εναντίον των πολιτικών του.
«Πιστεύω ότι υπάρχει ακόμη κίνδυνος ειδικά η κυβέρνηση του Μόντι να αποδειχθεί ανίκανη να ελέγξει αυτού του είδους τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές, όπως το δικαίωμα στην ειρηνική συγκέντρωση, το δικαίωμα στις διαδηλώσεις, το δικαίωμα στην άσκηση κριτικής και τα λοιπά», εξηγεί ο Ντέιβιντ Κάι, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και πρώην ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την προώθηση και προστασία της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης μιλώντας στο CNN. «Πιστεύω ότι θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η κυβέρνηση Μπάιντεν και άλλες κυβερνήσεις, που είναι φίλα κείμενες στην Ινδία αλλά ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο θα ενθαρρύνουν την κυβέρνηση να ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση γύρω από το ζήτημα».
- Ουκρανία: Στρατηγικές και μπλόφες – Επικίνδυνα παιχνίδια ΗΠΑ και Ρωσίας
- Τέμπη: «Ατυχείς συμπτώσεις» λέει το ΑΠΘ για το ζήτημα με το τιμητικό πτυχίο της Κέλλυς
- Παναθηναϊκός: Δύσκολη «αποστολή» στο Κάουνας
- Η THEON εξασφαλίζει νέες παραγγελίες ύψους €74 εκατ., έχοντας ήδη ξεπεράσει τα €150 εκατ. το 4ο τρίμηνο του 2024
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής
- Ολυμπιακός: Κανείς δεν θα λείψει 3 μέρες