Κοροναϊός: Υπευθυνότητα και μέτρο, αντί για σύγχυση και πανικό – Το μήνυμα στους λοιμωξιολόγους
Η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη την κατάσταση, έστειλε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο και να μην δημιουργείται περιττή σύγχυση στους πολίτες
Από τις τεκμηριωμένες απόψεις τον ειδικών για τον κοροναϊό και τα απαιτούμενα μέτρα, περάσαμε γρήγορα στη σύγχυση και την τρομολαγνεία! Από τη μία, η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στη χώρα και από την άλλη η κάθε είδους άποψη για το τι κάνουμε ή δεν κάνουμε σωστά και για το τι πρέπει να γίνει, έχουν προκαλέσει σύγχυση αλλά και πανικό στους πολίτες, καθώς οι γνώμες των ειδικών, που εκφράζονται δημόσια στα μέσα ενημέρωσης, συχνά διίστανται.
Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει, φυσικά, κυρίως για να προστατεύεται και να προστατεύει. Και όλοι έχουν το δικαίωμα της γνώμης και της έκφρασης. Καυγάδες στα τηλεοπτικά «παράθυρα», όμως, μεταξύ λοιμωξιολόγων και άλλων ειδικών, τους οποίους στη συνέχεια «αξιοποιούν» και… εξελίσσουν οι πολιτικοί μας, δεν βοηθούν κανέναν! Αντιθέτως, σπέρνουν αμφιβολίες και πανικό, ενώ πολλές φορές δίνουν και «πάτημα» στους αρνητές της πανδημίας να λένε τα δικά τους.
Κυβερνητικό μήνυμα προς ειδικούς και μη
Η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη την κατάσταση, έστειλε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο και να μην δημιουργείται περιττή σύγχυση στους πολίτες. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά 90,1» ο Άκης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, μιλώντας για την πορεία της επιδημίας στη χώρα και τους εμβολιασμούς, «δεν πρέπει να τρελαίνουμε τον κόσμο με μέτρα»!
Ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως στέλνει ένα μήνυμα προς όλους όσοι έχουν δημόσιο βήμα, δηλαδή και προς τα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, αλλά και προς τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους, να αποφεύγουν τη σεναριολογία για το τι πρόκειται να γίνει, γιατί δημιουργείται σύγχυση στην κοινωνία. «Πρέπει να σεβαστούμε την κούραση της κοινωνίας. Έχουμε βάλει μια διαδικασία: κάθε εβδομάδα, οι ειδικοί αξιολογούν τα στοιχεία, γίνεται μια κατάταξη του επιδημιολογικού φορτίου ανά περιφερειακή ενότητα κάθε Τετάρτη και τα στοιχεία αυτά προσκομίζονται στην επιτροπή κάθε Παρασκευή. Η Επιτροπή, στη συνέχεια, κάνει τις σχετικές εισηγήσεις προς την κυβέρνηση, οι οποίες κατά τεκμήριο υιοθετούνται», όπως διευκρίνισε. Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι ο υφυπουργός ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής, πρωτίστως, να τοποθετούνται εντός του επιστημονικού τους οργάνου και να εκφράζονται δια των συλλογικών τους αποφάσεων.
Η εικόνα λοιμωξιολόγων και άλλων ειδικών και μη, που σε καθημερινή βάση τοποθετούνται για το αν είναι επαρκή τα υφιστάμενα μέτρα, αλλά και καλούνται δημόσια να εκφέρουν άποψη για τυχόν πιο σκληρούς περιορισμούς που πρέπει να εφαρμοστούν, δεν βοηθά τους πολίτες. Υπάρχει μία Επιτροπή, που βάσει των δικών της εισηγήσεων λαμβάνονται μέτρα από την Πολιτεία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η σύστασή της αποτελεί πανάκεια. Για παράδειγμα, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του LSE Ηλίας Μόσιαλος, πρότεινε αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να ενισχυθεί με περισσότερες ειδικότητες, όπως με αναλυτές μεγάλων δεδομένων και αναλυτές της Επιστήμης της Συμπεριφοράς».
Με τον εμβολιασμό να βρίσκεται σε εξέλιξη, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη ως προς την ταχύτερη κατανομή εμβολίων στα κράτη – μέλη, αλλά και τις μεταλλάξεις του ιού παρούσες και στην Ελλάδα, η στάση όσων φέρουν ευθύνη και έχουν δημόσιο βήμα οφείλει να καθησυχάζει αλλά και να προειδοποιεί τους πολίτες, αντί να τους μπερδεύει και να τους τρομοκρατεί. Τα μέσα ενημέρωσης κάνουν τη δουλειά τους, κάνουν ερωτήσεις, ως οφείλουν, οι απαντήσεις, όμως, είναι στο χέρι των ειδικών.
Eιδικά τώρα ποτ η χώρα μπαίνει κατά το ήμισυ σε σκληρό lockdown και χρειάζονται καθαρές απαντήσεις στα ερωτήματα των πολιτών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις