Μητσοτάκης για Ερντογάν: Αυτός που οξύνει, συνήθως δεν έχει το δίκιο με το μέρος του
«Η εμπειρία λέει ότι αυτός που οξύνει, συνήθως δεν έχει το δίκιο με το μέρος του» δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η Αθήνα παραμένει «προσηλωμένη» στις θέσεις της
Τις εκτός ορίων από τα διπλωματικά ειωθότα εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα πως δεν υπάρχει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών ή γκρίζων ζωνών.
Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη πως αυτή τη στιγμή οι συνθήκες δεν είναι ακόμα ώριμες για συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο, ενώ έκανε λόγο για στιγμές μεγάλης έντασης, χωρίς ωστόσο να φτάσουμε ένα βήμα πριν το θερμό επεισόδιο.
«Η εμπειρία λέει ότι αυτός που οξύνει, συνήθως δεν έχει το δίκιο με το μέρος του» δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η Αθήνα παραμένει «προσηλωμένη» στις θέσεις της.
«Εύχομαι να είναι έξαρση της στιγμής οι σημερινές δηλώσεις Ερντογάν» πρόσθεσε.
Δεν υπάρχει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης ή γκρίζων ζωνών
Σύμφωνα με τον ίδιο «περιμένουμε τους συνομιλητές μας να έρθουν στην Αθήνα. Έχουμε προτείνει ημερομηνίες και περιμένουμε την απάντησή τους» τόνισε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά πως υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.
«Δεν υπάρχει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών ή γκρίζων ζωνών, είναι ένα θέμα που δεν συζητάμε» επεσήμανε. «Αποτελεί επιτυχία και για την Ελλάδα και μία ένδειξη ωριμότητας της ελληνικής κοινής γνώμης το γεγονός ότι λέμε ξεκάθαρα ότι αν διαφωνούμε για το θέμα αυτό να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Όταν πάει κανείς σε ένα Διεθνές Δικαστήριο ξέρει ότι μπορεί να μην πετύχει το μέγιστο των διεκδικήσεών του. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως, το λέμε και το εννοούμε γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Και αποδείξαμε ότι μπορούμε τέτοιες συμφωνίες να τις κάνουμε, όπως κάναμε με την Αίγυπτο, όπως κάναμε με την Ιταλία. Με την Αίγυπτο ήταν πολύ πιο δύσκολη, πιο σύνθετη».
Μάλιστα, δήλωσε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πολιτική που ακολουθήθηκε. «Η Τουρκία βρέθηκε απομονωμένη με την τακτική της, η πολιτική απειλής των κυρώσεων είχε αποτέλεσμα» υπογράμμισε.
Όπως είπε, σήμερα δεν υπάρχει ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Τουρκία έκατσε στο τραπέζι των συζητήσεων.
Ερωτηθείς αν Αθήνα και Άγκυρα έφτασαν ένα βήμα πριν το θερμό επεισόδιο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «υπήρξαν στιγμές μεγάλης έντασης, ανησυχίας, απόλυτης επαγρύπνησης».
Ωστόσο, όπως είπε, «δεν φτάσαμε ένα βήμα πριν το επεισόδιο, γιατί όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έκαναν ένα βήμα πίσω όταν έπρεπε».
Δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για συνάντηση με Ερντογάν
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα δεν δέχεται απειλές, δεν απειλείται, δεν εκβιάζεται από κανέναν. «Θεωρώ ότι ήταν μία ρητορική έξαρση της στιγμής (σ.σ. οι δηλώσεις Ερντογάν), εξάλλου τα έχω ξανακούσει αυτά, τα «Δεν θα μιλήσουμε» και μετά, «Θα μιλήσουμε» και μετά «Μπορεί να μιλήσουμε» και κάποια στιγμή θα μιλήσουμε, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό».
«Αλλά αμφιβάλλω ότι αυτή τη στιγμή οι συνθήκες είναι ακόμα ώριμες για μια τέτοια συνάντηση» κατέληξε.
Δείτε όσα είπε για την Τουρκία ο Κ. Μητσοτάκης
- Μαγδεμβούργο: Στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη
- Εγωκεντρικοί, εγωπαθείς και νάρκισσοι γύρω μας: Πώς τους διαχειριζόμαστε;
- LIVE: Ρόμα – Πάρμα
- Γάζα: 28 Παλαιστίνιοι νεκροί από επιθέσεις του Ισραήλ – Οι οκτώ σε σχολείο
- Σαμάτα: «Μπορώ να πεθάνω στο γήπεδο για την αγάπη του κόσμου»
- «Οι νέοι ηγέτες της Συρίας θα εκδιώξουν τις κουρδικές δυνάμεις», λέει η Τουρκία