Μητσοτάκης: Βλέπουμε το τέλος του τούνελ – Γιατί αποφασίσαμε σκληρό lockdown στην Αττική
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την απόφαση για το σκληρό lockdown στην Αττική και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.
- Βουλευτής κοιμόταν και ροχάλιζε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από την Κεραμέως - Τι απαντά ο ίδιος
- Πρόταση Φάμελλου για τη στήριξη των κομματικών ΜΜΕ - Η επιστολή του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
- Στο «σκαμνί» για διαφθορά ο Νετανιάχου - Απορρίφθηκε το αίτημά του για αναβολή λόγω πολέμου
- Πρόθυμο να συμμετέχει σε συνομιλίες για τα πυρηνικά το Ιράν, αλλά «όχι κάτω από πίεση ή εκφοβισμό»
Στους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση να λάβει νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην Αττική αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Παρότι τα νούμερα σε απόλυτο επίπεδο εξακολουθούν να μην είναι ανησυχητικά, γνωρίζουμε ότι η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Προτίμησα να πάρουμε νωρίτερα τα δραστικά μέτρα, για να τελειώσουμε μια ώρα αρχύτερα», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και τόνισε πως η εμπειρία έδειξε πως τα ημίμετρα δεν λειτούργησαν.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC.
«Η εμπειρία του Ιανουαρίου απέδειξε ότι ένα αυστηρό lockdown μπορεί να συνοδεύεται από άνοιγμα της αγοράς, αυτός ο κύκλος μπορεί να επαναληφθεί»
Και συνέχισε: «Δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ, αλλά βλέπουμε το τέλος του τούνελ», προϊδεάζοντας ότι το φετινό Πάσχα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.
Υψηλός ο βαθμός συμμόρφωσης των Ελλήνων στα μέτρα
Σχετικά με τις καταγγελίες ότι χαλάρωσαν οι έλεγχοι της αστυνομίας το Νοέμβριο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν γίνεται να έχουμε έναν αστυνομικό δίπλα σε κάθε πολίτη. Εκ των πραγμάτων γνωρίζουμε πως υπήρξε κάποια κατάχρηση στα μηνύματα που εστάλησαν»
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στους χώρους εργασίας. “Ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα είναι πολύ καλύτερος από άλλες χώρες”.
Θα συνεχιστούν τα μέτρα «βεντάλια»
Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα το επέτρεπαν εκείνη την περίοδο.
Παράλληλα, επισήμανε ότι θα συνεχίσουν τα μέτρα «βεντάλια» για τους επόμενους δύο μήνες, δηλαδή για δύο εβδομάδες θα ανοίγουμε και για δύο εβδομάδες θα κλείνουμε. «Μακάρι να μη χρειαστεί να ξανακλείσουμε», είπε.
Αναγνώρισε βέβαια ότι οι 2,5 εβδομάδες σκληρού lockdown είναι μεγάλο διάστημα για την Αττική, ενώ ανέφερε ότι τα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη θα αποφασιστούν την Πέμπτη.
Σχολεία
Επέκταση του σχολικού έτους, αλλά και περιορισμών των διακοπών του Πάσχα μελετά η κυβέρνηση προκειμένου να καλυφθεί η ύλη των μαθημάτων στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός
Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν βλέπει πιθανό το σενάριο για επανάληψη του εξάμηνου ή ολόκληρης της χρονιάς.
Ως προς τα σχολεία είπε μακάρι να μπορούσαμε να τα διατηρήσουμε ανοικτά, αλλά οι λοιμωξιολόγοι είχαν αντίθετη άποψη καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν το επέτρεψαν.
Σημείωσε ακόμη ότι τα σχολεία είναι κλειστά ως προς την φυσική παρουσία αλλά λειτουργούν με την τηλεκπαίδευση, το οποίο είναι επίτευγμα της δημόσιας διοίκησης.
Σχετικά με τα Λύκεια, σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης παραμένει η διεξαγωγή των Πανελλαδικών με μειωμένη ύλη όπως πέρσι.
Η πίεση στο ΕΣΥ
Για την πίεση στο ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα στα Περιφερειακά Νοσοκομεία, αλλά “κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε”.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εκπλήρωσε τη δέσμευσή της για διπλασιασμό των κρεβατιών ΜΕΘ, αύξησε τον αριθμό των τεστ και πως είμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με προηγούμενους μήνες.
«Δεν μπορούμε να γεννήσουμε πρόσθετους γιατρούς, νοσηλευτές κλπ. Όποιος είναι διαθέσιμος αξιοποιείται. Τα κρεβάτια ΜΕΘ που ανοίγουν, ανοίγουν πλήρως στελεχωμένα», είπε επίσης ο πρωθυπουργός αντικρούοντας την κριτική που ασκείται ότι ανοίγουν κλίνες ΜΕΘ χωρίς να στελεχώνονται από απαραίτητο προσωπικό.
“Τράβηξα… αυτιά υπουργών”
Επικριτικός ήταν για υπουργούς που έχουν συνεχή παρουσία στην τηλεόραση, λέγοντας ότι πρέπει «οι υπουργοί να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις, να είναι στην κυβερνητική γραμμή», υπογραμμίζοντας ότι «βγαίνουμε στην τηλεόραση όταν έχουμε κάτι να πούμε».
Πρόσθεσε ότι πρέπει «το μήνυμα να είναι ξεκάθαρο και να μην υπάρχει κακοφωνία», σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει γραμμή για τηλεοπτική αφωνία.
«Οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές και αυτοαναιρούμενο δημιουργεί πρόβλημα. Ο κάθε υπουργός διαχειρίζεται τα του χαρτοφυλακίου του. Εάν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα, διορθώνονται. Οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή, να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις. Κι εγώ μιλάω πολύ συχνά για τα θέματα αυτά. Και χθες υπήρχε διχογνωμία και η απόφαση φτάνει σε εμένα. Αυτή την απόφαση θα την υπηρετούν όλοι οι υπουργοί. Από εδώ και στο εξής θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ενδεχομένως και λιγότερες παρουσίες», δήλωσε.
Mea culpa, αλλά και επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την Ικαρία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε και στο θέμα που δημιουργήθηκε με την επίσκεψή του στην Ικαρία και το περίφημο τραπέζι στο μπαλκόνι.
Όπως είπε, αναγνωρίζει γιατί ενοχλήθηκε ο κόσμος και πως αυτή η εικόνα που παρουσιάστηκε πλήγωσε τους πολίτες, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί.
«Τα ίδια άτομα που ήμασταν στο ελικόπτερο βρέθηκαν σε ένα τραπέζι», εξήγησε, λέγοντας ότι η εικόνα αδίκησε τις προθέσεις του.
Στη συνέχεια, προχώρησε σε μια επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ που χρησιμοποίησε την επίσκεψή του στην Ικαρία για να του ασκήσει κριτική, αναφέροντας ότι η χώρα χρειάζεται καλύτερη αντιπολίτευση.
«Και ο κ. Τσίπρας έκανε συναντήσεις για μαγαζιά, αλλά δεν το ανέδειξε η Νέα Δημοκρατία», ισχυρίστηκε.
«Δεν μπορώ να δεχτώ το επιχείρημα ότι πήγε ο Μητσοτάκης στην Ικαρία για διακοπές», κατέληξε εμφατικά.
«Θα ήταν παράνομη μια διμερής συμφωνία για τα εμβόλια»
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως σκέφτηκε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε διμερή συμφωνία για προμήθεια εμβολίων, ωστόσο όπως είπε τελικά απέρριψε το σενάριο αυτό.
«Θα ήταν παράνομο, θα ξεφεύγαμε από το Ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη από το όφελος», είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε πως «από τον Απρίλιο δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα εμβόλια. Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε ότι δεν θα είναι έτσι η ζωή μας για πάντα. Δεν θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε διαρκώς. Αρχές Μαΐου τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά. Προφήτης δεν είμαι. Τα εμβόλια φαίνονται να καλύπτουν τις μεταλλάξεις».
«Στο πιο κρίσιμο ζήτημα που είναι του εμβολιασμού, το μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο. Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη ελληνική δημόσια διοίκηση. Τα εμβόλια μας επιτρέπουν ότι όταν θα φτάσουμε στο Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος των άνω των 60. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι καθώς θα μπαίνουμε στην άνοιξη και η οικονομία θα πρέπει να ανοίγει, θα έχουμε τουρισμό πίσω, θα αφήνουμε πίσω την πανδημία», είπε σε άλλη αποστροφή του λόγου του ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Όσο περισσότερα εμβόλια έχουμε, τόσο περισσότερα μπορούμε να κάνουμε. Καλά έκανε η Ευρώπη και αγόρασε τα εμβόλια μαζί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην παράδοση».
Οικονομία και τουρισμός
Σε σχετική ερώτηση για την οικονομική επιβάρυνση από τις επιπτώσεις της πανδημίας ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα νέου μνημονίου». «Πρόβλημα δανεισμού και χρηματοδότησης των αναγκών μας δεν έχουμε και δεν θα έχουμε», είπε.
Αποκλείοντας λοιπόν δημοσιονομικά μέτρα ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα έχουμε μια «γρήγορη ανάκαμψη» η οποία «θα βελτιώσει την κατάσταση του χρέους ως προς το ΑΕΠ».
«Δεν ανησυχώ για αυτό αλλά για το πόσο γρήγορα θα ξαναπάρουν μπρος οι μηχανές της οικονομίας» είπε ο πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε πως με την ομαλοποίηση της κατάστασης ο κόσμος πιθανώς «θα έχει τη διάθεση να ξοδέψει και να ταξιδέψει μέσα στην Ελλάδα». Παρά ταύτα για να φτάσουμε ως εκεί θα πρέπει να κρατηθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, ζωντανές οι επιχειρήσεις.
«Δεν υπάρχει ζήτημα αύξησης φόρων. Πάμε για πολιτικές που θα μειώσουν φόρους. Είμαστε καλυμμένοι για τουλάχιστον δύο χρόνια. Αυτό που με προβληματίζει είναι το πόσο γρήγορα θα πάρουν μπροστά οι μηχανές μετά το τέλος της πανδημίας. Ποντάρουμε σε αυτό στον τουρισμός, διότι ο κόσμος θα έχει μεγαλύτερη ανάγκη να ταξιδέψει. Η κρίση ανέδειξε την Ελλάδα ως μία ασφαλή χώρα. Θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε ανθρώπους που να έρθουν να μείνουν στην Ελλάδα. Γι’ αυτό επιμένω στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Είμαι πολύ αισιόδοξος για την οικονομία.
Αλλά για να φτάσουμε εκεί, πρέπει να στηρίξουμε την οικονομία. Με τα ενοίκια, τα δούμε και τους λογαριασμούς φως, νερό, τηλέφωνο των επιχειρήσεων. Έχουμε την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Το καλοκαίρι θα είμαστε καλύτερα από το 2020, αλλά θα απέχουμε πολύ από το 2019. Εκτιμώ ότι όσο πιο γρήγορα προχωρούν οι εμβολιασμοί, τόσο καλύτερα θα είναι».
Η τραγωδία στο Μάτι
«Το Μάτι δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ. Ήταν μια από τις τραγωδίες που μας σημάδεψαν. Αλλά κάνω έναν διαχωρισμό με τις πολιτικές ευθύνες και τις ποινικές ευθύνες. Μπορώ να παρέμβω στο πολιτικό κομμάτι, με την ανοικοδόμηση της περιοχής», είπε ο πρωθυπουργός για την καταστροφή στο Μάτι.
«Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση αντίστοιχων κρίσεων στο μέλλον είναι το δεύτερο και πιο σημαντικό. Η κατάσταση της πολιτικής προστασίας είναι η ημέρα με τη νύχτα σε σχέση με πριν», είπε ο πρωθυπουργός.
Και σημείωσε: «Ήταν αφόρητος ο κυνισμός στην πολιτική και υπηρεσιακή διαχείριση».
Tι απαντά στον Ερντογάν
Τις εκτός ορίων από τα διπλωματικά ειωθότα εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα πως δεν υπάρχει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών ή γκρίζων ζωνών.
«Η εμπειρία λέει ότι αυτός που οξύνει, συνήθως δεν έχει το δίκιο με το μέρος του» δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η Αθήνα παραμένει «προσηλωμένη» στις θέσεις της.
«Εύχομαι να είναι έξαρση της στιγμής οι σημερινές δηλώσεις Ερντογάν» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο «περιμένουμε τους συνομιλητές μας να έρθουν στην Αθήνα. Έχουμε προτείνει ημερομηνίες και περιμένουμε την απάντησή τους» τόνισε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά πως υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.
«Δεν υπάρχει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών ή γκρίζων ζωνών, είναι ένα θέμα που δεν συζητάμε» επεσήμανε. «Αποτελεί επιτυχία και για την Ελλάδα και μία ένδειξη ωριμότητας της ελληνικής κοινής γνώμης το γεγονός ότι λέμε ξεκάθαρα ότι αν διαφωνούμε για το θέμα αυτό να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Όταν πάει κανείς σε ένα Διεθνές Δικαστήριο ξέρει ότι μπορεί να μην πετύχει το μέγιστο των διεκδικήσεών του. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως, το λέμε και το εννοούμε γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Και αποδείξαμε ότι μπορούμε τέτοιες συμφωνίες να τις κάνουμε, όπως κάναμε με την Αίγυπτο, όπως κάναμε με την Ιταλία. Με την Αίγυπτο ήταν πολύ πιο δύσκολη, πιο σύνθετη».
Μάλιστα, δήλωσε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πολιτική που ακολουθήθηκε. «Η Τουρκία βρέθηκε απομονωμένη με την τακτική της, η πολιτική απειλής των κυρώσεων είχε αποτέλεσμα» υπογράμμισε.
Όπως είπε, σήμερα δεν υπάρχει ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Τουρκία έκατσε στο τραπέζι των συζητήσεων.
Ερωτηθείς αν Αθήνα και Άγκυρα έφτασαν ένα βήμα πριν το θερμό επεισόδιο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «υπήρξαν στιγμές μεγάλης έντασης, ανησυχίας, απόλυτης επαγρύπνησης».
Ωστόσο, όπως είπε, «δεν φτάσαμε ένα βήμα πριν το επεισόδιο, γιατί όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έκαναν ένα βήμα πίσω όταν έπρεπε».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις