«Χαστούκι» για το City του Λονδίνου – Έχασε τον «θρόνο» του από το Άμστερνταμ
Για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, η αξία των συναλλαγών σε μετοχές στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας ξεπέρασε την αντίστοιχη στο Λονδίνο, καθώς η ΕΕ δεν αναγνωρίζει ισότιμο καθεστώς για τις βρετανικές χρηματιστηριακές εταιρείες και τους Brockers.
- Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες ζουν με διαβήτη - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία
- Έξι στρατιώτες του Ισραήλ νεκροί σε μάχη στον Λίβανο, τουλάχιστον οκτώ θύματα σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Συνεχίζονται και σήμερα οι βροχές και οι καταιγίδες - Πού θα δουν χιόνι
- Αίτημα για περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για το κλίμα στην Ελλάδα
Η βρετανική ελίτ και ειδικά τα στελέχη του περίφημου City του Λονδίνου δεν έκρυψαν ποτέ τις ανησυχίες και τους φόβους τους για τις συνέπειες του Brexit. Τώρα, ένα χρόνο μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και 40 ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας που θα διέπει τις διμερείς σχέσεις στη νέα εποχή, διαπιστώνουν ότι τα πράγματα είναι τόσο άσχημα όσο ανέμεναν.
Για του λόγου το αληθές, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ των Financial Times, η βρετανική πρωτεύουσα βλέπει το Άμστερνταμ να την «εκθρονίζει» και να παίρνει τα σκήπτρα. Τουλάχιστον, όσον αφορά την αξία των χρηματιστηριακών συναλλαγών σε μετοχές στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με αυτό, τον Ιανουάριο η μέση ημερήσια αξία των μετοχών που άλλαξαν χέρια μέσω Άμστερνταμ διαμορφώθηκε στα 9,2 δισ. ευρώ, έναντι 8,6 δισ. για το City. Σημειώνεται ότι τον αμέσως προηγούμενο μήνα, τον Δεκέμβριο, η αντίστοιχη αξία ήταν της τάξης των 2 δισ. ευρώ για την πρωτεύουσα της Ολλανδίας και των 14,5 δισ. για το Λονδίνο.
Βασική αιτία για την παραπάνω ανατροπή θεωρείται το γεγονός ότι με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε πρόσφατα ανάμεσα στους δύο πρώην εταίρους, η ΕΕ δεν έχει εκχωρήσει ισότιμο καθεστώς στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου, αφήνοντας το θέμα αυτό ανοιχτό για περαιτέρω διαπραγμάτευση. Η άμεση συνέπεια ήταν να «μετακομίσουν» συναλλαγές αξίας 6,5 δισ. ευρώ από το Λονδίνο στο Άμστερνταμ, με το τέλος της μεταβατικής περιόδου, στις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Σημειώνεται ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, έχει χαρακτηρίσει «λανθασμένη» την απόφαση της ΕΕ, με το επιχείρημα ότι η προσπάθεια να αποκλειστεί το Ηνωμένο Βασίλειο από τον συγκεκριμένο κλάδο πρακτικά «οδηγεί στον κατακερματισμό των αγορών». «Αποτελεί ένα πλαίσιο το οποίο η ΕΕ δεν εφαρμόζει απέναντι σε καμία άλλη χώρα και υποθέτω πως δεν θα συμφωνούσε να εφαρμοστεί και απέναντί της από κάποια άλλη χώρα», σημείωσε ο ίδιος, κάνοντας ευθέως λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Πολλές οι εκκρεμότητες
Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί αναλυτές και παράγοντες των αγορών εκτιμούν ότι η σημασία της μεταφοράς του κέντρου βάρους των συναλλαγών σε μετοχές από το Λονδίνο στο Άμστερνταμ είναι πρωτίστως συμβολική και όχι ουσιαστική. Ισχυρίζονται δε ότι η ισορροπία θα αποκατασταθεί όταν λήξει η διαμάχη ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο και διευθετηθούν οι εκκρεμείς διαφορές.
Για την ώρα, πάντως, αυτές οι διαφορές είναι αρκετές και σημαντικές, αποδεικνύοντας ότι η διαπραγμάτευση έκλεισε όπως-όπως, για πολιτικούς κυρίως λόγους, με το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών σε αρκετά μέτωπα απλώς να αναβάλλεται.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις