Οφειλές : Ποιες παγώνουν, ποιες πληρώνονται μέχρι τέλος Φεβρουαρίου
Οι οφειλές έχουν αρχίσει και γίνονται βουνό για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επαγγελματίες
«Πάγο» σε οφειλές προς την εφορία βάζουν το νέο lockdown στην Αττική που ισχύει από σήμερα και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Στο υπουργείο Οικονομικών αντιλαμβάνονται ότι η αγορά χρειάζεται ανάσες, αλλά από τη άλλη και ο προϋπολογισμός χρειάζεται να γεμίζει από τους φόρους, προκειμένου να χρηματοδοτεί την λειτουργία της οικονομίας και μέρος από τα συνεχή πακέτα στήριξης.
Ποιες οφειλές «παγώνουν»
Μέχρι στιγμής η απόφαση που έχει ληφθεί είναι να «παγώσουν» οι πληρωμές οφειλών του Φεβρουαρίου για τους πληττόμενους.
Η απόφαση αυτή φαίνεται να είναι μονόδρομος, αφού το νέο αυστηρό lockdown στερεί από την οικονομία πόρους και περιορίζει το εισόδημα των φορολογουμένων.
Κατά συνέπεια εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή εργασίας, και επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θα έχουν τη δυνατότητα και για τον Φεβρουάριο, να μην πληρώσουν τη δόση ή τις δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών οι οποίες κανονικά θα πρέπει να εξοφληθούν έως τις 26 Φεβρουαρίου.
Οι δόσεις των ρυθμίσεων του Φεβρουαρίου που θα «παγώσουν» θα μετατεθούν για πληρωμή μετά το τέλος των υπολοίπων μηνιαίων δόσεων που ακολουθούν.
Τι δεν παρατείνεται
Στην ώρα τους και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του μήνα, θα πρέπει να πληρωθούν η 8η δόση του φόρου εισοδήματος, η 6η δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία καθώς και τα τέλη κυκλοφορίες του 2021.
Για εκείνους που δυσκολεύονται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, μπορούν να τις ρυθμίσουν σε δόσεις, εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας.
Για τα τελευταία υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις, για εκείνους που διαθέτουν πιστωτική κάρτα, αφού οι περισσότερες τράπεζες έχουν ανάλογα προγράμματα.
Η πάγια ρύθμιση της εφορίας προβλέπει πληρωμή φόρων έως και 24 μηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για τακτικές οφειλές (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος) ή σε 48 μηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς κ.α.).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν το ενδεχόμενο για περισσότερες δόσεις ή άλλου τύπου διευκολύνσεις για την εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών της πανδημίας αλλά μόνο για όσους πραγματικά έχουν πληγεί και τις χρειάζονται για να σταθούν όρθιοι.
Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το επόμενο διάστημα σε συνάρτηση με την εξέλιξη της πανδημία και τις δημοσιονομικές αντοχές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις