Κοροναϊός : Παράταση των σκληρών μέτρων προεξοφλούν οι ειδικοί, με το lockdown να είναι μόνο… στα χαρτιά
Η επιβολή lockdown δύο εβδομάδων που ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης στην Αττική αναμένεται να λειτουργήσει ως κυματοθραύστης για τη μετάδοση του κοροναϊού, δίνοντας πολύτιμο χρόνο στα νοσοκομεία του Λεκανοπέδιου για να αντιμετωπίσουν τις εκατοντάδες περιστατικά
- Στέλεχος της ΑΑΔΕ σε κύκλωμα που διακινούσε ποτά «μπόμπες» – Δώδεκα συλλήψεις
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Airbnb: Ρεκόρ ανόδου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2024
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
Με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού να θεριεύει τη διασπορά της πανδημίας και με το σύστημα Υγείας σε πίεση, οι πολίτες καλούνται να διαχειριστούν την κατάσταση τους επόμενους δύο μήνες. Η σκληρή καραντίνα και ο εμβολιασμός είναι τα όπλα κατά της πανδημίας, με την κυβέρνηση να θέτει νέο ορόσημο το Πάσχα.
Η επιβολή lockdown δύο εβδομάδων που ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης στην Αττική επιδιώκεται να λειτουργήσει ως κυματοθραύστης για τη μετάδοση του κοροναϊού, δίνοντας πολύτιμο χρόνο στα νοσοκομεία του Λεκανοπέδιου για να αντιμετωπίσουν τις εκατοντάδες περιστατικά.
Ήδη, πάντως, επιστήμονες προειδοποιούν πως ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος και παράταση της καραντίνας και μετά την 28η Φεβρουαρίου. Μάλιστα, για σύστημα «βεντάλια» μέχρι το Πάσχα προϊδέασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η οικονομία να ανοίγει και να κλείνει ανά δύο εβδομάδες, μέχρι να προχωρήσει και ο εμβολιασμός, και έτσι στις αρχές Μαΐου η περιπέτεια της πανδημίας να αρχίσει να οδεύει προς το τέλος της.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών δείχνουν προς παράταση του «λουκέτου», καθώς προειδοποιούν για αύξηση των νοσηλειών τις επόμενες ημέρες, πριν αρχίσει να φαίνεται το «αποτύπωμα» των νέων μέτρων.
Με τα δεδομένα, λοιπόν, αυτά μόνο ως επιβαρρυντικός παράγοντας μπορεί να λειτουργήσει η εικόνα που επικράτησε στην Αττική την πρώτη ημέρα του αυστηρού lockdown. Οι εικόνες από τους δρόμους δεν θύμιζαν σε τίποτα τις αντίστοιχες του περσινού Μαρτίου, όταν είχαν τεθεί για πρώτη φορά σε ισχύ μέτρα καθολικού lockdown στο Λεκανοπέδιο, με την παράταση των αυστηρών μέτρων -εφόσον η κινητικότητα παραμείνει το ίδιο απογοητευτική τις επόμενες ημέρες- να θεωρείται προδιαγεγραμμένη.
Σε υψηλά επίπεδα ο δείκτης κρουσμάτων
Την εικόνα έξαρσης, που οδήγησε και στην απόφαση για επαναφορά του ολικού lockdown στην Αττική, αποτυπώνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα και ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο.
Την Πέμπτη, ο δείκτης των κρουσμάτων παρέμεινε στα ίδια περίπου υψηλά επίπεδα, καταγράφοντας 1.327 νέες μολύνσεις σε όλη τη χώρα. Σταθερά σχεδόν τα μισά εντοπίζονται στην Αττική, που μέτρησε 650, ενώ τα δεδομένα στη Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο των ειδικών, μια και σημειώθηκε νέα αύξηση κρουσμάτων σε σχέση με χθες. Μάλιστα, αύριο αναμένονται σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την επιβολή ή όχι αυστηρότερων μέτρων.
Ενδεικτικά της κατάστασης στο Λεκανοπέδιο ήταν και τα αποτελέσματα της μελέτης των αστικών λυμάτων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκο Θωμαΐδη, οι φορείς (συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί) υπολογίζονται μεταξύ 80.000 και 90.000 στην Αττική.
Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, αναμένεται αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες, ενώ από τη μεθεπόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποτυπωθεί στους δείκτες ο περιορισμός της διασποράς λόγω των νέων μέτρων. Ως προς το ενδεχόμενο να χρειαστεί παράταση, επισήμανε ότι οι προηγούμενες εμπειρίες έδειξαν ότι απαιτήθηκαν πέντε εβδομάδες.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι εφόσον εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα του lockdown, τα κρούσματα στην Αττική μπορούν να μειωθούν έως τις αρχές Μαρτίου ακόμη και στα 100 με 150 την ημέρα. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του lockdown, δήλωσε πως εάν διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες η αποσυμπίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) θα είναι καλύτερη.
Από την πλευρά της, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Μαρία Τσολιά, δεν απέκλεισε επίσης χρονική επέκταση των μέτρων. Για να μπορέσουμε να ξανανοίξουμε, η καθηγήτρια έθεσε ως προϋπόθεση τη μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων και να σταματήσει η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. «Προβλέπουμε μια αύξηση των εισαγωγών τις επόμενες μέρες, προτού δούμε μείωση» είπε.
Σε μια πιο απαισιόδοξη εκτίμηση, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας, ο οποίος παρακολουθεί την πανδημία μέσω διαγνωστικού μοντέλου σημείωσε πως είχε προβλεφθεί ότι τα κρούσματα θα ανέβουν πάλι και θα φτάσουν στο σημερινό επίπεδο. Σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο, στις αρχές του Μάρτη τα κρούσματα του κοροναϊού θα έχουν σκαρφαλώσει στις 2.400.
Ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι το μοντέλο δεν περιλαμβάνει το lockdown στο οποίο τώρα βρισκόμαστε, ωστόσο «είναι σχεδόν προεξοφλημένες οι προβλέψεις που κάνει καθότι τα μέτρα που παίρνουμε σήμερα καθυστερούν δύο με δυόμιση εβδομάδες να δώσουν το αποτύπωμά τους».
«Κοκκίνισε» η Αττική
Η επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής αποτυπώνεται και στο Eυρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, καθώς εντάσσει το Λεκανοπέδιο στις κόκκινες περιοχές, παρότι διατηρεί την υπόλοιπη χώρα στο «κίτρινο» και την περιοχή της Ηπείρου στο «πράσινο».
Η περιφέρεια της πρωτεύουσας χρωματίζεται με «κόκκινο», που σημαίνει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.
Ως προς τον δείκτη θετικότητας, η Ελλάδα παραμένει ολόκληρη στο «πράσινο», την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να βρίσκεται στο «κίτρινο». Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 4.
Οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Έως και 100% αυξημένη η κίνηση
Πάντως, οι εικόνες από τους δρόμους της Αθήνας την Πέμπτη δεν θύμιζαν σε τίποτα τις αντίστοιχες του περσινού Μαρτίου, όταν είχαν τεθεί για πρώτη φορά σε ισχύ μέτρα καθολικού lockdown στο λεκανοπέδιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Περιφέρεια Αττικής, κατεγράφη κινητικότητα αυξημένη έως και 100% σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, κινούμενη κατά μέσο όρο στο 50% πάνω από τα αντίστοιχα ποσοστά της πρώτης ημέρας lockdown του Μαρτίου 2020.
Να σημειωθεί ότι τα σχετικά στοιχεία προκύπτουν με την αξιοποίηση 1000 μετρητών που έχει εγκαταστήσει η Περιφέρεια Αττικής στους κυριότερους οδικούς άξονες αρμοδιότητάς της.
Ειδικότερα, οι οδικές αρτηρίες που καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με τις 23-03-2020 είναι:
- Λ. Βασ. Σοφίας + 109.6%
- Λ. Ποσειδώνος + 92.9%
- Λ. Κηφισού + 87.9%
«Εντυπωσιακά» χαρακτήρισε τα στοιχεία αυτά ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «προκαλούν προβληματισμό, καθώς συγκρίνουμε κυκλοφοριακά δεδομένα δύο lockdown περίπου ίδιου τύπου. Με τη συνδρομή της ομάδας των συγκοινωνιολόγων μας και αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο τεχνολογίας μελετάμε και αξιοποιούμε τα στοιχεία που προκύπτουν. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στην υπηρεσία των πολιτών και να μεριμνούμε για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις