Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα : Σε ποιες επιφάνειες επιβιώνει λιγότερο ο κοροναϊός

Έρευνα : Σε ποιες επιφάνειες επιβιώνει λιγότερο ο κοροναϊός

Τι δείχνουν τα στοιχεία που προέκυψαν

Ο κοροναϊός μεταδίδεται -κυρίως- αερογενώς μέσω σωματιδίων που εισπνέονται, όμως και οι μολυσμένες επιφάνειες παίζουν ρόλο στη μετάδοση.

Μία νέα ινδική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο πιο πορώδης είναι μία επιφάνεια, πάνω στην οποία πέφτουν και μένουν για ένα διάστημα τα σταγονίδια του κοροναϊού, τόσο λιγότερο χρόνο αυτά θα επιβιώσουν και έτσι θα μειωθεί η πιθανότητα μόλυνσης των ανθρώπων.

Οι ερευνητές του Ινδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Βομβάης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Physics of Fluids» του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής, βρήκαν ότι ο κοροναϊός μπορεί να ζήσει έως επτά ημέρες σε ανοξείδωτο χάλυβα, έως τέσσερις ημέρες σε γυάλινη επιφάνεια, έως δύο ημέρες σε ύφασμα και έως μόνο τρεις ώρες σε χαρτί.

«Με βάση τα ευρήματά μας, συνιστούμε τα έπιπλα σε νοσοκομεία και γραφεία, τα οποία είναι φτιαγμένα από μη πορώδη υλικά, όπως γυαλί, χάλυβα ή πλαστικοποιημένο ξύλο, να καλύπτονται από πορώδη υλικά, όπως υφάσματα, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος μόλυνσης κατά την επαφή με αυτά», δήλωσε η ερευνήτρια Σανγκαμίτρο Τσάτερτζι.

Οι πορώδεις επιφάνειες διευκολύνουν την εξάτμιση των σταγονιδίων, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Το 99,9% του υγρού περιεχομένου ενός σταγονιδίου εξατμίζεται μέσα σε λίγα λεπτά. Μετά, όμως, από αυτό το αρχικό στάδιο, παραμένει στις στερεές επιφάνειες ένα μικροσκοπικό λεπτό υγρό φιλμ, μέσα στο οποίο ο ιός μπορεί ακόμη να επιβιώσει. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η οριστική εξάτμιση αυτού του εναπομείναντος φιλμ πάνω στις πορώδεις επιφάνειες είναι πολύ πιο γρήγορη σε σχέση με τις μη πορώδεις και αδιαπέραστες.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν την κάλυψη με πορώδη υλικά των καθισμάτων και άλλων επιφανειών σε καταστήματα, εστιατόρια, τρένα, αίθουσες αναμονής αεροδρομίων κ.ά. Από την άλλη πλευρά, οι χάρτινες συσκευασίες, που χρησιμοποιούνται συχνά στο ηλεκτρονικό εμπόριο για τη διακίνηση των προϊόντων, μπορούν να θεωρηθούν σχετικά ασφαλείς, σύμφωνα με τους Ινδούς ερευνητές, επειδή είναι πορώδεις και δεν επιτρέπουν στον κοροναϊό να ζήσει για πολύ πάνω τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Must in

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ανεξαρτήτως πρακτικής εφαρμογής, τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ενισχύουν την πίεση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να μετατοπιστούν από την υποστήριξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024