Τι είναι το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ και πώς συνδέεται με τον κοροναϊό
Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους μη εμβολιασμένους
Την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε ο αστήρικτος ισχυρισμός του Μιχάλη Γιαννάκου, προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, ότι τα νευρολογικά συμπτώματα που εμφάνισε νοσοκόμα στην Κέρκυρα προκλήθηκαν από το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.
Στην πραγματικότητα, η πάθηση αυτού του είδους είναι πιθανότερο να προκληθεί από τον ίδιο τον ιό παρά από το εμβόλιο.
Σπάνιο σύνδρομο
Η άτυχη γυναίκα φέρεται να εκδήλωσε το νευρολογικό σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ (Guillain–Barré), μια πάθηση που εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο περιφερικό νευρικό σύστημα.
Το αυτοάνοσο σύνδρομο είναι εξαιρετικά σπάνιο καθώς πλήττει ένα με δύο άτομα ανά 100.000 πληθυσμού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2011 στην επιθεώρηση Neuroepidemiology.
H νόσος εμφανίζεται αιφνίδια και προκαλεί πόνο, μυϊκή αδυναμία ή παράλυση που ξεκινά από τα άκρα και μπορεί να επεκταθεί μέχρι τον κορμό σε διάστημα ημερών ή ωρών.
Μόνο το 7,5% των ασθενών χάνει τη ζωή του, αν και η ανάρρωση μπορεί να απαιτήσει μήνες ή χρόνια. Στο ένα τρίτο των περιπτώσεων η αδυναμία είναι μόνιμη.
Η σχέση με τα εμβόλια και τον κοροναϊό
Η αιτία του συνδρόμου παραμένει άγνωστη, είναι όμως γεγονός ότι σε σπάνιες περιπτώσεις η εκδήλωσή του μπορεί να συνδέεται με εμβόλια.
Μικρή αύξηση στην επίπτωση (συχνότητα) του συνδρόμου παρατηρήθηκε μετά τον εμβολιασμό κατά της επιδημίας της γρίπης των χοίρων που ξέσπασε το 1976.
Συνολικά 362 κρούσματα Γκιγιέν-Μπαρέ καταγράφηκαν σε διάστημα έξι εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό 45 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 στο American Journal of Epidemiology.
Εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν σε επόμενες επιδημίες γρίπης βρέθηκαν να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης του συνδρόμου το πολύ κατά ένα επιπλέον κρούσμα ανά εκατομμύριο εμβολιασμών, έδειξε μελέτη στο New England Journal of Medicine.
Πολυάριθμες άλλες μελέτες, όπως αυτή στο Journal of the Peripheral Nervous System, έχουν δείξει ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερσταθμίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου.
Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο ιός της γρίπης αυξάνει τον κίνδυνο Γκιγιέν-Μπαρέ πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε εμβόλιο, όπως επισήμανε μελέτη στο Clinical Infectious Diseases.
Το ίδιο φαίνεται ότι ισχύει για τον κοροναϊό: «Το Γκιγιέν-Μπαρέ εμφανίζεται ανά δύο περιστατικά στις 100.000. Όσοι έχουν κοροναϊό αντιμετωπίζουν 8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν Γκιγιέν Μπαρέ» δήλωσε στο Mega o Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ, επικαλούμενος πρόσφατη μελέτη.
«Σε όλο τον κόσμο ως σήμερα έχουν γίνει 150 εκατ. εμβόλια κατά του κοροναϊού. Δεν έχει υπάρξει ποτέ αυτή η επιπλοκή. Ο ΕΟΔΥ των ΗΠΑ έχει επίσημη οδηγία ότι όσοι έχουν περάσει Γκιγιέν-Μπαρέ στο παρελθόν οφείλουν να εμβολιαστούν, γιατί αν κολλήσουν κοροναϊό έχουν 8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν Γκιγιέν-Μπαρέ», ξεκαθάρισε.
Τα λεγόμενα του δρ Βασιλακόπουλου στηρίζονται από πληθώρα μελετών, αν και η σχέση του συνδρόμου με την Covid-19 δεν έχει επιβεβαιωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ