Βρετανία : Προειδοποίηση για ενδεχόμενο απαγόρευσης ακόμη και των εγχώριων ταξιδιών το καλοκαίρι
Η ανακοίνωση του υπουργού μεταφορών της χώρας προκαλεί ανησυχίες όχι μόνο για τους πολίτες της Βρετανίας, αλλά και για τις χώρες που τους υποδέχονται στη διάρκεια του καλοκαιριού
Εδώ και αρκετό καιρό γίνεται λόγος για την ανυπομονησία των Βρετανών να φύγουν για τις επόμενες διακοπές τους, η οποία έχει αποδειχθεί μέσω των κρατήσεων που ήδη πραγματοποιούν για το καλοκαίρι του 2021, μεταξύ άλλων και στη χώρα μας.
Όμως το στοίχημα του φετινού καλοκαιριού έγινε πιο αβέβαιο από ποτέ, αφού η κυβέρνηση της χώρας προειδοποίησε την Τετάρτη ότι ακόμη και οι διακοπές εντός της χώρας ενδέχεται να απειλούνται.
Ήδη οι αρχές της Βρετανίας έχουν αναφέρει ότι τα διεθνή ταξίδια ενδέχεται να μην είναι εφικτά εντός του έτους. Τώρα, όμως, ο υπουργός μεταφορών τα χώρας, Γκραντ Σαπς, ανέφερε ότι ακόμη και οι εκδρομές εντός των συνόρων ενδέχεται να είναι εκτός του φάσματος των φετινών δυνατοτήτων.
Οι ειδήσεις έφτασαν αφού πρώτα ο υπουργός υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ, ανακοίνωσε ότι οι αφίξεις στη Βρετανία που ισχυρίζονται ψευδώς ότι δεν έχουν βρεθεί σε καμία από τις χώρες της «κόκκινης λίστας» του κοροναϊού κινδυνεύουν να περάσουν έως και 10 έτη στη φυλακή ή να καταβάλουν πρόστιμο 10.000 στερλίνων.
«Μέχρι να γνωρίζουμε τον δρόμο για την έξοδο από το lockdown, πράγμα αδύνατον μέχρι να έχουμε στη διάθεσή μας περαιτέρω στοιχεία, αλλά και περισσότερες πληροφορίες για τους εμβολιασμούς, σας παρακαλώ να μην κάνετε κρατήσεις για διακοπές», τόνισε ο Σαπς σε συνέντευξή του με το BBC την Τετάρτη.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τους περιορισμούς που θα ισχύουν το καλοκαίρι, ενώ συμβούλευσε τους επίδοξους ταξιδιώτες να μείνουν στις θέσεις τους και «να μην κάνουν τίποτα» μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
Όταν ερωτήθηκε για τα σχόλια την Τετάρτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι είναι «πολύ νωρίς» για να γνωρίζει αν οι πολίτες της χώρας του θα μπορέσουν φέτος να πάνε διακοπές.
«Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν σχέδια τώρα, όμως θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο υπομονετικοί», τόνισε πριν υπονοήσει ότι θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες στα τέλη Φεβρουαρίου.
Η προειδοποίηση του υπουργού μεταφορών απογοήτευσε πολλούς βρετανούς παραθεριστές που ήλπιζαν ότι η ταχύτατη πορεία των εμβολιασμών στη χώρα τους θα τους επέτρεπε να ταξιδέψουν στο εξωτερικό στη διάρκεια της χρονιάς.
Άλλωστε, ο υπουργός τόνισε ότι μπορεί μεν η Βρετανία να έχει ήδη πραγματοποιήσει περισσότερους από 13 εκατ. εμβολιασμούς, όμως τώρα θα πρέπει να περιμένει και οι υπόλοιπες χώρες να σημειώσουν αντίστοιχη πρόοδο.
Σκληρές κυρώσεις
Η Βρετανία, που έχει θρηνήσει έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς νεκρών κοροναϊού στον κόσμο, έχοντας καταγράψει σχεδόν 4 εκατ. κρούσματα και πάνω από 115.000 θανάτους μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου, εντείνει τους ελέγχους στα σύνορά της εξαιτίας των νέων μεταλλάξεων κοροναϊού με προέλευση από τη Βρετανία και τη Βραζιλία.
Από τις 15 Φεβρουαρίου, η Βρετανοί και Ιρλανδοί πολίτες που επιστρέφουν από χώρες της «κόκκινης λίστας» (μεταξύ άλλων από τη Νότια Αφρική, την Πορτογαλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Αμερικής), θα είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν το «πακέτο καραντίνας», έναντι 1.750 στερλίνων. Σε αυτό περιλαμβάνεται η διαμονή σε ξενοδοχεία που έχουν πάρει την έγκριση της κυβέρνησης, η μετακίνηση προς τον τόπο διαμονής και τα τεστ κοροναϊού.
Όλοι οι υπόλοιποι ταξιδιώτες που έχουν βρεθεί σε αυτές τις χώρες εντός των τελευταίων 10 ημερών δεν έχουν το δικαίωμα εισόδου στη Βρετανία.
Όσοι παραβιάζουν τους κανόνες της υποχρεωτικής καραντίνας ή επιχειρούν να αποκρύψουν την παρουσία τους στις συγκεκριμένες χώρες κινδυνεύουν ακόμη και να βρεθούν στη φυλακή.
Με πληροφορίες από CNN
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις