Μητσοτάκης: Γιατί αποφασίσαμε σκληρό lockdown στην Αττική
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την απόφαση για το σκληρό lockdown στην Αττική και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμορραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
Το μοντέλο «βεντάλια» που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα για την ανάσχεση της πανδημίας στη χώρα, περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, εξηγώντας παράλληλα τους λόγους που τον οδήγησαν να λάβει τα νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην Αττική, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στους υπουργούς πως οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικές και δεν θα δεχθεί παραφωνίες.
Εξέφρασε δε την ελπίδα τα μέτρα να αποδώσουν τις επόμενες δυόμισι εβδομάδες στην Αττική, ενώ αύριο θα συζητήσει με τους ειδικούς τα στοιχεία της Θεσσαλονίκης.
Η αύξηση των νοσηλειών αλλά και τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού ήταν οι δύο λόγοι που τρόμαξαν την κυβέρνηση και αποφάσισε να προχωρήσει στο τρίτο lockdown στην Αττική, αν και τα νούμερα, σε απόλυτο επίπεδο, εξακολουθούν να μην είναι ανησυχητικά.
«Προτίμησα, λοιπόν, να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τα μέτρα αυτά πάλι μια ώρα αρχύτερα», τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακολούθως ότι «η εμπειρία μας έχει δείξει ότι τις πιο πολλές φορές τα ημίμετρα δεν λειτούργησαν ουσιαστικά και η εμπειρία του Ιανουαρίου απέδειξε επίσης ότι ένα αυστηρό lockdown, όπως αυτό που κάναμε τις πρώτες 15 μέρες του Ιανουαρίου, μπορεί να συνοδεύεται στη συνέχεια με την πλήρη λειτουργία της αγοράς και των σχολείων. Και ενδεχομένως αυτός ο κύκλος να πρέπει να επαναληφθεί, τουλάχιστον ακόμα μία φορά».
Υπογράμμισε δείχνοντας τον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC της περασμένης Πέμπτης πως η Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλύτερη θέση από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αλλά επεσήμανε πως «είπαμε, από την πρώτη στιγμή, ότι δεν θα διακινδυνεύσουμε ανθρώπινες ζωές».
Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αμφιβολία ότι αν κάνουμε τη συνολική αξιολόγηση της πανδημίας τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα. Πρέπει να περάσουμε και από αυτή τη δοκιμασία. Εύχομαι να είναι σύντομη, αλλά είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ, βλέπουμε το τέλος του τούνελ.
Σε ερώτηση σχετικά με τη χαλάρωση της αστυνόμευσης των μέτρων, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «δεν είναι δυνατόν να έχουμε -αλλά και να μπορούσαμε να το κάνουμε μάλλον δεν θα το επιδιώκαμε- να έχουμε έναν αστυνομικό δίπλα σε κάθε πολίτη. Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρξει αστυνόμευση. Πρέπει απλά να είναι πολύ πιο στοχευμένη». Απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες για τήρηση των μέτρων επεσήμανε ταυτόχρονα ότι τώρα «ξέρουμε πια πώς να κάνουμε πιο στοχευμένους ελέγχους. Αναφέρομαι παραδείγματος χάρη στο γεγονός ότι πρέπει να ελέγχουμε καλύτερα τι γίνεται στους χώρους εργασίας. Έχουμε συγκεκριμένα ποσοστά τηλεργασίας τα οποία έχουμε επιβάλλει. Εάν αυτά δεν τηρούνται, πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις. Είναι κάτι το οποίο θα το αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη αυστηρότητα. Αλλά η αστυνόμευση και αυτή, όπως το ξέρετε καλά, έχει τα όρια της και καταλαβαίνω απόλυτα ότι υπάρχει και μία κόπωση, υπάρχει μία κούραση του κόσμου, την οποία πρέπει με κάποιο τρόπο όλοι να διαχειριστούμε».
Στο σημείο αυτό πρόσθεσε πως «αν συγκρίνετε την Ελλάδα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα έλεγα ότι ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών είναι πολύ καλύτερος. Δεν έχουμε δει ακραία επεισόδια βίας κατά των μέτρων, κινήματα κατά της μάσκας. Δεν έχουμε δει ούτε καν ισχυρό αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα και αυτό νομίζω κάτι μας λέει για την ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας».
«Χρειαζόμαστε περιόδους αποσυμπίεσης»
Για το μοντέλο βεντάλια απάντησε πως μακάρι να είναι τα επιδημιολογική δεδομένα τέτοια ώστε να μη χρειαστεί να ξανακλείσουμε αλλά διευκρίνισε ότι αυτό το μοντέλο θα ακολουθείται στο εξής. Εξέφρασε την ευχή επίσης οι δυόμισι εβδομάδες να αποδειχθούν επαρκείς για την περίπτωση της Αττικής. Είπε «τονίζω, μιλάμε μόνο για την Αττική, γιατί μία άλλη περιοχή μπορεί σε μια εβδομάδα, σε δύο εβδομάδες, να δείξει άλλα επιδημιολογικά δεδομένα». Πρόσθεσε απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση για την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη πως «η Πάτρα είναι ήδη κλειστή, η Θεσσαλονίκη δεν είμαστε ακόμα ακριβώς εκεί. Θα περιμένουμε όμως να συζητήσουμε με τους ειδικούς αύριο, να εξετάσουμε τα στοιχεία. Έχουμε και μια τραυματική εμπειρία από τη Θεσσαλονίκη που σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να επαναληφθεί. Όμως αυτό το οποίο είδαμε, τουλάχιστον ως προς τη λειτουργία της οικονομίας, είναι ότι και αυτές οι τρεις εβδομάδες σχεδόν που λειτούργησε το λιανεμπόριο ήταν πάρα πολύ σημαντικές. Και από το να έχεις το λιανεμπόριο να λειτουργεί τέσσερις εβδομάδες με click away, να ημιλειτουγεί, σίγουρα και οι έμποροι που μας ακούν θα προτιμήσουν να είναι δύο εβδομάδες ανοιχτοί και ενδεχομένως δύο εβδομάδες κλειστοί, αν αυτό πάλι είναι απαραίτητο.
Αποδεικνύεται ότι χρειαζόμαστε περιόδους αποσυμπίεσης. Αυτό το οποίο κάναμε μετά τα Χριστούγεννα ήταν αυτό που μας επέτρεψε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο και να κερδίσουμε τουλάχιστον ένα μεγάλο κομμάτι του τζίρου του Ιανουαρίου».
Σε ερώτηση για το αν ήταν λάθος να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο τόσο κοντά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως δεν ήταν κατά την άποψή του «διότι τα επιδημιολογικά δεδομένα εκείνη την εποχή το επέτρεπαν. Το πιο δύσκολο πράγμα αυτή τη στιγμή, είναι να βάζει κανείς προτεραιότητες μεταξύ εκπαίδευσης από τη μία και οικονομίας από την άλλη. Δεν είναι εύκολο αυτό. Έχουμε κρατήσει τα παιδιά αρκετές εβδομάδες εκτός σχολείων. Κάθε εβδομάδα στο σχολείο είναι κέρδος. Για τα παιδιά είναι πιο δύσκολο το «άνοιξε-κλείσε». Για το λιανεμπόριο μπορεί να είναι πιο εύκολο. Μακάρι να μπορούσαμε να καταφέρουμε να κρατήσουμε τα παιδιά στην Αττική στο σχολείο, οι ειδικοί μας υπέδειξαν ότι αυτό δεν θα ήταν το ενδεδειγμένο. Αλλά σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, ευτυχώς, τα σχολεία λειτουργούν ακόμα κανονικά.
Και θέλω επίσης να τονίσω ότι τα σχολεία είναι κλειστά ως προς τη φυσική παρουσία των παιδιών, η τηλεκπαίδευση όμως στο σύνολό της -και αυτό οφείλεται και στους μαθητές, αλλά και στους καθηγητές- είναι μία μεγάλη επιτυχία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Θέλω να θυμίσω ότι άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, δεν έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν καθολική τηλεκπαίδευση σε όλους τους μαθητές».
Επεσήμανε ότι έχει ζητήσει από την υπουργό Παιδείας να γίνουν προσαρμογές στο πρόγραμμα και θα υπάρξουν προτάσεις προκειμένου να κερδίσουμε ό, τι περισσότερο μπορούμε. Στόχος παραμένει να γίνουν κανονικά οι Πανελλήνιες με μειωμένη ύλη που οι μαθητές γνωρίζουν ήδη και να καλυφθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το εκπαιδευτικό κομμάτι που διευκολύνεται σημαντικά από την τηλεκπαίδευση. «Τονίζω, όμως, ότι εάν δεν είχαμε στη διάθεσή μας το εργαλείο της τηλεκπαίδευσης πιθανώς να σας έδινα μία διαφορετική απάντηση. Αλλά θα γίνουν κάποιες προσαρμογές και νομίζω το καταλαβαίνουν όλοι. Ενδεχόμενη επέκταση του διδακτικού έτους, κάποιος περιορισμός των διακοπών του Πάσχα. Νομίζω ότι όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία είναι αναμενόμενα».
«Θα ήταν παράνομη μια διμερής συμφωνία για τα εμβόλια»
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως σκέφτηκε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε διμερή συμφωνία για προμήθεια εμβολίων, ωστόσο όπως είπε τελικά απέρριψε το σενάριο αυτό.
«Θα ήταν παράνομο, θα ξεφεύγαμε από το Ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη από το όφελος», είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε πως «από τον Απρίλιο δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα εμβόλια. Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε ότι δεν θα είναι έτσι η ζωή μας για πάντα. Δεν θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε διαρκώς. Αρχές Μαΐου τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά. Προφήτης δεν είμαι. Τα εμβόλια φαίνονται να καλύπτουν τις μεταλλάξεις».
«Στο πιο κρίσιμο ζήτημα που είναι του εμβολιασμού, το μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο. Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη ελληνική δημόσια διοίκηση. Τα εμβόλια μας επιτρέπουν ότι όταν θα φτάσουμε στο Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος των άνω των 60. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι καθώς θα μπαίνουμε στην άνοιξη και η οικονομία θα πρέπει να ανοίγει, θα έχουμε τουρισμό πίσω, θα αφήνουμε πίσω την πανδημία», είπε σε άλλη αποστροφή του λόγου του ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Όσο περισσότερα εμβόλια έχουμε, τόσο περισσότερα μπορούμε να κάνουμε. Καλά έκανε η Ευρώπη και αγόρασε τα εμβόλια μαζί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην παράδοση».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις