Σύγκλιση Μητσοτάκη και Τσίπρα για τη «φύλαξη» και τις κάμερες στα ΑΕΙ
Παρά το νέο γύρο αντιπαράθεσης που προκάλεσαν οι πρωτολογίες στη Βουλή μεταξύ των Κ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του καλωσόρισε την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη φύλαξης των ΑΕΙ. Τι είπε ο κ. Τσίπρας τασσόμενος υπέρ της χρήσης καμερών
Παρά το νέο γύρο αντιπαράθεσης που προκάλεσαν οι πρωτολογίες στη Βουλή μεταξύ των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του επιχειρηματολογώντας εκ νέου υπέρ του νομοσχεδίου των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, καλωσόρισε την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της φύλαξης των ΑΕΙ.
Αλλαγή στάσης – Συμφωνούν οι συνιστώσες;
«Να κλείσω με τον τρόπο που φυλάσσονται τα πανεπιστήμια» είπε ο κ. Μητσοτάκης επανερχόμενος στα περί «ανομίας και βίας στα ΑΕΙ» και τόνισε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα: «Έχω διακρίνει μια αλλαγή στάσης. Ομολογείτε ανοιχτά ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Την άποψή σας τη συμμερίζονται και τα άλλα στελέχη του κόμματός σας; Δεν θα πω ότι είναι άστοχη η μεταμφίεση σας λόγω καρναβαλιού. Θεωρώ ειλικρινή την τοποθέτησή σας από τη μεριά σας. Πόσο όμως απηχεί τις απόψεις που έχουν για το θέμα οι συνιστώσες σας;».
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το «πραγματικό πρόβλημα» με τη «βία» στα πανεπιστήμια είναι ότι «συγκεκριμένες μειοψηφίες συγκεκριμένης ιδεολογικής απόχρωσης θέλουν να επιβάλλουν την άποψη τους. Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος». Προς αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός αιτιολόγησε την ίδρυση ειδικού αστυνομικού σώματος εγκαθιδρυμένου στα πανεπιστήμια επειδή «άλλες μέθοδοι δεν είχαν στο παρελθόν αποτελεσματικότητα» για να υπάρχει «ελεγχόμενη είσοδος».
Big Brother
Μάλιστα επέπληξε τον κ. Τσίπρα ότι απαξιώνει τους ειδικούς φρουρούς που «έχουν επιφορτιστεί από το σύνταγμα να φορούν το εθνόσημο και να προστατεύουν όλους μας».
Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζοντας φωτογραφίες από δύο κέντρα ελέγχου με κάμερες στο Cambridge και την Oxford απορρίπτοντας την κριτική για τη δημιουργία Big Brother στα πανεπιστήμια. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε «σε όλα τα αμερικανικά πανεπιστήμια υπάρχει ένοπλη πανεπιστημιακή αστυνομία» και τόνισε ότι η κυβέρνηση βάζει «τάξη στο χάος».
Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στην επιτήρηση
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δεν απάντησε κάτι σε αυτά παρά μόνο στάθηκε στο ζήτημα της χρήσης των καμερών για τη φύλαξη των πανεπιστήμιων λέγοντας προς τον κ. Μητσοτάκη:
«Οι φωτογραφίες που δείξατε δείχνουν ότι οι νέες τεχνολογίες βοηθούν στην επιτήρηση. Το συζητήσατε με τους πρυτάνεις; Εσείς ως υπουργός διώξατε μέσα σε μια νύχτα εκατοντάδες φύλακες-δημόσιους υπαλλήλους από σχολεία και πανεπιστήμια. Αυτοί οι φύλακες που θα μπορούσανε να εκπαιδευτούν, θα μπορούσανε να κάνουν επιτήρηση. Δεν την κάνουν αστυνομικοί στο Cambridge και την Oxford.
Πρόσθεσε πάντως ο κ. Τσίπρας ότι «δεν βρήκατε να πείτε κάτι για τη ΔΑΠ, την δική σας παράταξη. Ούτε μια κουβέντα δεν βρήκατε να πείτε ότι η βία δεν είναι μονόπλευρη» προσθέτοντας ότι βουλευτής της ΝΔ έγινε υφυπουργός ενώ ως στέλεχος της ΔΑΠ είχε δείρει τον πρύτανη και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ως «υποκριτή» για τα ζητήματα της βίας και της ανομίας.
Αξιακό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της βάσης εισαγωγής χαρακτηρίζοντάς το ως «αξιακό ζήτημα» και ως υποχρέωση του φοιτητή να καταβάλλει μια ελάχιστη προσπάθεια εισαγωγής για δωρεάν φοίτηση στα δημόσια πανεπιστήμια.
Αναρωτήθηκε μάλιστα από που προκύπτει ότι 24000 παιδιά θα μείνουν εκτός ανώτατης εκπαίδευσης και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι σπέρνει τον πανικό. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των διαγραφών φοιτητών καθώς όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να απολαμβάνουν τα «προνόμια της αιώνιας φοίτησης».
Οι απόφοιτοι των κολεγίων και τα «φτηνά κόλπα»
Σε ότι αφορά τα ιδιωτικά κολέγια ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε αυτούς που θέλουν να τις πληρώσουν και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ρώτησε: «Αλλά αφού είσαστε αρνητικός στα κολέγια γιατί η δικιά σας κυβέρνηση έδινε τη δυνατότητα και στους αποφοίτους να κάνουν αίτηση για θέσεις αναπληρωτών καθηγητών στα σχολεία;».
«Δεν υπάρχει εμβόλιο για την υποκρισία και το λαϊκισμό σας κ. Τσίπρα» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Μάλιστα στην αιχμή του κ. Μητσοτάκη για το ότι έγιναν δεκτοί απόφοιτοι των ιδιωτικών κολεγίων για θέσεις αναπληρωτών καθητηγών στη μέση εκπαίδευση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «φτηνά κόλπα» προσθέτοντας:
«Υπήρχε μνημονιακή δέσμευση και αναγκαστήκαμε να διατηρήσουμε μια νομοθετική ρύθμιση που προέβλεπε να πηγαίνουν και από τα κολέγια. Μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια και την αυστηρή επιτήρηση, νομοθετήσαμε και το καταργήσαμε αυτό. Και προχωρήσαμε σε μόνιμους διορισμούς. Αδιάβαστος και σ’ αυτό κ. Μητσοτάκης».
Κουτοπονηριά
Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι οι εισαχθέντες φοιτητές με το νέο νόμοσχέδιο θα είναι λιγότεροι κατά 25% του συνολικού αριθμού που θα δώσουν εξετάσεις.
Και τόνισε: «Αυτοί που θα μείνουν απ’ έξω τι κριτήριο θα έχουν για την εισαγωγή στο κολέγιο; Πορτοφόλι για τους γονείς τους. Σας ενδιαφέρει κ. Μητσοτάκη η αριστεία και θα αφήσετε εκτός αυτούς που θα πάνε στα ιδιωτικά κολέγια χωρίς κριτήριο τη βαθμολογία;».
Επανερχόμενος στη μείωση των φοιτητών που θα εισαχθούν στα ΑΕΙ ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι θα είναι 24 χιλιάδες που θα κοπούν αν σε όλα τα Ανώτατα Ιδρύματα μπει η κατώτερη δυνατή βάση και πρόσθεσε ότι το πιθανότερο είναι ότι θα κοπούν περισσότεροι.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για κουτοπονηριά της κας Κεραμέως και του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «έχετε συγκεκριμένο ταξικό στόχο (σ.σ. μείωση του αριθμού των φοιτητών) και πάτε να πετάξετε το μπαλάκι στις διοικήσεις των πανεπιστημίων» με τον ορισμό της βάσης εισαγωγής.
Αναφέρθηκε δε στα εσπερινά λύκεια όπου υπήρχε ένα 1% που έμπαιναν στα ΑΕΙ. «Με τη βάση το καταργείτε αυτό. Πιστεύετε ότι πρέπει να καταργηθεί αυτό; Σ’ αυτά τα παιδιά της βιοπάλης βρίσκεται η αριστεία» είπε ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι έτσι θα μείνουν εκτός ΑΕΙ οι 600 μαθητές που περνούσαν κάθε χρόνο χάρη στο 1% και έκανε λόγο για ταξικότητα στη γνώση και τη μόρφωση.
Λιμνάζοντες
Σε ότι αφορά τους «αιώνιους φοιτητές» ο κ. Τσίπρας ότι «θα προτιμούσα τον όρο «λιμνάζοντες»» και τόνισε ότι η διαγραφή τους δεν θα βοηθήσει τα πανεπιστήμια, καθώς από την σημερινή αναλογία καθηγητή-φοιτητή που είναι το 1 προς 40 θα πάμε στο 1 προς 32 ενώ στην Ευρώπη είναι 1 προς 15 η ίδια αναλογία καθηγητή – φοιτητή. Συμπλήρωσε δε ο κ. Τσίπρας ότι «αυτοί οι φοιτητές δεν επιβαρύνουν κανένα. Αν αυτοί οι άνθρωποι θελήσουν να τελειώσουν πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία» αντιπαραβάλλοντας την αντίφαση που υπάρχει στη διαγραφή των φοιτητών όταν την ίδια ώρα ζητείται η «δια βίου εκπαίδευση» για όλους.
- Airbnb: Οι αλλαγές στη λειτουργία τους και η ανατροπή στις μισθώσεις
- Ουκρανία: Το κοινοβούλιο αναβάλλει τη συνεδρίασή του
- Μπενιαμίν Νετανιάχου: Μίλησε για νέα «δίκη του Ντρέιφους» μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
- Τρίτο κόμμα με τη βούλα, μίκρυνε η παρεούλα
- Τις ακριβότερες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή έχει η Ελλάδα
- Συνταγή: Λαχταριστό κιουνεφέ