Balkan Insight: Καταγγελίες για αστυνομική βία από την ΕΛ.ΑΣ στα φοιτητικά συλλαλητήρια
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στον νόμο που αποσύρθηκε το 2019 και απαγόρευσε εδώ και καιρό στην αστυνομία να εισέλθει σε πανεπιστημιακούς χώρους, σε μνήμη εκείνων που σκοτώθηκαν το 1973 όταν το στρατιωτικό καθεστώς συνέτριψε βίαια την εξέγερση στο Πολυτεχνείο.
- ΗΠΑ: Κρίσιμο 48ωρο – Ο Τραμπ οδηγεί τη χώρα σε… shutdown
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Στην κριτική που ασκείται σε βάρος της ελληνικής αστυνομίας για υπερβολική βία αναφέρεται σε σημερινό του δημοσίευμα του Balkan Insight.
Το δημοσίευμα μάλιστα αναφέρεται και στα περιστατικά που καταγράφτηκαν σε βίντεο, όπου αστυνομικοί φαίνεται να σπρώχνουν φωτορεπόρτερ, που κάλυπταν την πορείες κατά του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.
Σε καταγγελία της δε η ΕΦΕ κατήγγειλε και τραυματισμό φωτορεπόρτερ από άντρες των ΜΑΤ.
Το νέο νομοσχέδιο επιτρέπει, μεταξύ άλλων, στην αστυνομία να διατηρεί την παρουσία της στις πανεπιστημιουπόλεις.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στον νόμο που αποσύρθηκε το 2019 και απαγόρευσε εδώ και καιρό στην αστυνομία να εισέλθει σε πανεπιστημιακούς χώρους, σε μνήμη εκείνων που σκοτώθηκαν το 1973 όταν το στρατιωτικό καθεστώς συνέτριψε βίαια την εξέγερση στο Πολυτεχνείο.
Ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Ζίλος, ο οποίος κάλυπτε τις διαδηλώσεις, κατήγγειλε στο Balkan Insight την «επικίνδυνη καταστολή» σε βάρος πολιτών και εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Πέραν του περιστατικού του αφορούσε ξυλοδαρμό φωτορεπόρτερ «η αστυνομία έχει αποτρέψει πολλές φορές τη δουλειά μας, κόβοντας την πρόσβασή μας χωρίς λόγο και μπλοκάροντας τις κάμερές μας με τα χέρια ή το σώμα τους» αναφέρει.
Ο Νίκος Μαρκάτος, πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, δήλωσε στον σε ραδιοφωνικό σταθμό πως η αστυνομία «πηδούσε στα πεζοδρόμια με τις μοτοσικλέτες τους» και ότι μία από αυτές τις μοτοσικλέτες τραυμάτισε ένα κορίτσι με αποτέλεσμα να χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο – «στο ίδιο νοσοκομείο με τον γιό μου, τον οποίο έσπρωξαν και έπεσε κάτω με αποτέλεσμα να γυρίσει τον ώμο του».
Ο Μαρκάτος αναφέρθηκε και σε έναν τρίτο μαθητής που χτυπήθηκε στο πηγούνι με πυροσβεστήρα από αστυνομικό κατά τη διαδήλωση, σπάζοντας το οστό του πηγουνιού και μερικά δόντια.
Οι φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την αστυνομία να επιτίθεται βίαια στους διαδηλωτές και να τους χτυπούν αφού τους έχουν φορέσει χειροπέδες.
Η ένωση φωτορεπόρτερ καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων από την αστυνομία, λέγοντας ότι αυτό τείνει να γίνει «συνήθεια» και προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει «καθήκον να μας ενημερώσει εάν εξακολουθεί να υπάρχει ελευθερία του τύπου».
Μάλιστα το δημοσίευμα αναφέρεται και στους νέους κανόνες που ισχύουν στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με τους οποίους οι δημοσιογράφοι και φωτογράφοι θα δουλεύουν εντός ενός «προστατευμένου πλαισίου» που θα καθορίζεται από την αστυνομία, με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να κάνει λόγο για την προστασία των ρεπόρτερ.
Ωστόσο, οι ομάδες δικαιωμάτων διαφωνούν. Στις 2 Φεβρουαρίου, η διεθνής εταιρεία παρακολούθησης μέσων ενημέρωσης με έδρα το Παρίσι, Reporters Without Borders, προειδοποίησε ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές στην Ελλάδα ήταν «πιθανό να περιορίσουν την αναφορά των μέσων ενημέρωσης και την πρόσβαση στις πληροφορίες».
Σχολιάζοντας τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, ο πρώην επικεφαλής της ένωσης φωτορεπόρτερ, Μάριος Λώλος, δήλωσε ότι «στο 99% αυτών των περιπτώσεων», οι επιθέσεις σε φωτορεπόρτερ που καλύπτουν διαμαρτυρίες δεν προέρχονται από διαδηλωτές «αλλά από την αστυνομία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις