Κομοτηνή: 715 περιστατικά κακοποίησης γυναικών στο Συμβουλευτικό Κέντρο του ΚΕΘΙ
Αρκετές γυναίκες απευθύνθηκαν στην υπηρεσία ζητώντας φιλοξενία σε ασφαλές κατάλυμα γιατί σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους οι ζωές τους βρισκόταν σε κίνδυνο, λόγω βίας από το σύντροφο ή από συγγενικό τους πρόσωπο
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
- Παντού με το αυτοκίνητο - Το 82% των Ελλήνων οδηγούν για αποστάσεις μικρότερες των τεσσάρων χιλιομέτρων
- Χειμώνιασε για τα καλά: Βροχές και χιόνια στα ορεινά, πτώση της θερμοκρασίας
- Πώς πέθανε στη Σύμη ο παρουσιαστής του BBC Μάικλ Μόσλεϊ - Απεφάνθη ο ιατροδικαστής
Από τον Ιανουάριο του 2013 που λειτουργεί το Συμβουλευτικό Κέντρο του ΚΕΘΙ στην Κομοτηνή, μέχρι σήμερα έχουν απευθυνθεί και εξυπηρετηθεί από αυτό 715 περιστατικά σύμφωνα με την κα Βάια Παπαστεργίου, νομικός του Κέντρου. Πρόκειται , όπως είπε η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου κα Ευστρατία Γουντουδάκη κυρίως για περιπτώσεις γυναικών οι οποίες ήταν θύματα όλων των μορφών της Βίας: Σωματικής, ψυχολογικής, λεκτικής, οικονομικής, κοινωνικής.
Υπήρξαν επίσης αρκετές γυναίκες που απευθύνθηκαν στην υπηρεσία ζητώντας φιλοξενία σε ασφαλές κατάλυμα γιατί σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους οι ζωές τους βρισκόταν σε κίνδυνο, λόγω βίας από το σύντροφο ή από συγγενικό τους πρόσωπο. Ακόμη, υπήρξαν περιπτώσεις γυναικών που απευθύνθηκαν στο Συμβουλευτικό Κέντρο με αίτημα την εργασιακή συμβουλευτική, αλλά και γυναίκες που ανήκαν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι άνεργες γυναίκες, οι μονογονείς, οι οποίες απευθύνθηκαν στην υπηρεσία ζητώντας πολλαπλή στήριξη.
«Στην υπηρεσία μας έχουν απευθυνθεί γυναίκες από όλη την Περιφέρεια αν.Μ.Θ. εντός και εκτός Κομοτηνής . Έχουν αναζητήσει τις υπηρεσίες του Κέντρου και γυναίκες από τον Έβρο, από την Ξάνθη, από την Καβάλα, από την Δράμα και έχουν εξυπηρετηθεί, αλλά και περιστατικά από: Αθήνα, Λάρισα, Μυτιλήνη. Συμβουλευτικά Κέντρα υπάρχουν σε όλη την Επικράτεια. Η γενική γραμματεία δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής και ισότητας των φύλων και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας που είναι οι αρμόδιοι φορείς έχουν ένα δίκτυο 64 Δομών που συμπεριλαμβάνει τα Κέντρα, τόσο των Δήμων όσο και του ΚΕΘΙ, τους Ξενώνες Φιλοξενίας, και τη Γραμμή SOS εξήγησε η κα Γουντουδάκη . Παράλληλα πρόσθεσε ότι: «Αν μια γυναίκα μας τηλεφωνήσει από περιοχή στην οποία υπάρχει Συμβουλευτικό Κέντρο θα την ενημερώσουμε. Από εκεί και πέρα αν εκείνη επιθυμεί και επιλέξει να συνεργαστεί με εμάς , θα σεβαστούμε την επιθυμία της και θα την υποστηρίξουμε σε αυτό».
Σύμφωνα με την κα Παπαστεργίου υπήρξαν περιπτώσεις γυναικών , οι οποίες έφυγαν από το σπίτι και φιλοξενήθηκαν σε Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών και κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος της φιλοξενίας τους εκεί ενεργοποιήθηκαν και κατάφεραν να βάλουν σε μια σειρά τις Νομικές τους Διαδικασίες. «Οπότε, από την στιγμή που αποχώρησαν από τον Ξενώνα αυτονομήθηκαν». Σε ερώτηση δε για το ρόλο της εργασίας στην απόφαση εγκατάλειψη της Στέγης η κα Παπαστεργίου απάντησε πως το να είναι μια γυναίκα οικονομικά ανεξάρτητη μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό όταν πάρει την απόφαση να φύγει από ένα περιβάλλον στο οποίο δέχεται βία. «Παρόλο αυτά όμως υπάρχουν γυναίκες οι οποίες παρά το γεγονός ότι είναι αυτόνομες οικονομικά: εργάζονται, έχουν δικά τους χρήματα δεν αποφασίζουν να φύγουν από μια κακοποιητική σχέση, από ένα κακοποιητικό περιβάλλον». Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως λέει, οι λόγοι είναι κυρίως ψυχολογικοί. «Ούτως η άλλως οι κακοποιητικές σχέσεις εμπεριέχουν μεγάλη εξάρτηση εκατέρωθεν και είναι αρκετές οι περιπτώσεις γυναικών που παραμένουν με τους συντρόφους, συζύγους ή συγγενείς. Και παρά το γεγονός ότι είναι επαγγελματικά αυτόνομες» σημειώνει η κα Γουντουδάκη.
Όπως λέει πολύ συχνά οι γυναίκες αναφέρουν ότι δεν προχωρούν σε καταγγελία του συντρόφου τους επικαλούμενες τα παιδιά τους. Ότι δεν επιθυμούν να κάνουν κακό στον πατέρα των παιδιών τους γιατί θα πληγώσουν τα παιδιά. Πιστεύουν ότι θα είναι επιβλαβές για την ψυχολογία των παιδιών. «Η δυσκολία είναι της ίδιας της γυναίκας έχει να κάνει με το φόβο και την ανασφάλεια που αισθάνεται για την αντίδραση του συζύγου, αλλά και την αβεβαιότητα, το τι έκβαση θα έχει η καταγγελία» τόνισε η κα Γουντουδάκη προσθέτοντας από την πλευρά τη κα Παπαστεργίου «Προσπαθούμε να τις ενδυναμώσουμε ευημερώντας τες για τα δικαιώματα τα νομικά».
«Καλούμε τις γυναίκες να μην μένουν σιωπηλές. Να απευθύνονται στις δομές του Δικτύου και να ζητούν στήριξη, βοήθεια, πληροφόρηση, ενημέρωση. Η βία κατά των γυναικών είναι έγκλημα και τιμωρείται από τον Νόμο. Καλούμε τις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους και να ζητήσουν βοήθεια» προέτρεψε η κα Γουντουδάκη με σημείωση της κα Παπαστεργίου να κλείνει αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που φιλοξενήθηκε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες». … «Οι γυναίκες έχουν δικαιώματα, μπορούν να τα διεκδικήσουν να τα προασπίσουν και να χτίσουν μια καλύτερη ζωή».
Πληροφορίες:
Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής (Ώρες Λειτουργίας) Δευτέρα –Παρασκευή: 08:00- 16:00
Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900
2531033290 Komotini@isotita.gr
- Απορρίφθηκε η αναίρεση για τη δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ – Στη λύση των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων στρέφονται οι δικηγόροι της οικογένειας
- «Stranger Things»: Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της πέμπτης σεζόν της σειράς – Τι θα δούμε
- Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο μετά τη δολοφονία της Ράνιας – «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις