Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός ενόψει «Μήδειας» – Στην κατάψυξη μπαίνει η χώρα
Κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης υπογραμμίστηκε η ανάγκη του καλύτερου συντονισμού όλων των Δήμων της χώρας για την από κοινού αντιμετώπιση κινδύνων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν τη χώρα κατά τις επόμενες ημέρες.
Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία ενόψει της έλευσης της κακοκαιρίας «Μήδειας», που σύμφωνα με τις προγνώσεις αναμένεται να φέρει χιόνι και ψύχος. Σε νέα έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, υπογραμμίστηκε η ανάγκη του καλύτερου συντονισμού όλων των Δήμων της χώρας για την από κοινού αντιμετώπιση κινδύνων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν τη χώρα κατά τις επόμενες ημέρες.
Επίσης αποφασίστηκε οι Δήμοι της χώρας, με ενεργοποίηση όλων των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους και σε στενή συνεργασία με τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση μέγιστης κινητοποίησης, να διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό τη διαδικασία εν εξελίξει για τον απρόσκοπτο εμβολιασμό του πληθυσμού, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία».
Στο πλαίσιο αυτό, οι Δήμοι της χώρας καλούνται να αξιοποιήσουν πλήρως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, ιδίως για τη μεταφορά πολιτών προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα, εφόσον παρίσταται ανάγκη, καθώς και για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στα κατά τόπους Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιπές μονάδες υγείας.
Σε δύο φάσεις η κακοκαιρία
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, η κακοκαιρία «Μήδεια», όπου θα αρχίσει να επηρεάζει τη χώρα μας από το Σάββατο 13/02, φαίνεται να παρουσιάζει αρχικά δύο φάσεις.
Η πρώτη φάση αφορά το διάστημα από το πρωί του Σαββάτου 13/02 έως και την Κυριακή 14/02 (Σχήμα 1), με κύρια χαρακτηριστικά:
- Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια. Ολικός παγετός στη Δυτική Μακεδονία
- Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά (έως το απόγευμα του Σαββάτου) και στα παραθαλάσσια
- Πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε χαμηλά υψόμετρα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας
- Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα κεντρικά
Η δεύτερη φάση αφορά το διάστημα από Δευτέρα 15/02 έως Τρίτη 16/02, όπου τα φαινόμενα θα αφορούν τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ στα βόρεια θα επικρατήσει ισχυρός παγετός. Συνοπτικά για τη δεύτερη φάση, τα κύρια χαρακτηριστικά της, θα είναι:
- Κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις σε ηπειρωτικές περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα
- Βροχές και καταιγίδες σε Κυκλάδες, Κρήτη και χιονοπτώσεις στα ορεινά των νησιών, αλλά και στα ημιορεινά της Κρήτης
- Παγετός στα κεντρικά, κατά τόπους ισχυρός και ολικός στα βόρεια.
- Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο
Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια», η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική, με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται σε μονοψήφια νούμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Παγετός αναμένεται να εκδηλωθεί στα κεντρικά και νότια, όπου στα βόρεια θα είναι ολικός (αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρο το 24ωρο). Η πτωτική πορεία της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες σε τέσσερις πόλεις της χώρας μας, παρουσιάζεται στο Σχήμα 3.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην πόλη της Αθήνας, η θερμοκρασία την Τρίτη 16/02 δεν θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς, σημειώνοντας μια πτώση της τάξης των 13 βαθμών συγκριτικά με τη θερμοκρασία της Παρασκευής 12/02, ενώ στη Φλώρινα από το Σάββατο 13/02 έως την Τρίτη 16/02 θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.
Μέτρα πρόληψης από την Ολυμπία οδό και Μορεάς Α
Σε αυξημένη ετοιμότητα, όψει της κακοκαιρίας «Μήδεια» που αναμένεται τις επόμενες μέρες, βρίσκονται τόσο η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ όσο και η ΜΟΡΕΑΣ ΑΕ, ενώ υπενθυμίζουν στους οδηγούς που προτίθενται να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα μερικά σημαντικά προληπτικά μέτρα ασφαλούς μετακίνησης.
Συγκεκριμένα, η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ επισημαίνει:
Α) Πριν από το ταξίδι
– Συμβουλευτείτε το δελτίο πρόγνωσης καιρού, ενημερωθείτε για τις συνθήκες στο οδικό δίκτυο και αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, μην ταξιδέψετε.
– Μην ξεκινάτε χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες και εάν δεν είστε απόλυτα σίγουροι ότι ξέρετε να τις τοποθετήσετε. Ένα ζευγάρι αδιάβροχα λεπτά γάντια είναι απαραίτητα για την τοποθέτηση.
– Προτιμήστε να ταξιδέψετε πρωινές ώρες.
– Βεβαιωθείτε ότι το καλοριφέρ & το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου λειτουργούν σωστά και ότι έχετε μαζί τρίγωνο ασφαλείας και ανακλαστικό γιλέκο.
– Γεμίστε το ντεπόζιτο με καύσιμα και το δοχείο αποθήκευσης νερού για τον καθαρισμό των τζαμιών με αντιπηκτικό υγρό.
Β) Οδηγώντας στο χιόνι
– Μην πατάτε δυνατά το γκάζι και αποφεύγετε τις απότομες αυξομειώσεις ταχύτητας.
– Οδηγείτε ήρεμα, χωρίς βιασύνη, με χαμηλή ταχύτητα και απαλές κινήσεις του τιμονιού.
– Επιβραδύνετε, κατεβάζοντας σταδιακά τις ταχύτητες και αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το πεντάλ του φρένου.
– Διευκολύνετε το έργο των εκχιονιστικών κρατώντας αποστάσεις. Μην τα προσπερνάτε και μην τους φράσσετε τον δρόμο.
– Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες της Τροχαίας και του αρμόδιου προσωπικού της λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου.
Γ) Τοποθέτηση αλυσίδων
Εάν η Τροχαία διατάξει την υποχρεωτική χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, σταματήστε στο πλησιέστερο parking ή Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.) του αυτοκινητόδρομου, προκειμένου να τις τοποθετήσετε. Μην ξεχνάτε ότι οι αλυσίδες:
– Τοποθετούνται πάντα στους κινητήριους τροχούς και στα οχήματα με μόνιμη τετρακίνηση τοποθετούνται στους μπροστινούς τροχούς.
– Είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.
– Η ταχύτητα με αλυσίδες σε χιονισμένο οδόστρωμα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40χλμ./ώρα.
Από τη πλευρά της, η ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε. συνιστά στους οδηγούς που πρόκειται να ταξιδέψουν στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας/Σπάρτης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μεριμνήσουν για τα ακόλουθα:
– Να κινηθούν μόνο εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο και αφού ενημερωθούν προηγουμένως για την κατάσταση του οδικού δικτύου, τον καιρό και την πρόγνωση του καιρού, ώστε να αποφύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
– Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να έχουν ενημερωθεί για τον τρόπο τοποθέτησης και χρήσης τους.
– Να έχουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.
– Να προσαρμόζουν τον τρόπο οδήγησης και την ταχύτητά τους σύμφωνα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.
– Να τηρούν αυστηρά απόσταση ασφαλείας από τα εκχιονιστικά μηχανήματα και μην τα προσπερνούν, παρακωλύοντας το έργο τους.
– Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τυχόν στάση του οχήματος να γίνεται μόνο δεξιά. Η αριστερή λωρίδα πρέπει να παραμένει πάντα ανοιχτή ώστε να διέρχονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα.
– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας, η οποία είναι αρμόδια για τη διαχείριση της κυκλοφορίας.
Τέλος, και οι δύο εταιρίες επισημαίνουν προς τους οδηγούς, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν στο 1025 ή στο 2710-562.000.
Παράλληλα, όπως πρόσθεσε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Νίκος Ζεϊμπέκης, σε ετοιμότητα θα βρίσκονται δέκα υδροφόρα οχήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης όπως και οχήματα στα οποία προσαρμόζονται λεπίδες αποχιονισμού.
Όπως ανέφερε ο κ. Μωυσίδης, έχουν συσκευαστεί περισσότεροι από 4.000 σάκοι με αλάτι, που μοιράζονται στις εποπτείες της καθαριότητας, στα κατά τόπους δημοτικά διαμερίσματα, στα νοσοκομεία και σε άλλα σημεία της πόλης όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Εξάλλου, για τη διευκόλυνση των πολιτών που ενδεχόμενα θα χρειαστούν αλάτι έχουν προετοιμαστεί μεγασάκοι με συσκευασμένο αλάτι, οι οποίοι θα τοποθετηθούν αύριο (Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021) σε δεκαπέντε σημεία:
Στη Γ’ Δημοτική Κοινότητα: 1. Επταπυργίου (Πορτάρα), 2. Μονή Βλατάδων, 3. Αγράφων (χαμηλά), 4. Αγράφων (τέρμα), 5. Επταπύργιο (είσοδος πρώην φυλακών), 6. Δημητρίου Πολιορκητού, 7. Ακροπόλεως με Λεωφόρο Όχι
Στη Δ΄ Δημοτική Κοινότητα: 8. Λαμπράκη με Διαγόρα, 9. Διαγόρα και Ολύνθου, 10. Αγγελοπούλου με Ολυμπίας
Αλάτι σε δεκαπέντε σημεία
Όπως ανέφερε ο κ. Μωυσίδης, έχουν συσκευαστεί περισσότεροι από 4.000 σάκοι με αλάτι, που μοιράζονται στις εποπτείες της καθαριότητας, στα κατά τόπους δημοτικά διαμερίσματα, στα νοσοκομεία και σε άλλα σημεία της πόλης όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Εξάλλου, για τη διευκόλυνση των πολιτών που ενδεχόμενα θα χρειαστούν αλάτι έχουν προετοιμαστεί μεγασάκοι με συσκευασμένο αλάτι, οι οποίοι θα τοποθετηθούν αύριο (Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021) σε δεκαπέντε σημεία:
Στη Γ’ Δημοτική Κοινότητα: 1. Επταπυργίου (Πορτάρα), 2. Μονή Βλατάδων, 3. Αγράφων (χαμηλά), 4. Αγράφων (τέρμα), 5. Επταπύργιο (είσοδος πρώην φυλακών), 6. Δημητρίου Πολιορκητού, 7. Ακροπόλεως με Λεωφόρο Όχι
Στη Δ΄ Δημοτική Κοινότητα: 8. Λαμπράκη με Διαγόρα, 9. Διαγόρα και Ολύνθου, 10. Αγγελοπούλου με Ολυμπίας
Στην Τριανδρία: 11. Γενναδίου με Ζαϊμη, 12. Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνα (πεζόδρομος Τζουμαγιάς με Σερρών), 13. Γενναδίου με Τρικούπη
Στις Σαράντα Εκκλησιές: 14. Σκουφά (Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου), 15. Καβάφη με Βυζαντίου
- Τι συμβαίνει όταν οι σεξουαλικές φαντασιώσεις γίνονται πραγματικότητα;
- Ζάλγκιρις – Παναθηναϊκός 84-77: «Κατηφόρα» στο Κάουνας για τους Πράσινους
- Θέσεις εργασίας: Γιατί κινδυνεύουν να χαθούν 83 εκατ. ως το 2027 – Νέα κρίση εν όψει
- Τρεις σκυλίτσες, η Δήμητρα, η Ρόζα και η Λουσία, χτυπήθηκαν από όχημα – Χρειάζονται βοήθεια
- LIVE: Παρί – Τουλούζ
- Athens Kallithea – Πανσερραϊκός 1-2: Διπλό στο 90+2′ με απίστευτο γκολ του Μπετανκόρ (vid)