ΣτΕ : Τι αναφέρει για τη νομιμότητα των προστίμων για τις παραβάσεις των μέτρων κατά του κοροναϊού
Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη με αφορμή πρόστιμα που επιβλήθηκαν στη Θεσσαλονίκη κατά την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου
Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να κρίνει με βάση «πιλοτική δίκη» το κρίσιμο ζήτημα της συνταγματικότητας και των διοικητικών προστίμων που επιβάλλονται από την ΕΛ.ΑΣ. σε όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασπορά του COVID-19.
Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη με αφορμή πρόστιμα που επιβλήθηκαν στη Θεσσαλονίκη κατά την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου .
Σαράντα έξι πολίτες κατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αιτήσεις ακύρωσης των προστίμων. Επικαλούμενοι μάλιστα το νόμο 3900/2010 κατέθεσαν αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου οι σ να εκδικαστούν οι προσφυγές στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ως πρότυπες δίκες (πιλοτικές δίκες).
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιες προσφυγές εκκρεμούν ενώπιον και άλλων διοικητικών δικαστηρίων, όπως είναι της Κέρκυρας, του Ηράκλειου και των Τρικάλων.
Παράλληλα, οι 46 υποστηρίζουν ότι τίθενται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως είναι εάν η απαγορευτική απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι συνταγματική.
Στην συνέχεια η πρόεδρος του ΣτΕ Ειρήνη Σάρπ συγκάλεσε, κατ΄ επιταγήν του νόμου 3900/2010, την αρμόδια τριμελή επιτροπή (συμμετείχαν οι αντιπρόεδροι Μαρία Καραμανώφ και Ιωάννης Γράβαρης) οποία, έκανε δεκτό το αίτημα και οι υποθέσεις εισήχθησαν προς στο ΣτΕ ως πιλοτική δίκη.
Κατά συνέπεια, όλες οι υποθέσεις για τα πρόστιμα των 300 ευρώ που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, «παγώνουν» προσωρινά μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, η οποία θα καθορίσει και την τύχη των εκκρεμών υποθέσεων στην Δικαιοσύνη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις