Τρίτη 07 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 21o
Οι κοινωνικές καμηλοπαρδάλεις ζουν περισσότερο

Οι κοινωνικές καμηλοπαρδάλεις ζουν περισσότερο

Ο σχηματισμός ομάδων μεταξύ καμηλοπαρδάλεων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη διάρκεια ζωής τους

Οι θηλυκές καμηλοπαρδάλεις ζουν περισσότερα χρόνια όταν είναι κοινωνικές! Η αιτία; Λιγότερο στρες, μεγαλύτερη απόδοση στην εύρεση τροφής και μείωση κινδύνου ασθένειας οφειλόμενης σε στρεσογόνους παράγοντες. Αυτά είναι τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Proceeding of the Royal Society.

Ανάλυση δικτύου στις κοινότητες

Οι ερευνητές μελέτησαν για πέντε χρόνια κοινότητες καμηλοπαρδάλεων με περίπου 90 θηλυκά μέλη σε μία περιοχή της Τανζανίας. Αρχικά κατέγραψαν διάφορα χαρακτηριστικά κοινωνικών συμπεριφορών, όπως η ισχύς του δεσμού μεταξύ ατόμων και ποια άτομα ενσωματώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε ομάδες. Έπειτα, κατέγραψαν φυσικές παραμέτρους όπως η ευκολία πρόσβασης σε τροφή αλλά και παράγοντες που σχετίζονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως το πόσο κοντά στις πόλεις βρίσκονται οι υπό μελέτη κοινότητες.

Τέλος, με τη συμβολή αλγορίθμων οι ερευνητές πραγματοποίησαν ανάλυση δικτύου, μία τεχνική ανάλυσης η οποία χρησιμοποιείται συχνά και στις έρευνες αλληλεπίδρασης στα κοινωνικά δίκτυα. Από τους παράγοντες που μελετήθηκαν, ο σχηματισμός ομάδων μεταξύ των θηλυκών καμηλοπαρδάλεων ήταν ο μόνος που συσχετίστηκε σημαντικά με τις θετικές αποκλίσεις που παρατηρούνταν από το μέσο όρο επιβίωσης των ατόμων. Με άλλα λόγια, οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι καμηλοπαρδάλεις που σχηματίζουν ομάδες είναι αυτές που στατιστικά έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια. «Φαίνεται πως είναι προς όφελος μιας θηλυκής καμηλοπάρδαλης το να συνδέεται με μεγάλο αριθμό ατόμων του ίδιου είδους και να αναπτύσσει την αίσθηση μίας μεγάλης κοινότητας» σημείωσε η πρώτη συγγραφέας της δημοσίευσης Μόνικα Μποντ.

Η παρέα μειώνει… το στρες

Πού οφείλεται όμως η θετική επιρροή των ομάδων στην επιβίωση της καμηλοπάρδαλης; «Οι κοινωνικές σχέσεις μπορούν να αυξήσουν την αποδοτικότητα στην αναζήτηση τροφής, να βοηθήσουν στη διαχείριση ανταγωνισμών που προκύπτουν μέσα στο είδος, κινδύνων ασθένειας και καταστάσεων ψυχοκοινωνικού στρες» σημείωσε η επικεφαλής της δημοσίευσης Βαρβάρα Κόνινγκ. Έτσι, η σύναψη σχέσεων με άλλα άτομα του είδους βοηθά τις καμηλοπαρδάλεις να ανταπεξέλθουν σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το εύρημα ότι οι καμηλοπαρδάλεις που ζουν κοντά στον αστικό ιστό έχουν μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης, πιθανόν λόγω της λαθροθηρίας.

Παρόλο που ολοένα και περισσότερες έρευνες καταδεικνύουν ότι οι σχέσεις μεταξύ των ατόμων του ίδιου είδους, σε συνδυασμό με φυσικούς και ανθρωπογενείς παράγοντες, είναι σημαντικές για το προσδόκιμο επιβίωσης, η συγκεκριμένη έρευνα είναι σημαντική επειδή ενσωματώνει δεδομένα κοινωνικής συμπεριφοράς αλλά και περιβάλλοντος με σκοπό να καταγράψει ποιες παράμετροι παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην επιβίωση.

Must in

H ελπιδοφόρα εμφάνιση του Βέλντε και οι προσδοκίες του Ολυμπιακού

Πέρα από τη νίκη στο Αγρίνιο ο Ολυμπιακός κρατάει και την θετική εμφάνιση του Κρίστοφερ Βέλντε που καλείται, όμως, να δικαιώσει την ομάδα για τη μεταγραφή του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο