Τα αντιπηκτικά φάρμακα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με Covid-19
Ορισμένοι θάνατοι από τον κοροναϊό οφείλονται σε θρόμβους που εμφανίζονται στις φλέβες και αρτηρίες. Τα αντιπηκτικά αποτρέπουν κάτι τέτοιο
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
- Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο ελβετικού ομίλου στο Κεντάκι
- Κυκλοφορούσε με Porche και λήστευε κοσμηματοπωλεία - Κρύφτηκε στο φρεάτιο ασανσέρ για να μην συλληφθεί
- Στον πάτο της ΕΕ τα ελληνόπουλα στην ψηφιακή κατάρτιση
Οι ασθενείς με Covid-19 που παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα για το αίμα μέσα σε 24 ώρες από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, έχουν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν, σε σχέση με όσους δεν παίρνουν τέτοια φάρμακα που αποτρέπουν τους θρόμβους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων.
Ορισμένοι θάνατοι από τον κοροναϊό οφείλονται σε θρόμβους που εμφανίζονται στις φλέβες και αρτηρίες. Τα αντιπηκτικά αποτρέπουν κάτι τέτοιο, ενώ επιπλέον έχουν αντι-ιικές και δυνητικά αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Κρίστοφερ Ρεντς του Τμήματος Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 4.300 ασθενείς με μέση ηλικία 68 ετών, που νοσηλεύθηκαν σε αμερικανικά νοσοκομεία λόγω λοίμωξης Covid-19. Από αυτούς, το 84% είχαν πάρει αντιπηκτικά μέσα στο πρώτο 24ωρο από την εισαγωγή τους, ενώ συνολικά υπήρξαν 622 θάνατοι (15%) μέσα στις επόμενες 30 μέρες.
Διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό θανάτων ήταν 14,3% μεταξύ όσων είχαν πάρει αντιπηκτικό έναντι 18,7% μεταξύ όσων δεν είχαν, δηλαδή υπήρχε μια απόλυτη μείωση του κινδύνου κατά 4,4% και του σχετικού κατά 34%. Το όφελος ήταν μεγαλύτερο για όσους δεν είχαν χρειαστεί άμεση εισαγωγή σε ΜΕΘ. Επίσης δεν παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος σοβαρής αιμορραγίας.
Τα παραπάνω ευρήματα, όπως οι ερευνητές συμπέραναν, «παρέχουν ισχυρές πραγματικές ενδείξεις που υποστηρίζουν τις συστάσεις για τη χρήση προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής ως αρχικής θεραπείας για τους ασθενείς με Covid-19 κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο».
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://www.bmj.com/content/372/bmj.n311
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις