Ελλάδα – Τουρκία: Απρόσκοπτη συνέχεια διερευνητικού διαλόγου
Στην άσκηση του blame game δεν θα πρέπει να βρεθεί εισπράττουσα το blame.
Oι τελευταίες ακραίες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν με προσωπικές μάλιστα βολές ενάντια στον έλληνα Πρωθυπουργό είναι όντως απαράδεκτες και εν πολλοίς αδικαιολόγητες σε μια χρονική συγκυρία που έχουν αρχίσει οι διερευνητικές επαφές/ διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας και ενώ η Αγκυρα κάνει προσπάθεια να επαναπροσεγγίσει την Ευρώπη. Ωστόσο πολύ καλά έκανε ο έλληνας Πρωθυπουργός και υποβάθμισε τη σημασία των εν λόγω δηλώσεων χαρακτηρίζοντάς τες ως «στιγμιαία έξαρση» που εξυπηρετούν μάλλον εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι προφανές ότι έτσι δεν χύθηκε λάδι σε μια πιθανή φωτιά που θα είχε ως κύριο θύμα τις διερευνητικές επαφές.
Οι δηλώσεις αυτού του τύπου επιδέχονται πολλές ερμηνείες. Οι παλαιοί κρεμλινολόγοι τα ήξεραν αυτά. Η Ελλάδα πάντως δεν χρειάζεται να ανακυκλώνει ή σχολιάζει οποιαδήποτε τοξική δήλωση προέρχεται από την Αγκυρα. Κατά κανόνα ένα αυταρχικό καθεστώς καταφεύγει πολύ συχνά σε ακραία ρητορική για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες. Αυτό που έχει σημασία για την Ελλάδα (αλλά τελικά και την Τουρκία) είναι να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές/ διάλογος και για πολλούς λόγους.
Πρώτον, για την ουσία τους. Καθώς ανεξάρτητα από τη ρητορική της Τουρκίας – και στο μέτρο που παραμένει ρητορική – θα πρέπει η προσπάθεια αναζήτησης συγκλίσεων, κατανόησης, δυνατοτήτων για την επίλυση των προβλημάτων (οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών κ.λπ.) να συνεχισθεί. Αλλη εναλλακτική επιλογή δεν υπάρχει.
Δεύτερον, η Ελλάδα σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να εμφανισθεί ότι με οποιονδήποτε τρόπο αποστασιοποιείται (πολύ περισσότερο ότι αποχωρεί από τον διάλογο).
Στην άσκηση του blame game δεν θα πρέπει να βρεθεί εισπράττουσα το blame. Παρά ταύτα, ένα moratorium αποφυγής ρητορικών… εξάρσεων και πράξεων γι’ αυτή την περίοδο του διαλόγου τουλάχιστον και από τις δύο πλευρές θα ήταν χρήσιμο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις