Η πορεία της πανδημίας και το φάρμακο του Ισραήλ: Οι ειδικοί μιλούν στο MEGA
Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, η απόδοση των αυστηρότερων μέτρων που έχουν επιβληθεί θα φανεί μετά το πέρας 10 με 15 ημερών
- Τα κινεζικά «Περλ Χάρμπορ» πίσω από παραδεισένιους τουριστικούς προορισμούς που τρομάζουν την Ουάσινγκτον
- Πώς η Google μας λέει αυτό που θέλουμε να ακούσουμε
- Halloween: «Γάτες» εναντίον Ρεπουμπλικανών στην παρέλαση της Νέας Υόρκης
- Θρήνος στην Εύβοια με τον νεκρό πυροσβέστη – Βίντεο με την αεροδιακομιδή
Για την πορεία της πανδημίας, αλλά και για το φάρμακο που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για την αντιμετώπιση του κοροναϊού μίλησαν στο MEGA ο καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, Άλκης Βατόπουλος, ο καθηγητής φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος και ο ιατρός αιματολόγος, εξειδικευμένος στο Ισραήλ, Ηλίας Πεσσάχ.
Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, η απόδοση των αυστηρότερων μέτρων που έχουν επιβληθεί θα φανεί μετά το πέρας 10 με 15 ημερών. Η διάρκεια του lockdown θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της πανδημίας το επόμενο 15ήμερο.
Ο κ. Μανωλόπουλος μίλησε για το περιστατικό στην Κέρκυρα, όπου γυναίκα παρέλυσε μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ένα σύνδρομο νευρολογικής υφής που υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί σε κάποια φάση της ζωής του ανθρώπου.
Διερευνάται αν είναι παρενέργεια του εμβολίου αν και δεν υπάρχει κάποια τέτοια ένδειξη, υποστήριξε.
Για τις μεταλλάξεις, ο κ. Βατόπουλος ισχυρίστηκε ότι δε φαίνεται να δημιουργούν πρόβλημα ούτε στον εμβολιασμό ούτε στη σοβαρότητα της νόσου. Ωστόσο η ικανότητα μετάλλαξης του ιού ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς, όπως είπε, «μπορεί να υπάρξουν μεταλλάξεις πιο ισχυρές και πιο ανθεκτικές στο εμβόλιο», κατά συνέπεια το πρόγραμμα εμβολιασμού πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε παγκόσμιο επίπεδο για να επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού.
Από την πλευρά του ο κ. Πεσσάχ, μίλησε για το φάρμακο που χρησιμοποιείται στο Ισραήλ, το οποίο βέβαια βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, ωστόσο φαίνεται πως η δράση του είναι άμεση για την αντιμετώπιση ασθενών που είναι διασωληνωμένοι ή για να αποφευχθεί η διασωλήνωση. «Τα αποτελέσματά του είναι ελπιδοφόρα», είπε ο κ. Πεσσάχ.
Τέλος, για τη χρήση μάσκας, ο κ. Βατόπουλος υποστήριξε πως όσοι χρησιμοποιούν υφασμάτινες μάσκες, πρέπει να προσέχουν ώστε να πληρούν τις ενδεδειγμένες προδιαγραφές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις