Η Ύδρα στην εποχή του κοροναϊού – Αποστολή του in.gr
O δήμαρχος, Γεώργιος Ε. Κουκουδάκης , ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητρόπολης, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Δαρδανός και ο επιχειρηματίας Στέλιος Μπουγιουκλής μιλούν για την καραντίνα της Ύδρας
Το 1828, η Ύδρα έζησε μια πρωτοφανή, για τα δεδομένα της εποχής εκείνης, καραντίνα, αντιμετωπίζοντας τελικά επιτυχώς την επιδημία της πανώλης.
Στη μάχη κατά του κοροναϊού, έχει ως τώρα εντυπωσιακά χαμηλό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ανήκει όμως (διοικητικά) στην Αττική κι έτσι στον χάρτη του ΕΟΔΥ είναι «κόκκινη».
Πώς αντιμετωπίζουν οι Υδραίοι την πανδημία; Έχουν κουραστεί; Τι τους λείπει από την προ κοροναϊού ζώη τους;
Το in.gr βρέθηκε στο νησί της Ύδρας και με τη βοήθεια του δημάρχου, Γεώργιου Κουκουδάκη , του Πρωτοσύγγελου της Ιεράς Μητρόπολης, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριου Δαρδανού, και του επιχειρηματία Στέλιου Μπουγιουκλή, έζησε την καραντίνα της Ύδρας «από μέσα».
Πώς βιώνει η Ύδρα την περιπέτεια του κοροναϊού;
Γεω. Κουκουδάκης, Δήμαρχος Ύδρας
«Τηρούμε τα μέτρα απαρέγκλιτα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι καταφέραμε και να ανοίξουμε το καλοκαίρι χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Προς το τέλος της σεζόν εντοπίστηκαν μόνο δύο κρούσματα σε τουρίστες. Οι καλές αυτές συνθήκες έδωσαν μια ανάσα για τον επαγγελματικό κόσμο.
»Από την άλλη βιώνουμε κι εμείς την πανδημία με τους περιορισμούς που βιώνουν και άλλες περιοχές, όμως επειδή είμαστε ένα νησί, ένας πανέμορφος τόπος χωρίς αυτοκίνητα, ίσως είναι λίγο πιο ευχάριστα.
«Ό λόγος είναι ότι υπάρχει το ιδανικό φυσικό περιβάλλον. Υπάρχει ο χώρος που σε εμπνέει και ειδικά αν ασχολείσαι με συγγραφικό έργο ή άλλες τέχνες, σε βοηθά να δημιουργήσεις ακόμα περισσότερο.
»Επίσης, μας δόθηκε η ευκαιρία να βρεθούμε και πιο κοντά, ο ένας στον άλλον. Προσπαθώντας δηλαδή ο καθένας να προστατεύσει το σύνολο, αισθανθήκαμε ότι είμαστε πραγματικά σύνολο, ότι είμαστε κοινότητα».
Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος:
«Ο κοροναϊός έχει επηρεάσει τις ζωές όλων μας. Και φυσικά και το νησί μας. Παρά ταύτα προσφάτως είχαμε ένα κρούσμα. Γεγονός που προκάλεσε αναταραχή στο νησί, διότι οι περισσότεροι είχαν συνηθίσει να κινούνται λίγο πιο χαλαρά. Σκέφτονταν: «Είμαστε στο νησί της Ύδρας. Είμαστε λίγοι. Γνωριζόμαστε. Αν υπήρχε κάποιο κρούσμα θα το ξέραμε.
»Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι υδραίοι πολίτες και δημότες δεν τηρούσαν τα μέτρα. Τα τηρούν αυστηρότατα και απαρασάλευτα. Αλλά όσο δεν υπήρχε κρούσμα ήμασταν καλά.
»Τώρα υπάρχει μια αναταραχή, παρά ταύτα με ψυχραιμία οι υδραίοι συμπολίτες μας αντιμετώπισαν το όλο ζήτημα. Τηρούμε τα μέτρα, ο συγκεκριμένος άνθρωπος κάνει την καραντίνα του. Θα μείνει 14 ημέρες μέσα. Δεν έχει έντονα συμπτώματα και θεωρούμε ότι θα ξεπεραστεί».
Στ. Μπουγιουκλής, επιχειρηματίας:
«Όλα έχουν «καθίσει». Έχει αλλάξει εντελώς η ζωή των επαγγελματιών, των μόνιμων κατοίκων, των φιλοξενούμενων. Πολλοί έχουν σπίτια εδώ και δεν μπορούν να έρθουν. Έχουν γίνει πολύ μεγάλες αλλαγές σε ολόκληρο τον κόσμο, πόσο μάλλον σε μία μικρή κοινωνία, όπως είμαστε εμείς. Δεν υπάρχει επικοινωνία, δεν υπάρχουν βαπόρια που ερχόντουσαν συνέχεια, δεν υπάρχει τίποτα.
»Εν σχέση με άλλους χειμώνες, φέτος είναι η μέρα με τη νύχτα. Αυτό που βλέπετε δεν υπήρχε παρά μόνο μέσα σε βαρύ καταχείμωνο, αν το βλέπατε και τότε. Μην ξεχνάτε, για παράδειγμα, ότι εδώ κανονικά έχουμε 120 άτομα από τη σχολή Εμποροπλοιάρχων, τώρα λόγο κορονοαϊού δεν μπορούν να έρθουν. Φανταστείτε τι δίνουν στη χειμερινή ζωή της Ύδρας τόσοι πολλοί φοιτητές».
Εχουν κουραστεί οι υδραίοι από την πανδημία;
Δήμαρχος Ύδρας, Γεω. Κουκουδάκης:
«Νομίζω ότι έχει αρχίσει η υπομονή του κόσμου και εξαντλείται. Και πρέπει να δείξουμε όλοι εμπιστοσύνη στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Να κάνουμε ότι χρειάζεται για να τελειώσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από αυτήν τη δοκιμασία».
Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος:
«Θα έλεγα πως ναι, πως αρχίζουν πλέον να δείχνουν κάποια σημάδια κόπωσης και κούρασης ψυχολογικής, κι αυτό φαίνεται στα μάτια τους, στις εκφράσεις τους, στον τρόπο που κινούνται, στην καθημερινότητά τους. Και ξέρουμε όλοι μας πολύ καλά ότι η ψυχολογική κούραση, μπορεί να επιφέρει και σωματική κούραση, γιατί ψυχή και σώμα είναι αλληλένδετα. Δεν είναι εύκολο, ο ιός μάς έχει αλλάξει τις ζωές μας.
Παρά ταύτα, με την πεποίθηση και την εμπιστοσύνη που έχουμε στους επιστήμονές μας και στους ερευνητές μας, οι οποίοι δουλεύουν καθημερινά στα εργαστήρια του πλανήτη μας, ελπίζουμε ότι με το εμβόλιο θα βρεθεί μια λύση και ότι θα απαλλαγούμε σύντομα από αυτήν τη δοκιμασία που έχει αλλάξει τις ζωές όλων μας».
Στ. Μπουγιουκλής, επιχειρηματίας:
«Όλος ο κόσμος είναι πια κουρασμένος, υπό την έννοια ότι ακούει συνέχεια «σου επιβάλλω, σου επιβάλλω, σου επιβάλλω…Αποφασίζω, αποφασίζω, αποφασίζω. Όλα για το καλό μας. Σύμφωνοι. Αποτέλεσμα όμως είναι να μην κινείται τίποτα στην αγορά. Εδώ είναι όλη η ιστορία. Όλα για το καλό μας γίνονται. Δεν αμφιβάλουμε. Γιατί κι αυτοί δεν θα θέλουν να πέσουμε έξω. Κι όταν λέω αυτοί, εννοώ και τους μεν και τους δε.
»Εδώ δεν υπάρχει πολιτική, υπάρχει η ζωή η οικονομική, που εδώ [στην Ύδρα] έχει τελειώσει, έχει πεθάνει. Ένα μαγαζί είμαι ανοιχτό, το yamas, για να δίνω ένα σουβλάκι. Θα μπορούσα να βγάλω την επιχείρηση σε αναστολή. Είμαι Υδραίος, μόνιμος κάτοικος και έχω και άλλες επιχειρήσεις και κοίταξα να κρατήσω το μαγαζί ανοιχτό, με ό,τι κόστος έχει για μένα ,ώστε στους Υδραίους, στους ντόπιους, να μην μείνω κι εγώ σαν κάποιος που τα πήρε κι έφυγε».
Τι σας λείπει από την προ κοροναϊού ζωή σας;
Δήμαρχος Ύδρας, Γεω. Κουκουδάκης:
«Τόσο σε προσωπικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο, μου λείπει το γεγονός ότι δεν μπορώ να πάρω μέρος στις χαρές και στις λύπες των συμπατριωτών και συμπολιτών μου. Θα ήθελα πολύ να είμαι μαζί τους και στη χαρά και στη λύπη».
Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος:
«Η φυσική παρουσία, οι σχέσεις οι διαπροσωπικές, οι άμεσες. Να δούμε το πρόσωπο του άλλου, να πούμε μια καλημέρα με άνεση. Να συναντήσουμε δικούς μας ανθρώπους, να καθίσουμε όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι, και να φάμε ένα μεσημέρι ή ένα βράδυ. Να πιούμε έναν καφέ με έναν φίλο, μία φίλη, έναν άνθρωπο δικό μας. Να συζητήσουμε με άνεση χωρίς να υπάρχει ο φόβος, ότι ο άλλος μπορεί να φέρει τον κοροναϊό και να με κολλήσει, να είναι δηλαδή απειλή σε εμένα. Μας λείπει αυτή η ανεμελιά, που υπήρχε προ του κοροναϊού. Η καλώς εννοούμενη ανεμελιά».
Στ. Μπουγιουκλής, επιχειρηματίας:
«Όλα είναι κάτω από τη δουλειά. Όλοι έχουμε φτιάξει τη ζωή μας γύρω από το δεδομένο ότι πρέπει να έχουμε μια δουλειά, να δουλεύουμε, ο κόσμος να έρχεται, να πουλάμε, να αγοράζουμε…Όταν αυτά δεν γίνονται, αλλάζει η ζωή σου και προσπαθείς να μπεις στα καινούρια δεδομένα και εντός εισαγωγικών να φυλακιστείς. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο».
O δήμαρχος της Ύδρας, Γεώργιος Κουκουδάκης, απάντησε σε δύο ακόμα ερωτήματα.
Η Ύδρα είναι μια κοινωνία πιο κλειστή, γνωρίζεστε όλοι μεταξύ σας. Ως ένα βαθμό υπάρχουν διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ όλων. Αυτό πόσο μπορεί να επηρεάσει τους ελέγχους και την εφαρμογή των νόμων;
Δήμαρχος Ύδρας, Γεω. Κουκουδάκης:
«Σίγουρα επηρεάζει, αλλά όλοι στο τέλος κάνουν αυτό που πρέπει. Και το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής, το νησί έχει μείνει εντός και εκτός εισαγωγικών αλώβητο από την πανδημία, οφείλεται στο γεγονός ότι κάνουμε όλοι αυτό που πρέπει.
»Εμείς ως δήμος και εγώ ως δήμαρχος δεν αισθανόμαστε άσχημα γι’ αυτό, δεν έχουμε δείξει επιείκεια στην τήρηση των μέτρων. Και όπου έχουμε αρμοδιότητα ή όπου έχουμε λόγο, έχουμε επιβάλει την τήρηση των μέτρων. Και αυτός είναι ο λόγος που το νησί μας, έχει αριθμό κρουσμάτων, που συνολικά δεν ξεπερνούν τα πέντε από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, μιλάμε για τρία κρούσματα».
Με τόσα λίγα κρούσματα, πόσο άνετα νιώθετε όταν έχετε στο νησί σας επισκέπτες, καλή ώρα, από κάποια μεγάλη πόλη;
«Υπάρχει ένας προβληματισμός. Με το χέρι στην καρδιά σας το λέω. Και μάλιστα σχεδόν πριν έναν χρόνο, όταν ξεκινούσε αυτή η πανδημία, είχα απευθύνει έκκληση στους φίλους της Ύδρας, που έχουν σπίτια εδώ, να μην έρθουν.
»Για να προφυλάξουν τους κατοίκους μας. Γιατί είμαστε ένα νησί, που μπορεί να είναι πανέμορφο, μπορεί να μην έχει αυτοκίνητα, μπορεί να έχει μοναδική αρχιτεκτονική, όμως την ίδια στιγμή στερείται ελικοδρομίου, στερείται μεγάλου νοσοκομείου και αν υπήρχε ένα περιστατικό ιδιαίτερα βεβαρημένο, δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο νησί και ίσως να θρηνούσαμε θύματα. Και μας άκουσαν οι φίλοι της Ύδρας, και με την ευκαιρία αυτή θα ΄θελα να τους ευχαριστήσω».
- Το Release Athens 2025 υποδέχεται τους Fontaines D.C. και Boy Harsher
- Η Άγκυρα προσπαθεί να «διαβάσει» τον Τραμπ
- Λονδίνο: Επίθεση με μαχαίρι στη γέφυρα του Westminster – Σε κρίσιμη κατάσταση ένας άνδρας
- Ο «πόλεμος» του Μάντσεστερ θα κριθεί στα… 80 εκατ. ευρώ
- Τισουντάλι: «Ήρθε η στιγμή οι παίκτες να βγούμε μπροστά»
- Μέι Καλαμάουι: Η απουσία της Παλαιστίνιας-Αιγύπτιας ηθοποιού από τoν «Μονομάχο ΙΙ» πυροδότησε αντιδράσεις