Οι νοσταλγοί των 90s στα social media
Ελληνες λάτρεις της δεκαετίας του ‘90 έχουν δημιουργήσει ένα δημοφιλές γκρουπ στο Facebook
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Ανοιξαν τα πατάρια, κατέβασαν βαλίτσες και ανέσυραν αναμνήσεις που αναδίδουν το άρωμα μιας εποχής η οποία δύσκολα ξεχνιέται: των 90s. Ελληνες λάτρεις της δεκαετίας του ’90 έχουν δημιουργήσει ένα δημοφιλές γκρουπ στο Facebook, ένα πρωτότυπο ψηφιακό αποθετήριο με σπάνιο υλικό: φυλλάδια από μαγαζιά που μεσουράνησαν στη νυχτερινή ζωή των 90s, ξεχασμένες φωτογραφίες από προσωπικές στιγμές, συναυλίες, βινύλια και κασέτες, ενδυματολογικές επιλογές αλλά και αναρτήσεις-φόρο τιμής σε θρύλους της δεκαετίας του ’90 είναι μερικά από όσα περιλαμβάνει. Δεν πρόκειται απλώς για ένα νοσταλγικό ταξίδι στη χρυσή εποχή των κλαμπ, της ηλεκτρονικής μουσικής και της ξεγνοιασιάς αλλά για την πρώτη ψηφιακή απεικόνιση όλων όσα συνέβησαν τότε. Οταν δεν υπήρχαν smartphones και ψηφιακές μηχανές…
Η ομάδα «90s Golden Clubbing Society» έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το κοινό. Μέχρι στιγμής στη σελίδα της έχουν αναρτηθεί περισσότερες από 10.000 δημοσιεύσεις και από 700.000 αντιδράσεις ή σχόλια, ενώ απέκτησε περισσότερα από 14.000 μέλη σε χρόνο ρεκόρ. Πλέον φιλοξενεί «συναντήσεις» φίλων που τους χώρισε ο χρόνος, εμπλουτίζει καθημερινά το υλικό της και διοργανώνει online βραδιές με μουσική από τα 90s, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.
Εν μέσω lockdown
Ολα ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη από τέσσερις φίλους που έζησαν την ατμόσφαιρα της δεκαετίας του ’90 και τη νοστάλγησαν εν μέσω lockdown. «Η δεκαετία του ’90 ήταν ολόκληρη ένα πάρτι» εξηγεί μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Νίκος Δραγούμης, ένας από τους διαχειριστές της ομάδας. «Δεν έχει σημασία το πού βρισκόταν ο καθένας μουσικά τότε. Οσοι ήταν από 18 χρονών και πάνω κάθε βράδυ έβγαιναν έξω. Μετά το 2006-2007 τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν και σταδιακά οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση.
Σκεφθείτε πως τότε στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν πέντε-έξι πολύ μεγάλα κλαμπ, τα οποία μπορούσαν να συντηρηθούν, διότι είχαν όλες τις μέρες δουλειά· τα μαγαζιά ήταν συνήθως κλειστά μόνο τη Δευτέρα. Ολοι έβγαιναν και έκαναν γύρο τα μαγαζιά. Ακόμα και όσοι δεν πήγαιναν σε κλαμπ, ξεκινούσαν από μπαρ, μετά σε ελληνάδικο, έπειτα σε κάποιο underground, γυρνούσαμε σπίτι στις 8 ή στις 9 το πρωί».
Στα 90s έγινε μια μουσική επανάσταση, εξηγεί ο Νίκος Δραγούμης. Ηταν η χρυσή εποχή της ηλεκτρονικής μουσικής. «Εμείς -που φτιάξαμε τη σελίδα στο Facebook – ζήσαμε αυτή την «επανάσταση» από μέσα, γιατί δουλεύαμε σε νυχτερινά μαγαζιά. Ο Μπάμπης Λέτζας και ο Χρήστος Τεκερίδης είναι πολύ γνωστοί djs, ενώ εγώ ασχολιόμουν με διοργάνωση εκδηλώσεων ή δημόσιες σχέσεις σε μαγαζιά της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Μυκόνου. Πήραμε πολύ κόσμο μαζί μας και περάσαμε καλά. Ο τέταρτος της παρέας είναι ο Ακης Κατήρας που τότε ήταν έφηβος και το έζησε αλλιώς». Ο ίδιος εξηγεί πως «η ιδέα μάς ήρθε εντελώς τυχαία εν μέσω πρώτης καραντίνας, ξημερώματα 5ης Μαΐου 2020. Σε ένα post στο Facebook σχολιάζαμε ένα flyer με τον Ακη από ένα πάρτι εκείνης της εποχής και πετάω την ιδέα να φτιάξουμε ένα γκρουπ, να μαζευτούμε μερικοί φίλοι να τα λέμε. Το φτιάξαμε και πέταξε, απογειώθηκε πραγματικά! Καταφέραμε σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα να συγκεντρώσουμε χιλιάδες κόσμου». Μετά από αυτό όλοι άρχισαν να ποστάρουν αναμνήσεις από ξέγνοιαστες στιγμές διασκέδασης της δεκαετίας του ’90. Και συνέβαλαν σε ένα γκρουπ που αποτυπώνει το συναίσθημα μιας ολόκληρης εποχής.
Διαδικτυακό πάρτι
«Το ψηφιακό αποτύπωμα που καταφέραμε να φτιάξουμε μας οδήγησε να δώσουμε ακόμα περισσότερα ερεθίσματα στα μέλη μας με αφιερώματα σε ανθρώπους που άφησαν ιστορία στην club σκηνή της πόλης, σπάνια flyers, μουσική από λάτρεις των βινυλίων, μια εναλλακτική οπτικοακουστική μορφή διασκέδασης από το κανάλι μας στο YouTube μέσω streams (https://www.facebook.com/groups/286132102399734/), όπου τον πρώτο λόγο έχει η ηλεκτρονική μουσική των 90s από κορυφαίους djs εκείνης της δεκαετίας. Ενα μικρό δείγμα ήταν το «διαδικτυακό πάρτι» που στήθηκε πρόσφατα στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών Νόησις, μια προσεγμένη δουλειά με εσωτερικά και εξωτερικά πλάνα, με drones και μουσική από τον dj Τρύφωνα, έναν από τους σημαντικότερους djs ηλεκτρονικής μουσικής στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του ’90.
Στα σχέδια της ομάδας περιλαμβάνεται, επίσης, η δημιουργία ενός μίνι ντοκιμαντέρ για τα 90s και την κουλτούρα τους. Οπως λένε όσοι γνωρίζουν, το «90s Golden Clubbing Society» δεν είναι απλά μια ομάδα στο Facebook αλλά ένας «ψηφιακός πολυχώρος» που γεννά προσδοκίες για το μέλλον»…
- Πούτιν: «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά» – Διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας
- Είναι εφικτή η απαγόρευση των social media στους ανηλίκους – Τι προσπαθεί να κάνει η Αυστραλία;
- World Pass powered by Telekom: Δύο τυχεροί συνδρομητές COSMOTE σε συναυλία του Justin Timberlake στο T-Mobile Center στις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις