Να κάνεις τον περίπατό σου και να σε συντροφεύουν ο Σεφέρης και ο Ελύτης, ο Παλαμάς και ο Καβάφης, ο Λειβαδίτης και η Δημουλά…

Μπορεί να ακούγεται κάπως ουτοπικό, αλλά στον δήμο Γλυφάδας το έκαναν πράξη!

Τον περασμένο Αύγουστο το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε παρουσιάσει το έργο του μεγάλου πεζόδρομου που επρόκειτο να δημιουργηθεί στον δήμο των νοτίων προαστίων και το οποίο φιλοδοξούσε να μοιάσει στην περίφημη Las Ramblas της Βαρκελώνης, καθώς ξεκινά από ψηλά και καταλήγει κάθετα στο παραλιακό μέτωπο.

Είναι η οδός Λαμπράκη και το έργο χωρίστηκε σε τέσσερα μεγάλα κομμάτια, δύο πάνω από την κάθετη οδό Λαζαράκη, τα οποία άνοιξαν πριν τα Χριστούγεννα και δύο από κάτω και ήδη άνοιξε το τρίτο κομμάτι και ακολουθεί άμεσα και το τέταρτο που «πέφτει» στην παραλιακή. Σε αυτό ακριβώς το χρονικό σημείο ήρθε και η ιδέα για τον «Δρόμο των Ποιητών».

Αφορμή στάθηκαν οι προτομές των δύο Ελλήνων που έχουν τιμηθεί με νόμπελ, του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη. Και οι δύο είχαν τοποθετηθεί το 1996, αλλά σ’ ένα απόμερο σημείο, όπου ελάχιστοι τις παρατηρούσαν. Όταν λοιπόν αποφασίστηκε να μετακινηθούν για να αναδειχθούν, ήρθε και το σχέδιο για μια μεγαλύτερη ποιητική διάσταση στο συγκεκριμένο κομμάτι του πεζόδρομου. Όπερ και εγένετο!

Πλέον στίχοι μεγάλων εκπροσώπων της νεοελληνικής ποίησης, όπως του Σεφέρη και του Ελύτη, του Κωστή Παλαμά, του Κωνσταντίνου Καβάφη, του Νικηφόρου Βρεττάκου, του Τάσου Λειβαδίτη, του Κώστα Καρυωτάκη, της Μαρίας Πολυδούρη, του Γιάννη Ρίτσου, του Κώστα Βάρναλη, της Κικής Δημουλά, του Κωνσταντίνου Χατζόπουλου και άλλων, κοσμούν τον δρόμο και συντροφεύουν τους περαστικούς, αφού τοποθετήθηκαν σε ειδικές βιτρίνες στο έδαφος, οι οποίες μάλιστα φωτίζονται το βράδυ, αλλά και ως επιγραφές στα παγκάκια, γραμμένες στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Ένα πρόβλημα παρουσιάστηκε στο συγκεκριμένο κομμάτι της οδού Λαμπράκη με το μικρό κτίριο της ΔΕΗ που υπάρχει εκεί και χαλούσε όλη την αισθητική, όμως ήταν αδύνατον να γκρεμιστεί ή έστω να μετακινηθεί, καθώς τροφοδοτεί το τραμ. Έτσι, αποφασίστηκε να βαφτεί και να «ντυθεί» με περιοδικές εκθέσεις. Ως πρώτο «ντύσιμο» επιλέχθηκαν ο Διονύσιος Σολωμός, ο Λόρδος Βύρων, ο Ρήγας Φεραίος και ο Ανδρέας Κάλβος, τιμώντας έτσι τη μεγάλη επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Στο σημείο αυτό θα γίνουν επετειακές εκδηλώσεις και τα αφιερώματα που προγραμματίζονται από τον Δήμο.

Ακριβώς μπροστά από το κτίριο της ΔΕΗ, τοποθετήθηκαν και οι δύο προτομές του Σεφέρη και του Ελύτη, εμπλουτισμένες με συνοπτικά βιογραφικά κι έτσι βρίσκονται πλέον στο πιο κεντρικό σημείο του δρόμου.

Ο «Δρόμος των Ποιητών» παραδόθηκε στο κοινό αυτή την εβδομάδα και ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Προσπαθήσαμε με το έργο αυτό να ταιριάξουμε την ομορφιά του τοπίου με την ομορφιά του σύγχρονου ελληνικού πνεύματος. Το έναυσμα ήταν οι δύο προτομές, οι οποίες ουσιαστικά ήταν παρατημένες σε μια γωνία και ουδείς έδινε σημασία. Όταν ξεκίνησε η διαμόρφωση του πεζόδρομου και αποφασίσαμε να τις μετακινήσουμε και να τις αναδείξουμε, ήρθε και η σκέψη για κάτι περισσότερο και αυτό δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από τη νεοελληνική ποίηση. Υπήρξαν στην πορεία διάφορα προβλήματα, όπως αυτό με την εγκατάσταση της ΔΕΗ, όμως με σωστό σχεδιασμό και οργάνωση, τα ξεπεράσαμε. Το τελικό αποτέλεσμα νομίζω ότι μας δικαιώνει».

Ως προς την επιλογή των στίχων ο κ. Παπανικολάου απαντά: «Θελήσαμε να είναι από τη σύγχρονη ποιητική κληρονομιά μας, πολύ περισσότερο όταν αναλογιστήκαμε πως αν και το νεότερο ελληνικό πνεύμα είναι τόσο πλούσιο, ωστόσο δεν έχει αναδειχθεί γενικότερα όσο του αναλογεί και του αξίζει. Και προσπαθήσαμε να διαλέξουμε στίχους που και αγγίζουν συναισθηματικά τον διαβάτη, αλλά και δένουν με το γενικότερο τοπίο, τη θάλασσα και τις ομορφιές που υπάρχουν».

Στο τέλος, ο δήμαρχος Γλυφάδας έδωσε και την… είδηση, καθώς είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως έπεται συνέχεια και την προσδιόρισε: «Τον Δρόμο των Ποιητών θα τον συνεχίσουμε και στο παραλιακό μέτωπο, όπου θα γίνει ανάπλαση και θα διαμορφώσω μια διαδρομή 4 χλμ. Εκεί λοιπόν θα επιλέξουμε ξένους λογοτέχνες, που αγάπησαν την Ελλάδα και αναφέρθηκαν μέσα από το έργο τους στη χώρα μας. Σε ένα ιδιαίτερα τουριστικό σημείο, θα είναι αναφορά και για τους τουρίστες μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ