Βουτιά εσόδων 295 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, πρωτογενές έλλειμμα 1,47 δισ. ευρώ
Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε επιφυλακή και η αβεβαιότητα για το πως θα εξελιχθεί η υγειονομικά η χρονιά και το πως θα πάει ο εμβολιασμός δεν επιτρέπει προς ώρας ασφαλείς εκτιμήσεις και το κατά πόσο θα αναθεωρηθούν τα νούμερα του 2021
Σκιά στον προϋπολογισμό συνεχίζει να αφήνει η υγειονομική κρίση με τον Ιανουάριο η τρύπα να διαμορφώνεται στα 295 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 5,409 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται όμως μειωμένες κατά 342 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (5.751 εκατ. ευρώ).
Το πρωτογενές έλλειμμα έφτασε στα 1,47 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,03 δισ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων διαμορφώθηκε στα 3,848 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 812 εκατ. ευρώ ή 17,4% έναντι της εκτίμησης για το έτος 2021 που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στα μειωμένα έσοδα από Φόρους, καθώς και από το ΠΔΕ. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,122 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 803 εκατ. ευρώ ή 16,3% έναντι του στόχου.
Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε επιφυλακή για τις εξελίξεις γύρω από το άνοιξε – κλείσε της οικονομίας, λόγω της πανδημίας, αφού, όπως εξηγούν από το υπουργείο Οικονομικών, η αβεβαιότητα για το πως θα εξελιχθεί η υγειονομικά η χρονιά και το πως θα πάει ο εμβολιασμός δεν επιτρέπει προς ώρας ασφαλείς εκτιμήσεις και το κατά πόσο θα αναθεωρηθούν τα νούμερα του προϋπολογισμού. Στο επίκεντρο των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών είναι προφανώς ο τουρισμός, που συνδέεται τον εμβολιασμό, ώστε να ανοίξει η σεζόν, με το βασικό σενάριο χρονικά να είναι ο Απρίλιο ως μήνας που θα άρχιζε να ανοίγει η οικονομία, αλλά ποσοτικά ήδη έχει αλλάξει το σενάριο αφού για το πρώτο τρίμηνο έχουν πέσει στην οικονομία 6 δισ. ευρώ από τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί όλο το 2021
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.561 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1.091 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021 και ελλείμματος 768 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 1.473 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1.031 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 495 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 3.848 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 812 εκατ. ευρώ ή 17,4% έναντι της εκτίμησης για το έτος 2021 που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στα μειωμένα έσοδα από Φόρους, καθώς και από το ΠΔΕ.
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.122 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 803 εκατ. ευρώ ή 16,3% έναντι του στόχου.
Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 3.690 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 295 εκατ. ευρώ ή 7,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021. Η μείωση αυτή, που είναι αποτέλεσμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αναμενόταν, όπως είχε αναφερθεί στα δελτία εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020.
Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 274 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 9 εκατ. ευρώ από το στόχο (265 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 145 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 615 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου 2021 ανήλθαν στα 5.409 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 342 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (5.751 εκατ. ευρώ).
Πιο συγκεκριμένα, σημαντικό μέρος των υπό κατανομή πιστώσεων που επρόκειτο να μεταφερθούν στην κατηγορία των μεταβιβάσεων εντός του Ιανουαρίου, τελικά δεν μεταφέρθηκαν, διότι υπήρξε μεταγενέστερη του προϋπολογισμού απόφαση, να εξυπηρετηθεί μερικώς το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής και από πόρους του ΠΔΕ.
Οι ταμειακές πληρωμές που σχετίζονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (κατηγορία αποκτήσεων παγίων περιουσιακών στοιχείων), κινήθηκαν αυξητικά σε σχέση με τον αρχικό στόχο κατά 539 εκατ. ευρώ, προς εξυπηρέτηση των σχετικών συμβάσεων.
Το σκέλος του ΠΔΕ κινήθηκε αντίρροπα σε σχέση με τον τακτικό προϋπολογισμό, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον στόχο κατά 597 εκατ. ευρώ, (πληρωμές 927 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 330 εκατ. ευρώ).
Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των μέτρων κατά της πανδημίας για τον μήνα Ιανουάριο, έχει ως εξής:
α) η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας του COVID-19 (μισθωτών) ύψους 386 εκατ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων),
β) η επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 167 εκατ. ευρώ από την κατηγορία των μεταβιβάσεων και 740 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,
γ) η κρατική αποζημίωση εκμισθωτών ύψους 19 εκατ. ευρώ, λόγω μειωμένων μισθωμάτων που λαμβάνουν.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου 2021 παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 κατά 728 εκατ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη αύξηση στο σκέλος του ΠΔΕ κατά 693 εκατ. ευρώ, λόγω του προαναφερόμενου μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής.
- Megasports: Βλέπει άνοδο η εθνική
- Ανατροπή νταλίκας στη γέφυρα Μετσόβου λόγω ισχυρών ανέμων στην Εγνατία Οδό
- Κάνοντας zoom-in πρώτη φορά σε άστρο έξω από τον Γαλαξία μας
- Oreshnik: Το Κίεβο λέει ότι εργάζεται για να αναπτύξει «αντίδοτο» για το νέο υπερόπλο του Πούτιν
- Άνγκελα Μέρκελ: Εκφράζει ανησυχία για τον ρόλο του Έλον Μασκ στην κυβέρνηση Τραμπ
- Τσίπρας: «Δεν είμαι αναχωρητής» – Αιχμές για τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις των ελίτ και της Δεξιάς