Εντός του Μαρτίου ο εμβολιασμός των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα
Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ο εμβολιασμός αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Μαρτίου, χωρίς να δώσει ακριβή ημερομηνία έναρξης.
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
Το πρόγραμμα εμβολιασμού για το επόμενο διάστημα ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το πρόγραμμα «Ελευθερία».
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτου ηλικίας. Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ο εμβολιασμός αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Μαρτίου, χωρίς να δώσει ακριβή ημερομηνία έναρξης.
Όπως είπε σε αυτές τις ομάδες ανήκουν όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση ή βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων, όσοι πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, κυστική ίνωση, ακολουθούν αγωγή (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες ) για καρκινοπαθείς, όσοι έχουν σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, πάσχουν από σοβαρή ηπατική νόσο, βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή ή έχουν σύνδρομο DOWN και συγκεκριμένα:
-Μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου
-Μεταμόσχευση μυελού των οστών ή βλαστικών κυττάρων κατά το τελευταίο 6μηνο ή με συνεχιζόμενη λήψη ανοσοκατασταλτικής αγωγής Νεφρική ανεπάρκεια
-Υποβολή σε αιμοκάθαρση, χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 5 Καρκίνος υπό αγωγή
-Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, με αναστολείς πρωτεϊνικής κινάσης ή με αναστολείς της πολυμεράσης της πολυ-ADP-ριβόζης (PRAP) (ADP: διφωσφορική αδενοσίνη)
-Αιματολογικός καρκίνος (π.χ. λευχαιμία, λέμφωμα, πολλαπλούν μυέλωμα) σε άτομα που υποβάλλονται σε αγωγή (βλ. παραπάνω) Ανοσοκαταστολή
– Φλεγμονώδεις παθήσεις υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου – υψηλού κινδύνου
-Βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια
-HIV με CD4<200 κύτταρα/μL Αλλα νοσήματα
-Κυστική ίνωση
– Ασθμα σοβαρού βαθμού (επανειλημμένες νοσηλείες κατά το τελευταίο έτος)
– Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σοβαρού βαθμού (χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον)
-Σύνδρομο Down
– Αλλες σπάνιες και πολύ σοβαρές καταστάσεις, σύμφωνα με κλινικά κριτήρια
Νοσήματα Κατηγορίας Β (Φάση εμβολιασμού 2)
Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
– Ασθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανόμενου εμφυσήματος και χρόνιας βρογχίτιδας), βρογχεκτασία, διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος, πνευμονοκονίαση, βρογχοπνευμονική δυσπλασία Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος
-Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, κολπική μαρμαρυγή, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου Σακχαρώδης διαβήτης
-Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 Χρόνια νεφρική νόσος
-Χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 3 και 4, νεφρωσικό σύνδρομο Χρόνια ηπατική νόσος
– Κίρρωση ήπατος, ατρησία χοληφόρων, χρόνια ηπατίτιδα Χρόνια νευρολογικά νοσήματα
– Διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου ή αιματολογικού καρκίνου κατά την τελευταία 5ετία Ανοσοκαταστολή
– Ανοσοκαταστολή οφειλόμενη σε ασθένεια ή φαρμακευτική αγωγή
Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου υπήρξε ένας προβληματισμός για τη προμήθεια των εμβολίων και τη διαθεσιμότητα αυτών, τονίζοντας πως για τον λόγο αυτό οι χώρες τις ΕΕ διοργάνωσαν πρόγραμμα προτεραιοποίησης.
«Στηρίζεται, όπως είπε, στην επιστημονική τεκμηρίωση με την ανασκόπηση μελετών που κυρίως εκτιμούν τον κίνδυνο της σοβαρής νόσου και των θανάτων.
Εμβόλιο Moderna
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου το επόμενο διάστημα όπως είπε θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα και το εμβόλιο της Moderna.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ των τριών εμβολίων Pfizer, Moderna και AstraZeneca το μεσοδιάστημα μεταξύ των δυο δόσεων διαφέρει τονίζοντας ότι για το εμβόλιο της Pfizer είναι 2 με τρεις εβδομάδες, για το εμβόλιο της Moderna τέσσερις εβδομάδες και 12 εβδομάδες για αυτό της AStraZeneca.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις