Σε σκηνές ή έξω στον δρόμο αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες την παγωνιά
Δύσκολες νύχτες στα προσφυγικά καμπ στα νησιά του Αιγαίου με την κακοκαιρία «Μήδεια»,
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
Τα στοιχεία της φύσης λυσσομανούσαν. Δεν χιόνιζε, αλλά ο παγωμένος αέρας «σφύριζε» και έμπαινε μέσα από τις τρύπες. Η θάλασσα άφριζε και κόντευε να γλείψει τις πιο κοντινές σκηνές. Οι ένοικοι πλησίασαν κοντά ο ένας στον άλλον, καθώς ρεύμα δεν υπήρχε για άλλη μια φορά. Κάπως έτσι ήταν το απόγευμα και το βράδυ της Κυριακής στο Καρά Τεπέ.
The temperature is between 1°C – 3°C this evening on the island of #Lesbos since a brutal cold snap started on Sunday. Close to the sea, where the #Mavrovouni temporary tent camp is, it feels even colder due to the strong winds. Like most nights, there is no electricity tonight. pic.twitter.com/bwpdkhNnKx
— Daphne Tolis (@daphnetoli) February 14, 2021
Και μπορεί να ξημέρωσε με ήλιο τη Δευτέρα, αλλά με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν το 0 όλη μέρα και την κακοκαιρία «Μήδεια» να κινείται ανατολικά, παρόμοια – αν όχι χειρότερη – αναμένεται και η σημερινή νύχτα.
They move from small tents to big tents#Moria #Moria2 #KaraTepe #LeaveNoOneBehind #Refugeesgr pic.twitter.com/XIIe6ta2V9
— Moria (@refugeemoria2) February 15, 2021
Με την τοποθεσία του προσωρινού Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης να είναι δίπλα στη θάλασσα, οι περίπου 7.500 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εντός του είναι εκτεθειμένοι στο κρύο με μόνη προστασία τις σκηνές τους, τα λίγα υπάρχοντά τους και τις φωτιές τους.
Η ηλεκτροδότηση στο ΚΥΤ γίνεται σταδιακά ανά πτέρυγα μόνο για οχτώ ώρες την ημέρα και το βράδυ συνήθως κόβεται το ρεύμα – κάτι που δεν αποτέλεσε εξαίρεση και την Κυριακή.
Another night in #KaraTepe – heute Abend herrscht wieder Sturm und Schneeregen an der EU Außengrenze.
Kommende Woche sollen die Temperaturen unter 0 Grad fallen.
Die Zustände immer noch unmenschlich, immer noch unhaltbar – die Menschen müssen evakuiert werden.@_Seebruecke_ pic.twitter.com/eWsAlsQLQo
— Clara Anne Bünger (@C_AB_) February 14, 2021
Μοναδική μέριμνα που υπάρχει είναι τα θερμαινόμενα Rubb Hall, μεγάλες σκηνές χωρητικότητας πολλών δεκάδων ατόμων, που διαθέτουν κλιματισμό. Είναι βέβαια αδύνατο να προστατευτούν μέσα στα Rubb Hall οι χιλιάδες του Καρά Τεπέ.
Δεν έχουν ανακοινωθεί άλλα μέτρα προστασίας των προσφύγων ούτε στη Λέσβο ούτε στα άλλα καμπ στη Χίο, τη Σάμο και την Κω.
«Today is super cold» write to me a 14 years old girl living in the camp #KaraTepe with her family. A windy day in #Lesvos, an another day in the cold for 7200 people #Moria2 #Europe pic.twitter.com/vLXzVL7Av9
— Lysandra Chadefaux (@LysChadefaux) February 15, 2021
Τέλος, είναι αξιοσημείωτο ότι οι πρόσφυγες παραμένουν «φυλακισμένοι» στο ΚΥΤ, καθώς παρά το γεγονός ότι η Λέσβος δεν ανήκει από σήμερα στις κόκκινες περιοχές, για αυτούς εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, ενώ μπορούν να βγαίνουν έκτος του καμπ μόνο για 3 ώρες την εβδομάδα.
Important! One mistake: You are only allowed to leave #Moria2 for 3 HOURS PER WEEK*. And only one person per family. This also means that not even every person has the right to leave the camp at all.
*Before the curfew, it were also just 4 hours#LeaveNoOneBehind #Karatepe https://t.co/J6dhrYupvZ
— DunyaCollective (@DunyaCollective) February 15, 2021
Πέταξαν αναγνωρισμένους αιτούντες άσυλο έξω στο κρύο
Την ίδια ώρα, σοκ προκαλεί η είδηση ότι το Σάββατο εκτοπίστηκαν αιφνιδιαστικά από τις εστίες τους πρόσφυγες στην Ηλιόχαρη των Αγίων Θεοδώρων.
Πρόκειται για 11 οικογένειες από την Συρία και το Ιράκ που έχουν χαρακτηριστεί ως πρόσφυγες, σύμφωνα με την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, και οι οποίες βρέθηκαν στον δρόμο, ενώ το τρίτο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού καλπάζει και η κακοκαιρία «Μήδεια» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Ανάμεσα στις οικογένειες ανήκουν γυναίκες, παιδιά και άτομα με αναπηρία, ενώ οι πρόσφυγες δεν έχουν καμία δυνατότητα να μετακινηθούν, καθώς έχουν χάσει και το δικαίωμα στο επίδομα.
«Καλούμε την κυβέρνηση και τον υπουργό Νότη Μηταράκη, τον Ν.Χαρδαλιά, υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς να μεριμνήσουν άμεσα για την μετακίνηση τους σε ασφαλή, ζεστό και ανθρώπινο χώρο» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ.
Έκθεση – κόλαφος της Oxfam για τις συνθήκες στα καμπ στα ελληνικά νησιά
Γυρνώντας πίσω στο ζήτημα του Καρά Τεπέ, νέα έκθεση της Oxfam κατακεραυνώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία θεωρεί υπαίτια για τις συνθήκες τόσο στη Λέσβο όσο και στα άλλα ελληνικά καμπ.
«Οι συνθήκες στη Μόρια 2 είναι κάτω απάνθρωπες, αλλά η ΕΕ θέλει να αναπαράγει τις πολιτικές που τις προκάλεσαν», σημειώνει η φιλανθρωπική ΜΚΟ, με αφορμή το νέο σχέδιο για το μεταναστευτικό που παρουσιάστηκε πρόσφατα.
Σύμφωνα με την έρευνά της, η ΕΕ έχει αποτύχει να δείξει αλληλεγγύη και να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της για μετεγκατάσταση προσφύγων.
📢NEW! Oxfam & @GCRefugees #MigrationEU report ‼️
Headline: Conditions in #Moria 2.0 are below minimum humanitarian standards…YET Europe wants to replicate the policies that caused this in its #MigrationPact ⁉️
👉 https://t.co/HkTKkZZWLr#Lesbos #WithRefugees pic.twitter.com/AdRrw82yL5
— Oxfam EU (@OxfamEU) February 15, 2021
Ο σύμβουλος της Oxfam, Raphael Shilhav, δήλωσε:
«Η Ελλάδα, πνιγμένη από τις αιτήσεις για άσυλο, έχει σκληρύνει τη στάση της. Οι αλλαγές στον ελληνικό νόμο για το άσυλο, οι εκτεταμένες κρατήσεις και τα εμπόδια στη διαδικασία του ασύλου είναι μερικά από τα μέτρα που έχει πάρει.
»Την ίδια ώρα, το ανθρώπινο κόστος αυξάνεται: ένας στους πέντε έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει, άτομα που έχουν ξεπεράσει σεξουαλικές επιθέσεις ή ηλικιωμένοι κρατούνται, υπάρχει συνεχής κίνδυνος σεξουαλικής επίθεσης και τα παιδιά δεν λαμβάνουν καμία εκπαίδευση. Οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο. Οι περιορισμοί μετακινήσεων δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να ψάξουν για ασφάλεια ή επαγγελαμτική βοήθεια, ενώ έχουν αυξηθεί τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Οι άνθρωποι είναι κολλημένοι στη Λέσβο χωρίς μέλλον».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις