Εξωγήινοι θησαυροί βγαίνουν στο σφυρί από τον Christie’s
Μετεωρίτες κάθε είδους σε μια σπάνια δημοπρασία
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Δεκάδες πολύτιμοι μετεωρίτες, άλλοι από πέτρα, άλλοι από σίδηροι, άλλοι που περιέχουν πολύτιμους λίθους από το εσωτερικό μεγάλων αστεροειδών, βγαίνουν σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s.
Αρκετοί από τους μετεωρίτες αποσπάστηκαν από τη Σελήνη λόγω πρόσκρουσης κομητών ή αστεροειδών και έτυχε να πέσουν στη Γη, ενώ άλλοι προέρχονται από τον Άρη ή από τη Ζώνη των Αστεροειδών ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία.
Όσοι ενδιαφέρονται και μπορούν να τους αποκτήσουν μπορούν να συμμετάσχουν διαδικτυακά στη δημοπρασία Deep Impact: Martian, Lunar and Other Rare Meteorites που πραγματοποιείται από τις 5 μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου.
Κάποια από αυτά τα σπάνια αντικείμενα έχουν τιμή εκκίνησης μερικών εκατοντάδων δολαρίων, όπως για παράδειγμα μια φέτα από τον Ibitira, έναν πετρώδη μετεωρίτη που βρέθηκε το 1957 κοντά στην πόλη του Ιμπίτρα στη Βραζιλία.
Αντίθετα, μια τραπεζοειδής φέτα ενός σεληνιακού μετεωρίτη που βρέθηκε στη Σαχάρα, με μήκος 40 εκατοστά και βάρος περίπου δύο κιλά, αναμένεται να πιάσουν μέχρι και 350,000 δολάρια, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.
Όλα τα αντικείμενα της δημοπρασίας εξετάστηκαν από ειδικούς του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού Meteoritical Society.
Τα αντικείμενα που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα ονομάζονται μετέωρα. Αν δεν καούν κατά την πτώση και φτάσουν μέχρι την επιφάνεια γίνονται μετεωρίτες. Το 99% των μετεωριτών προέρχεται από τη ζώνη των αστεροειδών ενώ οι υπόλοιποι από τη Σελήνη ή από τον Άρη. Κάποιοι αποτελούνται από πετρώματα, άλλοι από μέταλλα ή έναν συνδυασμό ορυκτών και μετάλλων.
Για την εκτίμηση της αξίας τους εξετάζονται τέσσερις παράγοντες, εξήγησε στο LiveScience ο Τζέιμς Χίσλοπ, επικεφαλής του τμήματος Επιστήμης και Φυσικής Ιστορίας στον Christie’s: μέγεθος, σχήμα, ιστορία και επιστήμη.
Οι μεγάλοι μετεωρίτες είναι σπανιότεροι και συνήθως ακριβότεροι, ενώ τα σχήματα που θυμίζουν γλυπτά τείνουν να ανεβάζουν την αξία. Όσοι προέρχονται από τη Σελήνη και τον Άρη είναι πολύ ακριβοί.
Μια κατηγορία εντυπωσιακών μετεωριτών είναι οι παλαιοσίτες, οι οποίοι σχηματίζονται σε μεγάλα σώματα εκεί όπου ο πετρώδης φλοιός συναντά έναν πυρήνα από μέταλλα. Για παράδειγμα, ο μετεωρίτης Imilac που βρέθηκε στην έρημο Ατακάμα της Χιλής είναι γεμάτος ολιβίνη και κρυστάλλους του πολύτιμου λίθου περίδοτου.
‘Ενας άλλος παλαιοσίτης, κομμένος και γυαλισμένος σε σχήμα σφαίρας, μοιάζει με «εξωγήινη κρυστάλλινη σφαίρα», σύμφωνα με την ανάρτηση του Christie’s.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις